A zsinati ciklus zárására készülve

2014. október 16., csütörtök

Berekfürdőn tartotta kétnapos, kihelyezett ülését az MRE Elnökségi Tanácsa (ET). A közelgő cikluszáró zsinati ülés előkészítése mellett a választási folyamat, a Kálvin-emlékévek lezárása, az állam-egyház kapcsolatok áttekintése és a kárpátaljai krízishelyzet is a napirenden szerepelt.

Az ülés elsődleges témája az őszi – cikluszáró – zsinati ülésszak előkészítése volt. Ennek kapcsán az ET áttekintette az Egyházi Jövőkép Bizottság (EJB) által készített jelentést és javaslatot. Az EJB jelentése mellett a cikluszáráshoz kapcsolódó összefoglalók, beszámolók jelentik majd a zsinati ülés napirendjének a nagy részét. Az ET megvitatta a beszámolók sorrendjét, és a résztvevők megállapodtak abban, hogy a zsinati ciklust úrvacsorás istentisztelettel zárják november 13-án délután.

Az ET áttekintette az állam és egyház együttműködésének aktuális ügyeit és problémáit, így szó esett a kormánnyal egyeztetésre váró témákról. Ezek közül az egyik legfontosabb az egyházfinanszírozás jövőjének a kérdése, különös tekintettel a 2015. évi állami és egyházi költségvetés előkészítésére. Ennek kapcsán most látható, hogy az szja-egyszázalékos felajánlott összeg 100 millió forinttal alacsonyabb az egy évvel korábbinál, ami az állami kiegészítés ehhez igazodó összegével együtt jelentősen csökkenést okoz az állami költségvetési támogatás terén.

Az Elnökségi Tanács foglalkozott a Kálvin-emlékével lezárásához kapcsolódó eseményekkel és programokkal, és örömmel nyugtázta, hogy hamarosan megjelenhet az Institutio új fordítása. A Reformáció 500 éves évfordulója megünneplésének előkészületeiről is tárgyalt a testület.

Az ET tagjai megosztották az egyházi választási jelölési eljárással kapcsolatos tapasztalataikat és ehhez kapcsolódóan a választási törvény egyes problémáit is megjelölték. Ezen problémák megoldására már a választások után, az új zsinati ciklusban lehet visszatérni.

Az Elnökségi Tanács ülésén fontos téma volt a kárpátaljai magyar közösség segítésének ügye, Mint ismert, a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) gyűjtést szervez és minden lehetőséggel hozzá kívánunk járulni a kárpátaljai egyházi intézmények, épületek fűtési rendszereinek átalakításához.

Reformatus.hu

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.