Neked mondom, kelj fel!

– a lelkész válaszol

Miről szól?

Tapasztalat református egyházunkban (főleg a fiatalabb generációk körében), hogy sokan nehezen fordulnak lelkészeinkhez lelkigondozást kérve, támaszt keresve nehéz élethelyzeteikben, bajban vagy éppen kiélezett döntéshelyzetben. Most lelkipásztoraink fordulnak az internet segítségével azokhoz, akikben kérdések vetődtek fel, de úgy érzik, nem tudják kinek feltenni őket. Keressenek meg minket, ha olyan tanácsot is szívesen meghallgatnának, amely a Biblia tanításán alapul; ha a megnyugvást Istenben keresik; és akkor is írjanak, ha kérdésük van református hitünkkel, közösségünkkel, egyházunkkal kapcsolatban.

A segítség természetesen ingyenes. Lelkészeink a kérdés beérkezése után 48 órán belül választ adnak. Felületünkön más, ilyen jellegű szolgáltatásokhoz hasonlóan közzétesszük a kérdéseket (név nélkül) és az azokra adott válaszokat is. A kérdések és a válaszok közlésekor is körültekintően járunk el annak érdekében, hogy a kérdés feltevője semmilyen esetben ne legyen beazonosítható.

Szabályainkról részletesen itt olvashat.

Kérdésem van!

Postafordultával - válaszaink

Édesapám hitére kereszteltek meg, azonban, mindig református istentiszteletre jártam. Fiatalkoromban sajnos nem tudtam konfirmálni, mindezek ellenére napi szinten olvasom a Bibliát, igyekszem az Úr parancsolatai szerint élni. Idén lesz az esküvőm, és református templomban szeretnénk esküdni. Meg kell keresztelkednem most még egyszer, vagy csak konfirmálni kell ebben az esetben? A vőlegényemet nem keresztelték meg. Ilyen esetben neki is meg kell keresztelkednie, és konfirmálnia is kell?

Önnek - természetesen - nem kell újra megkeresztelkednie. A keresztséget a keresztyén felekezetek kölcsönösen elfogadják, ha egy másik felekezetben részesült valaki a keresztségben. Konfirmálnia nem "kötelező" a házasságkötés előtt, de szívből ajánlom, főként, mivel - ahogy írja - hívő ember.

Vőlegényének mindenképpen meg kell keresztelkednie (konfirmálnia), mivel a házassági fogadalom szövegében az Úr előtt tesz fogadalmat a férj és a feleség, és logikus, hogy csak az tesz / tehet ilyen fogadalmat Isten előtt, aki maga is vállalta a gyülekezet, az egyház közösségéhez tartozást a keresztségben (és a konfirmációval).

Keresztanyának kértek fel, de még én sem vagyok megkeresztelve. Mi a teendő?

A keresztség tartalma, jelentése az, hogy az ember (gyermekkeresztség esetében a szülők, keresztszülők, felnőttkeresztség esetében maga a megkeresztelkedő személy) kinyilvánítja azt, hogy a teremtő, gondviselő és Krisztusban kegyelmes Istent elfogadja élete Urának, élete útmutatójának. Az Ön esetében, ha felnőttként akar megkeresztelkedni, először is meg kell ismerkednie Istennel, a vele való életszövetség alapjaival, és azt követően van értelme, tartalma a megkeresztelkedésnek.

Tekintse leendő keresztfia keresztelésének tervét egy Istentől Önnek adatott jelnek, hogy Ön is elinduljon Isten felé, Isten útján, és amikor már élő közösségben van Istennel, akkor kerüljön majd sor a kisfiú megkeresztelésére. A gyermekkeresztség és a felnőttkeresztség tartalmáról, módjáról, ha többet szeretne megtudni, keresse meg bátran azt a lelkipásztort, akinél a kisfiú keresztelését tervezik! Biztosan szívesen segít abban, hogy szép emberi terveik az Isten terve szerinti mederbe találjanak!

Korábban támadt egy olyan érzésem, hogy teológiára szeretnék jelentkezni és idővel majd lelkészként segíteni másoknak. Aztán egy eévig rossz utakon jártam. Mostanra teljesen kicserélődtem, megtisztultam és újra ez a gondolat jár a fejemben. Mit tanácsol?

A lelkészi pálya választása kapcsán több tényező is meghatározó jelentőségű. Mindenekelőtt az, hogy megtért hívő emberként kapott-e elhívást Istentől arra, hogy ezt az életszolgálatot, ezt a csodálatos hivatást (értsd: elhívást) válassza. Erre a belső, a hitében, a lelkében átélt személyes hívásra lehet a válasza az az érzés, az a döntés, hogy IGEN-t mond, azaz odaszánja az életét erre a szolgálatra.

További feltétel, hogy konfirmált, hitét valamely gyülekezeti közösségben aktívan gyakorló református egyháztag legyen, aki - mert ez sem mellékes - (főként a humán tárgyakból) kiemelkedő eredményű érettségi vizsgával is rendelkezik. Javaslatom, hogy mindenekelőtt gyülekezet lelkipásztorával beszélje meg szándékát, annál is inkább, mert a teológiai felvételihez szükség van a gyülekezeti lelkésze részletes ajánlására is.

A válaszok adminisztrátori jóváhagyás után jelennek meg.

Összes kérdés és válasz >>

Szabályaink

A reformatus.hu Lelkész válaszol rovatának fenntartója a Magyarországi Református Egyház Zsinati Hivatalának Kommunikációs szolgálata. A rovat válaszadói az MRE lelkipásztorai. Lelkigondozói szolgáltatásunk ingyenes.

A válaszadást hét református lelkipásztor végzi. A kérdések beérkezésétől számított 48 órán belül választ adunk a hozzánk fordulóknak. Segítő lelkészeink névvel és arccal vállalják közreműködésüket, azonban a válaszok általánosan, a Lelkész válaszol rovat nevében érkezik, nem nevesítjük azt, hogy a hét közreműködő közül kitől érkezett a válasz.

A hozzánk fordulók adatait bizalmasan kezeljük. A beérkezett kérdésekre 48 órán belül választ adunk a felületen a kérdező által megadott e-mail-címre. Emellett a kérdéseket és a válaszokat a rovat internetes felületén is közzétesszük. Ennek során minden esetben úgy járunk el, hogy a kérdező személye semmilyen módon se legyen beazonosítható; így a feladó adatainak elhagyása mellett a kérdésből és a válaszból is törlünk minden, a feladó személyére, életkörülményeire utaló részletet.

A Lelkész válaszol rovatot megkereshetik lelki krízishelyzetben, nehéz döntések előtt, régóta húzódó lelki gondok idején. De várjuk megkereséseiket abban az esetben is, ha református hitünkkel, közösségünkkel, vagy egyházi életünkkel kapcsolatban merül fel kérdés Önökben. Abban az esetben, ha a válaszadó lelkészek úgy érzik, a kérdezőnek más formában is szüksége lehet a segítségre, javasolhatják, az egyházi intézményrendszer keretein belül, más típusú segítség, más szakemberek felkeresését is.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.


Kik tudnak még segíteni?

A Lelkész válaszol rovatunkhoz fordulók mellett azoknak is szeretnénk tanácsot nyújtani, akik úgy érzik, más típusú segítségre szorulnak. A gyülekezetekben élő, dolgozó lelkipásztorok mellett egyházunkban számos lelkigondozói szolgálat, bajba jutottak megsegítésével foglalkozó intézmény működik. Tovább>>