Helyreállított hagyomány

2016. március 16., szerda

Új Kossuth-szobor körül ünnepeltek idén március 15-én Magyarittabé lakói. Kárpát-medencei összefogással sikerült pótolni a sokat látott, tavaly ellopott délvidéki emlékművet.

Március 15-én délelőtt ünnepi istentiszteletet tartottak a magyarittabéi református templomban. Az 1848-49-es szabadságharcra emlékező délvidéki magyar közösség számára egyházunk Zsinatának lelkészi elnöke, a helyi gyökerekkel is rendelkező Bogárdi Szabó István püspök hirdetett igét.

Bronzba öntve

A török uralom alatt elnéptelenedett bánsági területre azok visszafoglalása után bolgár, cseh, magyar, német, román, szerb, szlovák, telepesek érkeztek a monarchia más tartományaiból. 1780-as években költöztek az egykori Ittabé területére szerbek, majd melléjük Békés megyei református magyarok, innen a két új település előneve. Magyarittabé kálvinista gyülekezete 1866-ban fejezte be román stílusú templomának építését.

Ünnepség idén március 15-én 

A szabadságharchoz kötődik a „Sára-napi szaladás" szomorú hagyománya, mely szerint Magyarittabé lakossága 1849. január 19-én, Sára napján a magyar kormány parancsára északabbra menekült a szerb szabadcsapatok elől, s csak hónapokkal később tért vissza. 1904-ben mellszobrot állítottak a faluban Kossuth Lajosnak, a kormányzó bronzba öntött mása az anyaország felé nézett.

Nyoma veszett

Csak nézett, mert bár Horvay János alkotása túlélt két világháborút, szíve táján átlőtték, bő két évtizedig a templomban rejtegették, 1990 után pedig a helyi március 15-i megemlékezések központi „szereplője" lett, tavaly április 3-án nyoma veszett. Valószínűleg színesfémtolvajok lopták el nagypéntekre virradóra.

A délvidéki reformátusság történetéről bőveben korábbi összeállításunkban olvashatnak. A magyarittabéi gyülekezetet és annak átlőtt szívű Kossuth-szobrát pedig a Reformátusok Lapjának cikkéből ismerhetik meg közelebbről.

Szűk egy év alatt, Kárpát-medencei összefogással sikerült pótolni az ellopott emlékművet. A békési önkormányzat, a helyi református gyülekezet, valamint a motoros baráti kör 900 ezer forintot gyűjtött – ebből 660 ezer forint volt a perselypénz –, s az új szobor elkészítését és felállítását a magyar állam és a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács is támogatta.

Közel azonos

A több, mint százéves szobor hű másolatát nem tudták elkészíteni, de Soltvatkerten sikerült rábukkanni Horvay János egy másik, Kossuth Lajost ábrázoló mellszobrára, mely méreteiben, fej- és testtartásában, karakterében és öltözékében is közel azonos, mint az ittebéi volt. Biacsi Karolina kőszobrász-restaurátor és munkatársai ez alapján készítették el az új alkotást, melyet a szakemberek ígérete szerit már nem lehet egyszerűen ellopni.

Az új szobor a református templom mellett 

A támogatásból a szobortalapzat restaurálására és környezetének parkosítására is futotta, az idei március 15-i megemlékezést már az új mellszobornál tartották. A református istentiszteletet követő ünnepségen Orbán Viktor miniszterelnök üzenetét Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete olvasta fel, majd az anyaország képviseletében Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke mondott köszöntőt.

A Délvidéken jelenleg található másik, Bácskossuthfalván 1896-ban állított Kossuth-szobornál is megemlékeztek az 1848-as márciusi eseményekről.

reformatus.hu, fotó: MTI / Molnár Edvárd

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.