110 éves a rákoscsabai református templom

2015. április 11., szombat

1905. április 9-én szentelte fel Mády Lajos esperes.

Rákoscsaba fő terén álló református templom felépítésének megszervezése Szánthó Géza (1875-1933), a Rákoscsabai Református Egyházközség neves lelkipásztorának érdeme. A mai templom helyén, középkori eredetű templom állt a XX. század elejéig. A régi templomot a reformátusok a XVII. század első évtizedeitől használták, de mivel életveszélyessé vált, 1904-ben lebontották. Ugyanott épült fel a jelenlegi templom Strasser Albert tervei szerint, amelyet 1905. április 9-én szentelt fel Mády Lajos esperes.

A templom épületének külső megformálása az észak-német gótikus téglatemplomok világát idézi. A 350 férőhelyes épület belső elrendezése a klasszicista stílusban épült alföldi református templomok elrendezéséhez hasonló: a rövidebb falak előtt egy-egy karzat épült, liturgikus tere középen található . A karzatokat két-két öntöttvas oszlop tartja, amelyek fejezetein kora gótikus stílusban formált levéldíszítést találunk. A templomtér középső részén kovácsoltvas korláttal körülvett vörös márvány úrasztala, a szószék és mózespad képez egységet.

Millisits Máté

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.