Meghallgatni, összegyűjteni, emlékeztetni

2014. december 02., címkék: károli egyetem (kre), holokauszt emlékév

A Megmentők és megmentettek címet viseli az az interaktív, multimédiás oktatási program, amelyet december elsején mutattak be a Károli Gáspár Református Egyetem (KRE) Bölcsészettudományi Karán. Tizennégy órányi felvétel és számos dokumentum gyűlt össze a Holokauszt Emlékév kapcsán végzett kutatás során.

Emlékezés−Megbékélés−Megújulás

2014. május 07., címkék: holokauszt emlékév, holokauszt, meöt

A közéletet mélyen megosztja az emlékezet-kultúra és az emlékezet-politika gyakorlata, ezért a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa konferenciát szervezett, melynek egyik célkitűzése volt a zsidó-keresztyén hagyomány és a teológiai örökség szempontjainak megjelenítése az emlékezés számára.

Csak az hal meg, akit elfelednek

2014. április 29., címkék: károli egyetem, holokauszt emlékév, holokauszt

„A holokauszt valójában lázadás Isten ellen, hiszen Isten adta a lelkiismeretet az embernek" – hangzott el hívő zsidó és keresztény előadók konferenciáján, melyet a Károli Egyetem és a Barankovics Izraelita Műhely szervezett április 29-én a zsinati székházban.

A „szent mégis” ünnepén

2014. április 19., címkék: interjú, húsvéti interjú, állam-egyház kapcsolatok, hegedűs loránt, múltfeltárás, biblia, egyházfinanszírozás, ejb, holokauszt emlékév, hegedűs lorant, bölcskei gusztáv, bibliatársulat, hittan

„A keresztyén embernek kétszer kell megtérnie: egyszer a természeti emberből kell új emberré, másodszor az új emberből természetes emberré lennie” – vallja Bölcskei Gusztáv tiszántúli püspök. A Zsinat lelkészi elnökével húsvét kapcsán készítettünk interjút, pontosabban hosszúra nyúlt leltárt. Ebben elmondja, miért kell rögzíteni zsinati határozatban a most megjelent Revideált Új Fordítású Biblia hivatalos használatát. Szóba került, beigazolódtak-e az egyházak reményei a négy évvel ezelőtti kormányváltás óta és mit vár az újabb kétharmados többségtől. Bölcskei Gusztáv kitért a hit- és erkölcstan oktatás első tanévének tapasztalataira és újra világossá tette, mi a Magyarországi Református Egyház hivatalos álláspontja Hegedűs Loránt vitát kiváltó megnyilatkozásaival kapcsolatban.  

Az elhallgatásnál nincs rosszabb

2014. március 20., címkék: konferencia, holokauszt emlékév, keresztyén-zsidó párbeszéd, balog zoltán, bölcskei gusztáv

Párbeszédre van szükség, beszélgetni kell, mert a hallgatásnál, az elhallgatásnál nincs rosszabb – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere csütörtökön Tihanyban a szaktárca és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága szervezésében, Közös jövőnk – Közös felességünk címmel, a magyarországi zsidó és keresztény közösségek együttéléséről szóló konferencián.

A holokauszt kezdete

2014. március 20., címkék: holokauszt, holokauszt emlékév

Keresztény egyházak vezetői, politikusok is részt vettek a magyar holokauszt 70. évfordulója alkalmából meghirdetett Mazsihisz-rendezvénysorozat nyitó eseményén.

Tragikus múlt, virágzó jövő

2014. március 19., címkék: holokauszt emlékév, károli egyetem (kre)

Zsidók Magyarországon a 20. és 21. században címmel, külföldi és magyar előadók részvételével szervezett konferenciát a Károli Egyetem.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.