A missziói reneszánsz folytatódik Dél-Afrikában

2019. október 11., címkék: dél-afrikai holland egyház, dél-afrika

Jelentős médiafigyelem mellett zajlott a dél-afrikai Holland Református Egyház (DRC) négyévente megrendezett generális zsinata Johannesburgban. Partneregyházunk tanácskozásának fókuszában az egyház és a gyülekezetek missziói szemléletű megújulása volt. A zsinati ülésen újabb négy évre Nelis Janse van Rensburg-ot választották moderátorrá, aki 2017 januárjában a Gustav Claasen főtitkár társaságában Magyarországon is járt.

Nincs fontosabb az emberi méltóságnál

2018. november 28., címkék: Misszió, cigánymisszió, dél-afrikai holland egyház, misszió

„Isten arra hív, hogy a saját környezetünkben értsük meg az elhívásunkat, abban a helyi közösségben, ahol a mindennapjainkat éljük." Egyházunk missziói koordinátoraival is egyeztetett múltheti magyarországi látogatásán Gustav Claassen, a dél-afrikai Holland Református Egyház (DRC) főtitkára. Cikkünkben ennek a találkozónak a legfontosabb gondolatait gyűjtöttük össze.

A változásban is hűnek maradni

2018. november 21., címkék: xiv. ciklus 12. ülésszak, dél-afrikai holland egyház

Magyarországra érkezett Gustav Claassen, a dél-afrikai Holland Református Egyház (DRC) főtitkára. Egyházunk Zsinatának őszi ülésszakán elmondott köszöntőjében hangsúlyozta: a Magyarországi Református Egyházhoz (MRE) hasonlóan a DRC is folyamatosan keresi a választ arra, miként lehet a változó kontextusban is hűnek maradni a hitvallási alapokhoz. A dél-afrikai vezető három gyakorlati példát is említett.

Újradefiniálni a missziót

2013. március 06., címkék: Attie van Niekerk, dél-afrikai holland egyház, interjú

A Dél-Afrikai Holland Református Egyház és a Magyarországi Református Egyház partneri szerződést kötött 2011-ben, hogy ezzel is hangsúlyozzák közösségüket, tanuljanak egymástól. Attie van Niekerk, a NOVA egyik alapítója és igazgatója, egyben a Pretoriai Egyetem teológiaprofesszora nemrég hazánkba látogatott és előadást is tartott a misszió újrafogalmazásáról.

Összefoglaló a XIII. zsinati ciklus kilencedik üléséről

2011. november 22., címkék: XIII. Zsinat, kilencedik ülés, dél-afrikai holland egyház, sdg konferenciatelep

Testvéregyházi megállapodást között a Magyarországi Református Egyház (MRE) és a Dél-Afrikai Holland Református Egyház, pályázatot írnak ki az SDG Konferenciaközpont üzemeltetésére, folytatódik a szárszói tematikus zsinat tanulságainak feldolgozása – ezek voltak a XIII. zsinati ciklus kilencedik ülésének legfontosabb eredményei. Emellett a testület folytatta a törvényhozó munkát, határozott a parókiális jogok kérdésében és átadták a zsinati alapítású kitüntetéseit, valamint a Doktorok Kollégiumának díjait is. Összefoglalónkban minden kapcsolódó írást megtalál.

A megújulás keresése - csütörtöki összefoglaló

2011. november 17., címkék: dél-afrikai holland egyház, XIII. Zsinat kilencedik ülés, sdg konferenciatelep

Az MRE megkötötte a Dél-Afrikai Holland Református Egyházzal megállapodását, döntött arról, hogy nem veszi vissza egyházi kezelésbe a balatonszárszói  SDG Konferencia központot, Bölcskei Gusztáv, a zsinat lelkészi elnöke a szeptemberi tematikus zsinati ülésről éles hangú értékelést adott. Mindezek voltak a XIII. Zsinat kilencedik,a majd' 10 órásra nyúlt,november 17-i ülésének legfontosabb mozzanatai. Összefoglaló. 

Ez történt a Zsinat csütörtöki ülésén

2011. november 17., címkék: dél-afrikai holland egyház, XIII. Zsinat kilencedik ülés

Az élőképes közvetítés mellett szövegben is folyamatosan beszámoltunk a Zsinat üléséről, amelyen Bölcskei Gusztáv, elemezve a szeptemberi tematikus zsinati ülés eredményeit, éles hangú értékelést adott. A testület döntött arról, hogy nem veszi vissza egyházi kezelésbe a balatonszárszói SDG Konferenciatelepet. Az ülés legünnepibb pillanata a Dél-afrikai Holland Református Egyházzal kötött együttműködési megállapodás aláírása volt. A törvényhozási munka során a Zsinat első olvasatban tárgyalta a lelkészek jogállásáról szóló törvény három fejezetét.

Partneri megállapodás a dél-afrikai Holland Református Egyházzal

2011. november 16., címkék: dél-afrikai holland egyház, testvéregyház

Többéves előkészítés után tavasszal született meg a két nagy múltú református közösség, a dél-afrikai Holland Református Egyház és a Magyarországi Református Egyház testvéregyházi megállapodása. A dokumentumot októberi ülésén hagyta jóvá a dél-afrikai egyház zsinata. Ünnepélyes aláírására az MRE novemberi zsinati ülésén kerül sor.

Értékelés és előretekintés a Zsinat munkájának középpontjában

2011. november 14., címkék: sdg konferenciatelep, XIII. Zsinat kilencedik ülés, dél-afrikai holland egyház

A Magyarországi Református Egyház Zsinati Tanácsa és Zsinata soron következő ülését november 16-án, illetve november 17-18-án tartja, Budapesten, a zsinati székházban. Az ülés kiemelt témái között helyet kapnak a legfontosabb gazdásági, teológiai, valamint a jövő évet meghatározó kérdések. Visszatérő napirendi pontként szó lesz többek között az SDG Konferenciaközpont jövőbeni üzemeltetéséről, valamint a XIII. Zsinat kilencedik ülésén kerül sor a Dél-Afrikai Holland Református Egyházzal történő megállapodás aláírására. A Zsinat üléséről ezúttal is beszámolunk folyamatosan frissített szöveges online közvetítéssel, és élőképes közvetítés is lesz, amelynek szüneteiben beszélgetéseket láthatnak a legérdekesebb témákról.

Előadás a Dél-Afrikai Holland Református Egyház apartheid utáni missziójáról

2011. november 08., címkék: dél-afrikai holland egyház

A Dél-Afrikai Holland Református Egyház (DRC) moderátora és főtitkára november közepén Budapestre látogat, hogy a Magyarországi Református Egyházzal testvéregyházi megállapodást írjon alá. Ebből az alkalomból Dr. Nelus Niemandt, a DRC moderátora és egyben a Pretoriai Egyetem missziológia professzora, november 15-én Debrecenben, november 16-án pedig Budapesten tart előadást "Az egyház missziója az Apartheid után" címmel. 

Új kapcsolat: Dél-Afrika

2011. október 15., címkék: zsinat, dél-afrikai holland egyház, együttműködés

A Holland Református Egyház (DRC) négyévente összehívott generális zsinati ülését Dél-Afrikában, Johannesburgban tartotta október 10. és 15. között. A zsinat a Dél-Afrika mellett Zambia, Zimbabwe és Namíbia területén működő tíz regionális zsinatot tömöríti. Miért érdekes ez nekünk? Erről kérdeztük Ódor Balázst, az MRE Zsinati hivatal külügyi iroda vezetőjét, aki részt vett az igencsak távoli ülésen.

Holland református zsinat Dél-Afrikában

2011. október 14., címkék: zsinat, dél-afrikai holland egyház, együttműködés

Református identitás és a missziói egyház bibliai képe, a Heidelbergi Káté 80. kérdés-feleletének revíziója, a református családhoz tartozó négy („fehér”, „fekete”, „színes” és „vegyes”) egyház egységesülése, a házasság előtti együttélés erkölcsi megítélése, a lelkészek mentori hálózata, a Belhari Hitvallás elfogadása – ezek a Holland Református Egyház (DRC) zsinatának témái Dél-Afrikában. Az egybegyűltek megerősítették az egyházvezetés döntését, miszerint a DRC teljes ökumenikus közösséget kimondó testvéregyházi megállapodást ír alá a Magyarországi Református Egyházzal.

Ez történt a Zsinat pénteki ülésén

2011. május 27., címkék: tábori püspök, jákob jános, dél-afrikai holland egyház, kiss ferenc-díj, wáli istván cigány szakkollégium, gazdálkodási törvény, zsinati ülés, Hírek, Háttér

Véget ért a XIII. Zsinat hetedik ülése. A Magyarországi Református Egyház Zsinata tárgyalta a gazdálkodásról szóló törvényt, döntött Jákob János protestáns tábori püspökké választásáról, a Dél-afrikai Holland Református Egyházzal kötendő megállapodásról. Határozott a Református Cigány Szakkollégium alapításáról, valamint a zsinati alapítású díjak idei kitüntetettjeiről is.

Élő dél-afrikai kapcsolat

2011. május 02., címkék: dél-afrikai holland egyház, Ökumené, ökumene, kobus gerber, ökumené

Már csak a vezető testületek jóváhagyására vár a Dél-Afrikai Holland Református Egyház és az MRE testvéregyházi szerződése.

Újabb kontinens a láthatáron

2011. április 28., címkék: kobus gerber, ökumene, dél-afrikai holland egyház, Ökumené, ökumené

A napokban hazánkba látogat Kobus Gerber lelkész, a Dél-Afrikai Holland Református Egyház főtitkára, hogy a két nagy múltú kálvinista közösség testvéregyházi kapcsolatáról egyeztessen.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.