Nem szűnnek meg hálát adni az igéért Vizsolyban

2020. március 01., címkék: bibliavasárnap, Vizsoly, vizsolyi biblia, vizsoly

Hálaadó istentisztelet keretében mutatták be a Vizsolyi (Károli) Biblia történelmi hasonmás kiadását (VB Rep. 2020) február 18-án, a vizsolyi református gyülekezetben. Bibliaünnepükről Kovács Zsolt Levente lelkipásztor számolt be a reformatus.hu-nak.

A vizsolyi biblia

2016. december 20., címkék: vizsolyi biblia

Károli Gáspár és lelkésztársai Vizsolyban közreadott első teljes magyar nyelvű Szentírása minden idők legnagyobb hatású bibliafordítása magyar nyelvterületen. A fordítási és nyomdai munkálatokról, a fordítók kilétéről, a korabeli viszonyokról és a vizsolyi biblia hatásáról beszélt Szabó András irodalomtörténész a XII. Harkányi Szabadegyetemen.

A Tiszáninneni Református Egyházkerület közleménye

2016. november 09., címkék: közlemény, tiszáninneni egyházkerület, vizsolyi biblia

Mivel egyre több megkeresés érkezik hozzánk a különböző fórumokon megjelenő, a reformáció 500 éves évfordulójához kapcsolt biblianyomtatási felhívással kapcsolatban, a félreértések elkerülése végett a Tiszáninneni Református Egyházkerület Püspöki Hivatala az alábbi közleményt adja ki:

Eredeti Vizsolyi Biblia került a Nagytemplomba

2016. június 20., címkék: debreceni nagytemplom, vizsolyi biblia

Június 19-én ünnepélyesen adta át Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke a Vizsolyi Biblia egyik eredeti példányát Vad Zsigmondnak, a Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség esperes-lelkipásztorának.

Lezárult a Károlyi Gáspár Program

2015. november 07., címkék: vizsolyi biblia, szabó istván, balog zoltán

November 7-én a gönci református templomban ünnepi istentiszteleten adtak hálát Károlyi Gáspár és társai 425 évvel ezelőtti bibliafordító munkájáért. Az esemény egyben a tavaly április óta tartó Károlyi Gáspár Program lezárása volt, melynek keretében megújultak a ma is gyülekezeti használatban lévő történelmi helyszínek.

A magyar nép kincse

2015. szeptember 29., címkék: fekete károly, vizsoly, évforduló, Vizsoly, Fekete Károly, vizsolyi biblia

A Bibliát magyar nyelvre lefordító Károlyi Gáspárra emlékeztek szeptember 26-án, ünnepi istentiszteleten az abaúji Vizsoly református templomában: a bibliatudós 425 évvel ezelőtt fejezte be a Szentírás magyar nyelvre fordítását. Az emlékünnepen a Károlyi Gáspár Program második szakaszának lezárásaként megnyitották a Mantskovit Bálint Nyomdatörténeti Múzeumot, ahol a látogatók korabeli eszközökkel idézhetik fel a biblianyomtatás körülményeit.

Hálásan emlékező közösség

2015. július 21., címkék: vizsolyi biblia, évforduló

Vizsoly község közössége jubileumi ünnepséget tartott július 19-én a Vizsolyi Biblia kiadásának 425. évfordulója alkalmából.

A Vizsolyi Biblia születésnapja

2015. július 20., címkék: vizsolyi biblia, évforduló

Fontos egyháztörténeti eseményre emlékezhetünk a mai napon: 425 évvel ezelőtt, 1590. július 20-án fejezték be a magyar nyelvre fordított Biblia nyomtatását.

Bibliánk hungarikum lett

2015. február 19., címkék: vizsolyi biblia

Egyházközségi Közlemény.

Ünnepi emlékév

2015. február 19., címkék: vizsolyi biblia

2015-ben ünnepi emlékév köszöntött ránk, vizsolyi reformátusokra.

426 éve kezdődött a Vizsolyi Biblia kinyomtatása

2015. február 18., címkék: vizsolyi biblia

A magyar kultúra csúcsa és forrása.

A Vizsolyi Biblia kiállítás

2015. február 04., címkék: reformátusok lapja, évfordulók, interjú, vizsolyi biblia

Idén nyáron lesz a Vizsolyi Biblia kinyomtatásának 425. évfordulója. Ez alkalomból szervezett kiállítást már az év elején a Samodai József Zuglói Helytörténeti Műhely. A tárlat február közepéig a budapesti Lipták Villa épületében, majd várhatóan országszerte látható lesz. A kiállítás rendezőjével, Millisits Máté művelődéstörténésszel beszélgettünk.

Hungarikum lett a Vizsolyi Biblia

2015. január 30., címkék: hungarikum, vizsolyi biblia

A hungarikumok sorába került az első teljes, magyar nyelvű Biblia, továbbá a IX-XI. századi magyar íj, valamint a szegedi fűszerpaprika őrlemény.

422 éve nyomtatták ki az első teljes magyar nyelvű Szentírást

2012. július 20., címkék: vizsolyi biblia, évforduló

A Biblia nyomtatásának időszakáról Sipos-Vizaknai Gergely, az egykori vizsolyi lelkipásztor, Biblia-kutató írását olvashatják.

Vizsoly, a Biblia bölcsője

2011. július 04., címkék: vizsolyi biblia, fesztivál

A július 28. és 31. között Vizsolyba látogatók keresztyén és hagyományőrző programokon vehetnek részt.

420 éve készült el a Vizsolyi Biblia

2010. július 20., címkék: vizsolyi biblia, károli gáspár, Hírek

Négyszázhúsz éve, 1590. július 20-án fejezték be a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Vizsolyon a Károlyi Gáspár által fordított Biblia nyomtatását.

Károlyi Napok Vizsolyban

2010. június 02., címkék: vizsolyi biblia, Háttér, károli gáspár, ünnepség

„Vedd és olvasd – A Biblia üzenete ma" címmel kétnapos rendezvény volt a Vizsolyi Biblia megjelenésének 420. évfordulóján.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.