Egyház – a hivatalos botránkozó

2013. január 08., címkék: közösség magazin, fiú

Az egyház néhány száz év óta sajnos gyakran úgy viselkedik, mint egy túlérzékeny "jóérzésű polgár", aki könnyen megbotránkozik – írja Tóth Sára a Közösség Magazin 2013 januári számában, mely a Botrány témáját járja körül.

A fiú! katolikus éjféli misén

2012. december 27., címkék: katolikus, fiú

Fiatal bencés testvéreim jöttek be hozzám azzal, hogy egy rövid filmet szeretnének mutatni nekem, egy karácsonyi filmet. Nézzük meg, álltam kötélnek. Lehet, hogy közületek többen látták már – különösen a fiatalabb nemzedékből: „A fiú" a címe, s református testvéreink készítették karácsony titkáról – mondta Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát, a karácsonyi éjféli misén, melyet a Magyar televízió is közvetített.

A fiú

2012. december 25., címkék: fiú

A misszió iránya a mi technikai eszközökkel elárasztott világunkban nem éppen az, hogy a valóságos embereket, a valóságos találkozásokat keressük? – teszi fel a kérdést írásában Fekete Ágnes.

A fiú-vita hangneme és fókusza a misszió mérlegén

2012. december 22., címkék: vélemény, fiú, fazakas gergely

„Kiakadt az egyház saját Jézus-filmjén" – A fiú-vita hangneme és fókusza a misszió mérlegén. Vélemény Dr. Fazakas Gergely Tamás irodalomtörténész, presbiter tollából.

Evangélikus vélemény a Fiú!-ról

2012. december 20., címkék: karácsony, hafenscher károly, advent 2012, fiú, a fiú!

„A film sokkoló. Az evangélium lényege szerint sokkoló. A tiszta evangélium mindig is az volt. Nem akar hamis illúziókban ringatni, s nem akar önelégült felszínességünkben hagyni" – írja Hafenscher Károly, a Magyarországi Evangélikus Egyház zsinatának lelkészi elnöke az Evangélikus Élet karácsonyi számában.

Prostituáltak

2012. december 18., címkék: karácsony, visky andrás, advent 2012, fiú, a fiú!

A Fiú botrányos, mert a szentség kiáradására és a csoda természetére vonatkozóan személyes kérdésfeltevést fogalmaz meg, amitől a történelminek nevezett egyházban bizonyára elszoktunk, és nem is tartjuk illendőnek – véli Visky András író.

Reposzt-bloggerek a Fiú! című filmről

2012. december 17., címkék: reposzt, köntös lászló, a fiú!, fiú

A református egyház karácsonyi kampányfilmje sokakat megmozgatott, véleményre sarkallt. A Reposzt blog három írója is megosztotta meglátását a Fiú!-ról.

Gondolatok a Fiú!-ról

2012. december 15., címkék: fiú, advent 2012, karácsony, szakács sándor

Akár így, akár úgy, minden esetben neked szól az egyetlen szó, ami elhangzik: "Fiú!" írja Szakács Sándor nemesgörzsönyi beosztott lelkipásztor.

Ennyi

2012. december 14., címkék: karácsony, görgey etelka, advent 2012, fiú, advent

Avagy milyen jelek is vagyunk? – kérdezi Görgey Etelka, aki egy pici, tolnai faluban lelkész A fiú című film és Sípos Ete Álmos Ennyi telik tőlünk reformátusoktól? című cikke kapcsán.

A Fiú fiú

2012. december 14., címkék: advent, karácsony, advent 2012, kodácsy tamás, fiú

"Ha nem lennének ilyen provokatív megnyilvánulásai az egyházi kommunikációs csapatnak, mi is kevesebbet gondolkodnánk arról, mi a karácsony, mi a református, mi a keresztyén" – írja Kodácsy Tamás, a Károli Gáspár Református Egyetem egyetemi lelkésze a református karácsonyi kampány kapcsán.

Az MRE Elnökségének állásfoglalása a Fiú! című film kapcsán

2012. december 13., címkék: advent 2012, zsinati elnökség, karácsony, bölcskei gusztáv, fiú, advent

"A film következményeiért az Elnökség vállalja felelősséget" - áll abban a válaszlevélben, amelyet Bölcskei Gusztáv, a Zsinat lelkészi elnöke küldött a Dunamelléki Református Egyházkerület vezetésének. A dunamelléki egyházkerület esperes-gondnoki értekezlete szerdán levélben kérte a film és a hozzá kapcsolódó honlap eltávolítását. Alábbiakban teljes egészében közöljük a Zsinat lelkészi elnökének válaszát, a jobb hasábban pedig elérhető a dunamelléki egyházkerület vezetésének levele.

Ennyi telik tőlünk, reformátusoktól?

2012. december 11., címkék: fiú, karácsony, advent

„Mit keres egy prostituált ebben a születési sztoriban?" – kérdezi sok más mellett Sípos Ete Álmos, a Biblia Szövetség főtitkára a Fiú című film és a hozzá kapcsolódó honlap tartalma kapcsán.

Egy lépésre adventtől

2012. november 22., címkék: fiú, advent 2012, intró, karácsony

Eljuttatni karácsony üzenetét azokhoz, akik valamilyen oknál fogva az evangéliumot nem kötik az ünnephez – ez lesz a református egyház társadalmi megjelenésének fő üzenete idén karácsonykor.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.