Nézze vissza a Zsinat vitáját a Heidelbergi Káté fordításáról!

2012. május 30., címkék: közvetítés, xiii. zsinati ciklus 10. ülés, heidelbergi káté, zsinat

Alábbiakban teljes hosszában megtekinthetik a Zsinat múlt csütörtöki ülésének azt a részét, amelyen a Heidelbergi Káté új fordítását tárgyalták a tagok. A katolikus miséről szóló 80. kérdés-felelet miatt a döntés szokatlanul nagy visszhangot váltott ki. Ezért közöljük a zsinati vitát egészében, hogy a megindult eszmecseréhez még több szempontot szolgáltassunk.

Átalakul a Reflap

2012. május 25., címkék: reformátusok lapja, péntek, zsinat, xiii. zsinati ciklus 10. ülés

A beszámolók és a díjak napja volt a XIII. zsinati ciklus tizedik ülésének pénteki tanácskozása: az előbbiek közül akadt, amelyik élénk eszmecserét váltott ki, az utóbbiak közül valamelyiket nem ítélték oda.

A Zsinaton a fiatalokról

2012. május 25., címkék: ifjúsági misszió, zsinat, magyarországi református egyház, xiii. zsinati ciklus 10. ülés, visszhang, zsinati ifjúsági fórum

Kevés beszámolót övezett olyan érdeklődés a Zsinat májusi ülésszakán, mint a pénteki napon a fiatalokról elhangzottat.

Ez történt a Zsinat pénteki ülésén

2012. május 25., címkék: közvetítés, online közvetítés, reformátusok lapja, Közvetítés, xiii. zsinati ciklus 10. ülés

Korkedvezményes nyugdíj, díjak, beszámolók, átalakuló Reformátusok Lapja. Részletes beszámolónk a pénteki tanácskozásról.

Zárójel nélkül

2012. május 24., címkék: összefoglaló, xiii. zsinati ciklus 10. ülés

Napirend előtti felszólalások, termékeny vita a lelkészek jogállásáról és döntés a Heidebergi Káté szövegéről. Zárójel nélkül marad a nyolcvanadik kérdés-felelet vitatott mondata. Így lehet röviden összefoglalni azt, mi történt a XIII. zsinat 10. ülésének csütörtöki napján.

A kárhozatos bálványimádásról

2012. május 24., címkék: xiii. zsinati ciklus 10. ülés, heidelbergi káté, zsinat

A hagyományok tisztelete az első – tette egyértelművé újra a Zsinat csütörtöki ülésén, miután elfogadta a Heidelbergi Káté új fordítását, de elvetette a szöveg csonkítását vagy egy esetleges kiegészítés betoldását.

Pünkösdi szélben

2012. május 24., címkék: zsinat, állam-egyház kapcsolatok, xiii. zsinati ciklus 10. ülés, bölcskei gusztáv

A közös munka és a közös gondolkodás megvalósulását reméli a kormányzati ciklus második felében az állam és az egyház között Bölcskei Gusztáv püspök. A Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke a Zsinat csütörtöki ülésén elmondott nyitóbeszédében különösen a szociális ellátás, a közoktatás, valamint a hit- és erkölcstanoktatás átalakítását érintő általános bizonytalanság miatt sürgetné az érdemi egyeztetés mielőbbi megkezdését.

Kicsinységünk és a feladat

2012. május 24., címkék: zsinat, magyar református egyház, xiii. zsinati ciklus 10. ülés

A XIII. zsinat tizedik ülése Simonfi Sándor esperes áhítatával kezdődött, melynek kulcsmondatai: „légy bátor és erős", és „tegyetek tanítványokká minden népeket".

Ez történt a Zsinat csütörtöki ülésén

2012. május 24., címkék: xiii. zsinati ciklus 10. ülés, online közvetítés, zsinat

Elfogadták a Heidelbergi Káté szövegét, zárójel nélkül marad a nyolcvanadik kérdés-felelet vitatott mondata. Döntöttek a monitoring hálózat létrehozásáról, köszöntötték a húsz éves Kálvin Kiadót, első olvasatban tárgyalták a lelkészekről szóló törvény preambulumát és egyes paragrafusait. Ezek voltak a csütörtöki ülés fő eseményei. Részletes beszámolónk.

Pozitív volt a tavalyi mérleg

2012. május 23., címkék: xiii. zsinati ciklus 10. ülés, reformátusok lapja, zsinati tanács, mre költségvetés

Beszámoltak az egyház gazdálkodásáról, módosították a költségvetést, a Zsinat elé viszik a szociális szolgálatok felügyeletének kérdését. A XIII. zsinati ciklus tizedik ülése előtt egy nappal újra tárgyalt a Magyarországi Református Egyház (MRE) Zsinati Tanácsa.

Döntenek a Heidelbergi Kátéról

2012. május 22., címkék: reformátusok lapja, xiii. zsinati ciklus 10. ülés, zsinati tanács, zsinati ülés

Elkészült a Heidelbergi Káté új fordítása, monitoring-rendszert terveznek az intézményhálózat biztosítására, a lelkészek jogállásáról szóló törvény újabb paragrafusait tárgyalják első olvasatban és átalakul több zsinati fenntartású intézmény is. Ezek a Zsinati Tanács szerdai és a Zsinat, csütörtök-pénteki, tizedik ülésének fő témái. Az eseményeket most is élőben követhetik honlapunkon.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.