Ezernégyszázan jelentkeztek Szlovákiából a Szeretethíd önkéntes programra

2011. május 20., címkék: szlovákia, önkéntes, kárpát-medence

  A Kárpát–medencei református önkéntes nap hivatalos szlovákiai nyitó ünnepsége Ipolyságon lesz május 21-én, szombaton kilenc órai kezdettel.

Cseh és magyar lelkészek találkoznak

2011. április 28., címkék: szlovákia, lelkészértekezlet, csehország

Csütörtöktől vasárnapig tanácskoznak Mátraházán magyarországi, felvidéki és cseh lelkészek - számolt be a Parókia portál.

Békehullámok a Dunán

2011. március 21., címkék: szlovákiai reformátusok (szrke), fazekas lászló, bölcskei gusztáv, szlovákia, ökumené, ökumene, Ökumené

Komáromban tartották vasárnap a „Duna mente békehulláma” elnevezésű program soron következő ökumenikus ünnepi istentiszteletét. A program célja az, hogy a Duna menti országok egyházai közösen munkálkodjanak a békéért és a nemzetek közötti megértésért. A rendezvényt az „Erőszakmentes Évtized “ című program befejezéseképpen szervezték meg, amelyet az Egyházak Világtanácsa hirdetett meg 2001-ben.

Magyarbőd: már csak nevében magyar a Kassa közeli falu

2011. január 30., címkék: szlovákia, népszámlálás, abaúj-tornai egyházmegye

A legutóbbi, 2001-es népszámlálási adatok szerint 1150 lakosából 1088-an vallották magukat szlovák és 43-an magyar nemzetiségűnek.

Egyházak képviselőivel tárgyalt kedden Iveta Radičová szlovák kormányfő

2010. október 06., címkék: szlovákiai reformátusok (szrke), fazekas lászló, szlovákia, Határon túl, Nagyvilág

A találkozón részt vett a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház püspöke, Fazekas László is.

Hogy lehet erős Szlovákia?

2010. június 01., címkék: kárpát-medence, szlovákia, szlovákiai reformátusok (szrke), magyar identitás, Háttér, állampolgárság, fazekas lászló

Szlovákia önmagát gyengíti azzal, hogy magyarellenes politikát folytat. Ezzel szemben a kisebbségek önrendelkezésének biztosításával önmagát erősítené – vélekedik Fazekas László felvidéki püspök. – Sok rosszat átéltünk már az elmúlt évtizedek során. A hontalanságtól a szétszakítottságon át az egzisztenciális és nyelvi fenyegetettségig. Istenbe vetett hittel hordozzuk ezt, és így próbáljuk élni a mindennapjainkat.

Több józanságot!

2010. május 28., címkék: szlovákia, nyelvtörvény, generális konvent elnöksége, vallási tolerancia, Háttér, állampolgárság, szlovákiai reformátusok (szrke)

„A szlovák-magyar viszony mélyponton van. Több józanságot lehetne elvárni a döntéshozók irányából, hogy erről a mélypontról ki tudjunk mozdulni. Senkinek nem lehet érdeke a konfliktusok túlzott gerjesztése” – véli a két szomszédos ország kapcsolatáról Géresi Róbert, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház püspökhelyettese. A egyházi vezető szerint az elmúlt nyolc év magyar kormányai nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a szlovák politikai elit úgy érezze, a felvidéki magyarokkal kapcsolatban nyugodtan feszegetheti a határokat.

Szlovákia: majdnem terrorcsapás ért egy zsúfolásig telt templomot

2010. január 25., címkék: Nagyvilág, terrorizmus, szlovákia

A szlovákiai Spisske Vlachyban/Szepesolasziban éppen hogy sikerült megakadályozni egy terrorcsapást, amit egy 33 éves férfi akart végrehajtani az ottani templom ellen. Ez az első olyan eset északi szomszédunknál, amikor a vád terrorizmus.

Levél a magyarországi Európa Parlamenti képviselőkhöz

2009. augusztus 31., címkék: ittzés jános, huszár pál, Háttér, evangélikus egyház, európai parlament (EP), nyelvtörvény, szlovákia, bölcskei gusztáv

Magyarországi Református Egyház
Magyarországi Evangélikus Egyház

Tisztelt Európa Parlamenti Képviselők!

Bogárdi Szabó István: a szlovákiai nyelvtörvény visszavonásáig imádkozzunk felvidéki testvéreinkért!

2009. augusztus 30., címkék: Háttér, nyelvtörvény, ima, gáncs péter, kárpát-medence, ökumenikus, szeged, szlovákia, bogárdi szabó istván, jerzy buzek, sólyom lászló, tőkés lászló, fazekas lászló

A hazai és határon túli magyar egyházi vezetők egyöntetűen felemelték szavukat a szeptember 1-jén életbelépő szlovákiai államnyelvtörvény ellen

„A magyarság elleni agresszió újabb megnyilvánulása” - Tiltakozás a nyelvtörvény ellen

2009. augusztus 05., címkék: nyelvtörvény, szlovákia, Hírek, erdélyi géza

A szlovák nyelvtörvény és a romániai magyar tisztviselők leváltása ellen tiltakozik a Magyar Református Egyházak Tanácskozó Zsinata. A tanácskozó zsinat lelkészi elnöke, Erdélyi Géza nyugalmazott felvidéki püspök aláírásával az MTI-hez kedden eljuttatott közleményben a testület a szlovákiai nyelvtörvény megszavazása előtti állapotok visszaállítását követeli, mert a jogszabály megítélésük szerint "a magyarság elleni agresszió újabb megnyilvánulása", ami "a keresztyénség szellemével és az emberek jóindulatával összeegyeztethetetlen".

Bővebb információk a Háttér című rovatunkban.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.