Lelkipásztoraink jövőjéért

2019. május 08., címkék: találkozó, jövőkép

Népszerűek a lelkipásztor-képzések a hazai református egyetemeken, egyházunk négy püspöke és felsőoktatási intézményeink rektorai ugyanakkor sok teendőt látnak maguk előtt. Jelentős reform nem várható a lelkészképzésben, finomhangolásra azonban készülhetünk, illetve a lelkésztovábbképzésben is változások várhatók – hangzott el a református egyházvezetők és rektorok találkozóján május 8-án, Budapesten.

A jövő útja a közösség építése

2019. május 03., címkék: protestáns tavasz, jövőkép

Milyen kihívások érték egyházunkat az elmúlt három évtizedben és hogyan sikerült ezekre reagálni? Mire hívja Isten a magyarországi reformátusokat a jelenben? Van-e egyházunknak jövőképe, és ha van, akkor az milyen? 3 ember, 3 eltérő kontextus, 3 különböző nézőpont: Bereczky Ildikó baranyai lelkipásztor, Takaró András délpesti esperes és Lovas András dunamelléki missziói referens beszélgetett ezekről a kérdésekről az idei Protestáns Tavasz pénteki „Református keresztyén misszió a 21. században" című konferenciáján.

Élünk a lehetőséggel?

2019. május 03., címkék: protestáns tavasz, jövőkép, németajkú gyülekezet

„Áldást viszünk, hogy áldássá legyünk és elmegyünk a világ végső határáig – de a szomszédba is" – mondta a misszióról Bogárdi Szabó István püspök pénteken a budapesti Hold utcai református templomban. A Protestáns tavasz programsorozat részeként „Református keresztyén misszió a 21. században" címmel megrendezett konferencián Balog Zoltán, a németajkú gyülekezet lelkipásztora, korábbi miniszter és Harmathy András szentendrei lelkipásztor, az előző zsinati ciklusban működött Egyházi Jövőkép Bizottság vezetője is előadást tartott.

Önállóan dolgozni, de egyfelé húzni

2015. június 16., címkék: zsinati bizottságok, jövőkép, huszár pál, szabó istván

A Zsinat április 22-i ülésén választotta meg az állandó zsinati szakbizottságok tagjait a következő hat évre. A tíz tanácsadó, döntés-előkészítő testület még aznap délután megalakult, vezetőt választott, többségük megkezdte munkáját. Június 10-én ezek elnökeivel és előadóival találkozott a Zsinat Elnöksége, hogy egyeztessenek a következő hat év feladatairól, a bizottságok működési rendjéről.

Indul a 400 gyülekezetet megkérdező egyházi szociológiai kutatás

2014. március 14., címkék: ejb, jövőkép, egyházi jövőkép bizottság (ejb)

Az EJB és az MRE Egyház-szociológiai Bizottságának kezdeményezésére a következő héttől a KRE hallgatói keresik fel egyházunk 400 lelkészét, hogy az EJB által is véleményezett kérdőív alapján átfogó felmérést készítsen gyülekezeteink helyzetéről. A bizottság minden érintett lelkészt arra bátorít és kér, hogy a kutatást aktívan támogassa.

Az EJB imádságra hív – nem csak böjtben

2014. február 18., címkék: ima, jövőkép, ejb, fekete ágnes

Az Egyházi Jövőkép Bizottság a gyülekezetekkel megkezdett párbeszéd és egyházunk jövőjéért viselt közös felelősségünk fontos mozzanataként tekint az imádság szolgálatára.

Sorsdöntő párbeszéd a megújulásért

2013. április 03., címkék: ejb, jövőkép bizottság, felmérés, jövőkép

A gyülekezeteket is be szeretné vonni a stratégiaalkotásba az Egyházi Jövőkép Bizottság. Érintés címmel munkafüzetet készített számukra, mely azt segíti, hogy a helyi református közösségek Istenre figyelve maguk fogalmazzák meg küldetésüket.

Hardver helyett több szoftvert

2012. június 11., címkék: judák endre, jövőkép

A szükséges reformok között egy új lelki vezetői pozíció beiktatásának lehetőségét is megemlíti Dr. Judák Endre egyetemi docens, a Magyar Református Presbiteri Szövetség képzési titkára, gödöllői presbiter, akivel a Magyarországi Református Egyház jövőjéről beszélgettünk.

Be kell bizonyítanunk, mi is lehetünk vagányok

2012. április 27., címkék: deák péter, jövőkép, interjú, ifi

A reformátusságot érdekli az ifjúság, nemcsak nyugdíjasok gyülekezete az egyház, de ezt be is kell bizonyítania, mondja Deák Péter. A szociológus, másodéves teológushallgatóval arról beszélgettünk, hogyan lehet még több fiatalt megnyerni, hiszen ezen is áll, milyen lesz a jövő egyháza.

Olyan nagy a baj, hogy asszonykezekre van szükség

2012. április 17., címkék: jövőkép, interjú, pásztor jánosné

Kenyában az ottani presbiteriánus egyház zsinati tagjainak fele nő, miközben a Magyarországi Református Egyház legfőbb döntéshozó testületében összesen három van belőlük, figyelmeztet özvegy Pásztor Jánosné, Judit néni. A Református Nőszövetség elnökével többek között arról beszélgettünk, mit tehetnek a nők a közösségben és milyen szerepük lehet benne a jövőben?

Elfogadták az MRE 2012-es költségvetését

2011. december 07., címkék: hittan, zsinati tanács, zsinat, költségvetés, sdg konferenciatelep, jövőkép

A Zsinati Tanács idei utolsó, szerdai ülésén Bölcskei Gusztáv, a Zsinat lelkészi elnöke részletesen beszélt az egyházakat érintő állami törvényalkotási folyamat nehézségeiről, az egyeztetések hiányáról. A Zsinati Tanács a költségvetés tárgyalása mellett döntött a balatonszárszói SDG-telep üzemeltetésére kiírandó pályázatról, az Egyházi Jövőkép Bizottság tagjainak jelöléséről, valamint a hittanoktatás finanszírozásának eljárási kérdéseiről szóló szabályrendeletről.

A 2012-es költségvetésről dönt a Zsinati Tanács

2011. december 05., címkék: jövőkép, 2012, költségvetés, zsinati tanács, sdg konferenciatelep

A Zsinati Tanács idei negyedik ülésének (2011. december 7., szerda, Budapest, Zsinati székház) legfontosabb témája a Magyarországi Református Egyház 2012-es költségvetésének elfogadása lesz.

Egyházi Jövőkép Bizottság alakul a szárszói eredmények továbbvitelére

2011. november 30., címkék: jövőkép, ejb, XIII. Zsinat, kilencedik ülés, bölcskei gusztáv

Zsinat a legutóbbi ülésén döntött arról, hogy a balatonszárszói, tematikus ülésen felvetett kérdések, problémák feldolgozására, az eredmények továbbvitelére javaslattevő bizottságot hoz létre. Az Egyházi Jövőkép Bizottság tagjait decemberi ülésén választja meg a Zsinati Tanács.

Reményteljes jövő egyházban, gazdaságban és társadalomban

2010. május 09., címkék: lelkész-presbiteri konferencia, csomós józsef, varga mihály, Háttér, jövőkép, Miskolc, ábrám tibor, patkó gyula, bölcskei gusztáv, tiszáninneni egyházkerület, miskolc

  Reményteljes jövő - ezzel a címmel rendezte meg május 8-án a már hagyománnyá vált lelkész-presbiteri konferenciáját a Tiszáninneni Református Egyházkerület, melyre csaknem ezerötszázan gyűltek össze a Miskolci Egyetem Díszaulájában.

Hogy volt? Hogy lesz? – Húszéves az Üzenet és a Harangszó, az Erdélyi és a Királyhágómelléki Református Egyházkerület gyülekezeti lapjai

2010. január 30., címkék: üzenet, Határon túl, jövőkép, harangszó, reformátusok lapja

Nem könnyű mostanság nyomtatott sajtóterméknek születésnapot, évfordulót ülni. Az év elején, négy hét alatt négy országos, bukaresti napilap szüntette meg nyomtatott kiadását és került fel a világhálóra. Átalakulóban vannak olvasási szokásaink, egyre kevesebb nyomtatott lapot veszünk a kezünkbe, inkább az internetes kiadásaikat, oldalaikat böngésszük – írja jegyzetében Fábián Tibor, a Harangszó főszerkesztője.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.