A jövő könyvtára

2015. május 13., címkék: károli egyetem (kre), könyvtár, budapesti teológia

Több mint harmincezer könyv várja olvasóját a Török Pál református püspökről elnevezett könyvtárban a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karán. A felújított, biblikum- és kutatásközpontú intézményben nemcsak egyediségre törekszenek, hanem arra is, hogy a jövő könyvtárává váljanak.

Krisztusra mutatva a forradalom idején

2012. október 19., címkék: reformátusok lapja, budapesti teológia, 1956

Az egyetlen lapszámot megért Reformáció november elején emlékezett Herczeg Lajosra és Magócsi Istvánra: „Október utolsó napjaiban oly sokszor énekelt Szózatunk e sorai fejezik ki legjobban szívünk fájdalmát. Magócsi István IV. éves és Herczegh Lajos II. éves társaink, a budapesti református teológia ifjú Timótheusai a magyar nemzet szabadságharcában életüket áldozták."

Pótfelvételi a Károli Teológián

2012. július 16., címkék: felvételi, budapesti teológia, károli egyetem (kre)

Augusztus végéig lehet jelentkezni két mesterszak költségtérítéses helyeire.

Megszűnik a KMTI

2012. június 27., címkék: károli egyetem (kre), református oktatás, budapesti teológia, közlemény, misszió

Bezárják a Károli Gáspár Református Egyetem mellett működő Közép- és Kelet-európai Missziói Tanulmányi Intézetet. Az egyetem magyar és angol nyelvű közleményét olvashatják.

A fogdában született hivatástudat

2011. október 22., címkék: horváth barna, budapesti teológia, 56-os forradalom

Képzeletben lapozzuk fel 1956-nál a volt borsod-gömöri esperes életéről készülő életrajzi kötetet. Horváth Barna 1956 őszén, húszévesen került a Budapesti Református Teológiai Akadémiára, mintha a sorstól kapott volna végszót egy történelmi drámában…

Dr. Darrell Guder előadást tart a Károlin

2010. november 24., címkék: budapesti teológia, Hírek

Edinburgh 2010 és a közép- és kelet-európai teológiai oktatás jövője a 21. században címmel szimpóziumot tartanak a Károlin, amely után Dr. Darrell Guder professzor előadását hallgathatják meg a résztvevők.

Ünnepi megemlékezést tartottak a Pesti Teológián

2010. november 10., címkék: pákozdy lászló márton, budapesti teológia

Pákozdy László Mártonra és Czeglédy Istvánra a Budapesti Református Teológiai Akadémia egykori professzoraira emlékeztek a Ráday utcában.

Bizonyos voltam, jó kezekben vagyok

2010. augusztus 10., címkék: reformátusok lapja, Háttér, budapesti teológia

„Mindig találkoztam három-négy olyan emberrel, akik jobbak voltak hozzám, mint amit megérdemeltem” – fogalmaz Horváth János közgazdász professzor, a Magyar Országgyűlés korelnöke, akit a háborúban a nyilasok halálra ítéltek, megmenekült, kisgazda politikus lett, majd a kommunisták munkatáborba küldték. A Hőgye Mihály Emlékalapítvány kuratóriumi elnökeként a budapesti teológia évzáróján ösztöndíjat adott át három hallgatónak, ő maga pedig a teológia Török Pál Érmét vehette át.

Lelkingondozói csoport Edelényben

2010. június 04., címkék: Hírek, lelkigondozás, edelény, tábori lelkészség, szeretetszolgálat (mrsz), debreceni teológia (drhe), budapesti teológia

  A Magyar Református Szeretetetszolgálat lelkészekből álló Lelkigondozói csoportja péntek délután és szombaton egész nap Edelényben és az árvíz sújtotta környező településeken végzi szolgálatát.

Négy evangélium, egy Jézus-kép

2010. április 04., címkék: nagyhét, Háttér, húsvét, bolyki jános, budapesti teológia, református félóra

A négy evangélium különféleképp írja le a Húsvét eseményeit, a különbözőségekből mégis egységes történet rajzolódik ki. A budapesti teológia nyugalmazott professzora, Bolyki János a Református félóra adásában hasonlította össze a passiótörténet leírásait.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.