Bereményi Géza kapta a Kölcsey-emlékplakettet

2020. január 24., címkék: magyar kultúra napja

A Kossuth- és József Attila-díjas írónak, Balázs Béla-díjas filmrendezőnek ítélte oda idén a Kölcsey-emlékplakettet a Kölcsey Társaság kuratóriuma. Az irodalmi elismerést a magyar kultúra napja alkalmából tartott ünnepségen vette át a díjazott január 19-én, a szatmárcsekei református templomban.

Ne magunknak őrizgessük a tudást, adjuk tovább másoknak is!

2020. január 20., címkék: magyar kultúra napja

Az Észak-Alföld régióban közismert sokoldalú művészeti, művelődési tevékenysége, elképesztő munkabírása. Sorra születő szépírói művei, esztétikai, irodalomtörténeti könyvei, tanulmányai mellett rendszeresen olvashatunk tollából értékorientáló országos lapokban elemző cikket, esszét. Vitéz Ferenc költővel, irodalmárral, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem tanszékvezető docensével a magyar kultúra napja alkalmán beszélgettünk. (Az interjúalannyal több mint harminc éve ismerjük egymást, innen a tegező forma.)

A dolgok mélyén

2019. január 22., címkék: szatmárcseke, magyar kultúra napja

Zsigmond Dezső Balázs Béla-díjas filmrendező kapta a Kölcsey-emlékplakettet a magyar kultúra napja alkalmából vasárnap tartott szatmárcsekei ünnepségen. A Kölcsey Társaság által 1995-ben alapított irodalmi elismerés mellett kiosztották a Kölcsey-emlékérmét is, amelyet Gróh Gáspár irodalomtörténész vett át Bölcskei Gusztávtól, a társaság tavaly megválasztott új elnökétől.

„Az ember mindig felismeri az értéket”

2019. január 22., címkék: magyar kultúra napja

Mit tanítanak nekünk a himnuszok? Hogyan kapcsolódik keresztyén örökségünk magyar kultúránkhoz? Csüggedésre vagy reménységre van-e ma okunk, ha a gyökereiket elhagyó fiatalokra tekintünk? Himnuszokról, lánglelkű generációkról és a sejtjeinkben hordott kulturális örökségről beszélgettünk Papp Anette egyházzenésszel, a budapesti teológia himnológia tanszékének vezetőjével a magyar kultúra napja kapcsán.

Szörényi Levente kapta a Kölcsey-emlékplakettet

2018. január 22., címkék: magyar kultúra napja, szörényi levente, szatmárcseke

Szörényi Levente Kossuth-, és Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, gitáros, énekes és szövegíró kapta idén a Kölcsey-emlékplakettet, a rangos irodalmi-művészeti elismerést a magyar kultúra napjának alkalmából adták át a szatmárcsekei református templomban vasárnap.

„Aranykapu ragyogása ellátszik a sírig”

2018. január 22., címkék: magyar kultúra napja, áprily lajos, baár-madas

„Ő nem félt, ám hite és humanista világlátása egyszerűen lehetetlenné tette, hogy végrehajtsa a zsidótörvényeket, így nyugdíjazását kérte” – a magyar kultúra napja alkalmából Áprily Lajos református költőre, az egykori Baár-Madas Leánynevelő Intézet igazgatójára emlékezünk.

Kósa Ferenc kapta a Kölcsey-emlékplakettet

2017. január 22., címkék: magyar kultúra napja

Ökumenikus istentiszteletet és megemlékezést tartottak január 22-én Szatmárcsekén. A Kölcsey-emlékplakettet idén a Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar filmrendező vehette át a Magyar Kultúra Napján.

„Tanulás nélkül nem megy!”

2016. január 28., címkék: magyar kultúra napja, ifi

Rendhagyó irodalom órát tartottak a magyar kultúra napja alkalmából a Miskolc-Selyemréti Református Két Tanítási Nyelvű Iskolában. Szegedi Dezső, a Miskolci Nemzeti Színház színművésze saját pályafutásáról, hivatásáról és a cigány kultúráról mesélt az intézmény diákjainak.

„Szükséges, hogy vers irassék…”

2016. január 19., címkék: szatmárcseke, fekete károly, Fekete Károly, ágh istván, magyar kultúra napja

József Attilát idézte beszédében Ágh István költő, aki január 17-én, a Magyar Kultúra Napja alkalmából Szatmárcsekén rendezett ökumenikus ünnepségen vehette át a Kölcsey Társaság elismerését.

A legigazibb fény

2015. január 19., címkék: szatmárcseke, bölcskei gusztáv, magyar kultúra napja

Törőcsik Mari Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő kapta meg a Kölcsey Társaság díját a magyar kultúra napja alkalmából tartott szatmárcsekei ökumenikus hálaadó alkalmon.

Műveld a csodát, ne magyarázd!

2014. január 20., címkék: szatmárcseke, bossák nándor, magyar kultúra napja, bölcskei gusztáv

Nagy László szavaival kezdte beszédét Vári Fábián László a Kölcsey Társaság idei díjazottja Szatmárcsekén, a Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezett ökumenikus istentiszteleten, január 19-én, vasárnap.

Szabálytalan keresztyén

2013. január 25., címkék: évforduló, szabó magda, magyar kultúra napja

Gondolták volna, hogy Szabó Magda, aki a protestáns nevelés keménységéről írt, hálával gondolt vissza a református Dóczy Gimnáziumban eltöltött évekre? A már nemzetközi hírű szerzőként tiszántúli főgondnoknak megválasztott írónő soha nem feledkezett meg gyökereiről. Debrecenhez fűződő szeretete és reformátussága nem vitatható, számára mindig meghatározó maradt.

Ökumenikus istentisztelet a Magyar Kultúra Napja alkalmából

2013. január 22., címkék: bölcskei gusztáv, ökumenikus istentisztelet, magyar kultúra napja, szatmárcseke

Szatmárcsekén, azon a településen, ahol 1823. január 22-én Kölcsey Ferenc befejezte a Himnuszt tartottak a Magyar Kultúra Napja alkalmából istentiszteletet. Igét Bölcskei Gusztáv református és Bosák Nándor katolikus püspök hirdetett.

A Magyar Kultúra Napja Szatmácsekén

2012. január 23., címkék: szatmárcseke, magyar kultúra napja

A hagyományoknak megfelelően idén is megünnepelték a Magyar Kultúra Napját Szatmárcsekén, ahol Kölcsey Ferenc élete végéig több mint húsz esztendőt töltött, és ahol 1823. január 22-én megírta a Himnuszt. A megemlékezést a helyi református templomban tartották, amely után az ünneplők a falu temetőjében megkoszorúzták a költő síremlékét.

Apáczai Csere János-díjat kapott Nagy Pál

2012. január 23., címkék: magyar kultúra napja, nagy pál, kitüntetés

Nagy Pált, a Wáli István Református Cigány Szakkollégium tanárát, a Szent István Egyetem történészét a Magyar Kultúra Napja alkalmából Apáczai Csere János Díjjal jutalmazták.

Hűvösvölgyi Ildikó estje a Magyar Kultúra Napján Debrecenben

2012. január 17., címkék: megemlékezés, magyar kultúra napja

A Magyar Kultúra Napja alkalmából, január 20-án Hűvösvölgyi Ildikó színésznő előadóestjét nézhetik meg pénteken este hat órától a Debreceni Református Kollégium Dísztermében.

A Himnuszhoz sem hozzátenni, sem abból elvenni nem lehet

2011. január 21., címkék: magyar kultúra napja, Háttér

Vannak, akik túlzottan szomorúnak, és elavultnak vélik, ám abban mindenki egyetért, hogy Európában, és a világon is egyedülálló a magyar himnusz, amely nem véletlenül kapta a nemzeti imádság jelzőt. 188 éve ezen a napon, január 22-én írta le Kölcsey Ferenc a Himnusz szövegét szatmárcsekei magányában. Következő összeállításunkban megpróbáljuk bemutatni, milyen utat járt be Kölcsey Ferenc műve, míg végül Magyarország hivatalos himnuszává nyilvánították.

„Isten áld meg a' Magyart"

2011. január 17., címkék: szatmárcseke, Ökumené, magyar kultúra napja, ökumené, bölcskei gusztáv

Ökumenikus istentiszteleten hirdetett igét Bölcskei Gusztáv református és Bosák Nándor római katolikus püspök a Magyar Kultúra Napja alkalmából.

Kölcsey örökösei vagyunk - élő közvetítés Szatmárcsekéről

2011. január 14., címkék: szatmárcseke, magyar kultúra napja, Ökumené, kölcsey ferenc, ökumené

A magyar kultúra napja alkalmából vasánap tizenegy órától ökumenikus istentiszteleletet tartanak Szatmárcsekén, a Himnusz költőjének sírhelyénél. Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én fejezte be leghíresebb költeményét.

"A por siet a kő ráér" – Megváltó címmel kiállítás nyílt Debrecenben

2010. január 22., címkék: kiállítás, debreceni református kollégium, magyar kultúra napja, Háttér, bölcskei gusztáv

Megváltó címmel kiállítás nyílt a Magyar Kultúra Napján Debrecenben, a Református Kollégiumban. A tárlat megnyitóján, pénteken délután Bölcskei Gusztáv református püspök arról beszélt, hogy a magyar kultúrának szüksége van arra, hogy a Debreceni Református Kollégium méltó környezet legyen az értékek megmutatására. Ehhez kapcsolódóan a püspök elmondta, hogy a Kollégium kincsei veszélyben vannak, ugyanis beázik a Nagykönyvtár és az épületnek statikai problémái is vannak.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.