Katonás emlékezés a reformációra

2019. november 11., címkék: tábori lelkészség, jákob jános

Hálaadó istentiszteletet tartott november első hétfőjén a huszonöt éve újraindított Tábori Lelkészi Szolgálat a reformáció ünnepének alkalmából a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Kápolnájában, ahol Jákob János protestáns tábori püspök hirdetett Igét.

A tiszta lelkiismeret a legjobb párna

2019. augusztus 06., címkék: balog zoltán, jákob jános

Személyes tapasztalatokról, nehéz helyzetekről, kedves élményekről, helytállásról és a fogadalmak erejéről beszélgetett Balog Zoltán lelkipásztor, korábbi miniszter és Jákob János református tábori püspök. A Csillagponton tartott „A haza szolgálatában” című programot a Református Közéleti és Kulturális Alapítvány szervezte.

„Harci zajban, küzdelemben oldalunkon áll…”

2019. június 26., címkék: tábori lelkészség, tábori püspök, jákob jános

A Bibliában a katonák szerves részei a történéseknek. A golgotai kereszt alatt az egyik legszebb bizonyságtétel a római százados szájából hangzott el: „Bizony, Isten Fia volt ez!" (Mt 27,54) – mondja Jákob János protestáns tábori püspök, akivel a tábori lelkészi szolgálat negyed évszázaddal ezelőtti újraalakulása kapcsán beszélgettünk.

Szenteste katonákkal

2017. december 21., címkék: jákob jános, karácsony, katonai szolgálat, tábori lelkészség

Prioritást élvez a tábori lelkészi szolgálatban a Magyarország déli határán teljesítő katonák közötti lelkigondozás. Já­kob János dandártábornok, protestáns tábori püs­pök azt kérte a gyülekezetektől, imádkozzanak azokért, akik karácsonykor „fizikailag biztosítják számukra a gondtalan ünneplés lehetőségét”. A tábori püspök szenteste esperes kollégájával személyesen járja végig a határon szolgáló katonákat, valamennyi bázisukon.

Menedék a város közepén

2015. november 04., címkék: jákob jános, tábori püspökség

Több éves álom vált valóra azzal, hogy a budapesti Stefánia Palota kertjében átadták a honvédség ökumenikus imahelyét. Ezzel a hangulatos épülettel a Honvéd Kulturális központ már nem csak a szellemi, hanem a lelki élet színtere is lehet azok számára, akik egy kis csendre vágynak a belváros forgatagában.

Kitüntették Jákob János tábori püspököt

2015. május 28., címkék: kitüntetés, tábori püspök, jákob jános

Május 21-én, a honvédelem napján Székesfehérvár hagyományosan gálaesten köszönti katonáit. A Vörösmarty Színházban rendezett ünnepségen idén Jákob János, Fejér megyei születésű protestáns tábori püspök is kitüntetést vehetett át.

A háborúra nem emlékszünk szívesen

2014. augusztus 08., címkék: jákob jános, évforduló, reformátusok lapja, i. világháború, évfordulók

Mondják, hogy a háború: politika másképp – Jákob János szerint viszont abnormális dolog. Az első világháború kitörésének centenáriumán a protestáns tábori püspökkel beszélgettünk a világtörténelem minden eddiginél több áldozatot követelő háborújáról, amely úgy sújtotta a résztvevő országokat, mint a tizedik csapás Egyiptom népét.

Egyenruhában is Istennel járni

2014. március 11., címkék: jákob jános, konferencia

Rendőr és keresztyén – szavak, amelyeket ritkán hallunk egymással szorosan összefonódva, pedig a két fogalom igenis járhat együtt. Mindazonáltal a jelenség óriási egyéni és társadalmi feszültségek színtere. Hogyan egyeztethető össze a rend és a törvények védelme Isten szolgálatával? Miben áll ez akkor, ha a keresztyén lelkület és az egyenruha is egyszerre kötelez? Ezekre a kérdésekre keresték a választ a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Rendészettudományi Karán március 7-én, a „Rendőr és keresztény? Rendészeti hivatás a keresztény értékek tükrében" című kerekasztal-beszélgetés során.

Húsz éve a katonák közt

2014. február 18., címkék: interjú, tábori lelkészség, reformátusok lapja, jákob jános

Február 19-én ünnepli újraindulásának huszadik évfordulóját a Honvédelmi Minisztérium Tábori Lelkészi Szolgálata. Az elmúlt két évtized tapasztalatairól Jákob János dandártábornokot, protestáns tábori püspököt kérdeztük.

Húsz éve a hit és a lélek szolgálatában

2014. február 11., címkék: évforduló, tábori lelkészség, jákob jános

Idén ünnepli újbóli létrehozásának huszadik évfordulóját a HM Tábori Lelkészi Szolgálat.

Legyünk mi is szamarak!

2013. május 25., címkék: szeretethíd 2013, pál sándor, szeretethíd, Szeretethíd, szeretetszolgálat (mrsz), szabó istván, jákob jános

Önkéntes munka, beszédek, lelkes fellépők, játszóház – mindez turisták forgatagába csomagolva. Kisebbfajta dzsembori alakult ki a Szeretethíd Kárpát-medencei önkéntes napok megnyitóján a budapesti Erzsébet téren.

Ige a konténerben

2012. április 03., címkék: ne féljetek, tábori lelkészség, reformátusok lapja, húsvét 2012, jákob jános

„A halálfélelmet minden katona átéli” – fogalmaz Jákob János protestáns tábori püspök. A március 15-én dandártábornokká kinevezett református lelkipásztorral a tábori lelkészi szolgálatról, a katonák félelmeiről és az örök életbe vetett hitükről beszélgettünk.

Beiktatták tisztébe az új tábori püspököt

2012. február 14., címkék: jákob jános, tábori lelkészség, tábori püspök, bölcskei gusztáv

Magas rangú egyházi, állami és katonai tisztségviselők előtt tette le a tábori püspöki esküt Jákob János ezredes, a Honvédelmi Minisztérium (HM) Protestáns Tábori Lelkészi Szolgálat február 1-jével kinevezett vezetője február 14-én Budapesten, az Emlékezet Templomában, amelyet annak idején az első világháborúban elesett katonák emlékére építettek.

Tábori püspököt választott a Zsinat

2011. május 27., címkék: jákob jános, tábori püspök, wáli istván cigány szakkollégium, gazdálkodási törvény, zsinati ülés, Hírek

A zsinati ülés második napján Jákob János személyében protestáns tábori püspököt választott a testület, megkezdődött a gazdálkodásról szóló törvény tárgyalása, döntés született a Református Cigány Szakkollégium megalapításáról, és a küldöttek tárgyaltak a Dél-afrikai Holland Református Egyházzal kötendő megállapodásról is.

Ez történt a Zsinat pénteki ülésén

2011. május 27., címkék: tábori püspök, jákob jános, dél-afrikai holland egyház, kiss ferenc-díj, wáli istván cigány szakkollégium, gazdálkodási törvény, zsinati ülés, Hírek, Háttér

Véget ért a XIII. Zsinat hetedik ülése. A Magyarországi Református Egyház Zsinata tárgyalta a gazdálkodásról szóló törvényt, döntött Jákob János protestáns tábori püspökké választásáról, a Dél-afrikai Holland Református Egyházzal kötendő megállapodásról. Határozott a Református Cigány Szakkollégium alapításáról, valamint a zsinati alapítású díjak idei kitüntetettjeiről is.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.