Nőket is püspökké lehet szentelni

2014. július 29., címkék: női püspök, anglikán egyház

Az Anglikán Egyház Zsinata elfogadta, hogy nőket is püspökké lehessen szentelni egyházukban. A zsinati szavazás során a javaslat megkapta a szükséges kétharmados többséget a Zsinat mindhárom részétől: a Püspökök, a Klérus és a Laikusok Házától is. Ez azt jelenti, hogy az első női anglikán püspököt már az év végén kinevezhetik.

Az imádság hídja

2014. január 16., címkék: ökumenikus imahét 2014, szimbólum, anglikán egyház

Egy anglikán tiszteletes ötlete volt, hogy minden évben egy héten át imádkozzanak a keresztények egységéért – Az idei ökumenikus imahét egyik fő kérdése: mit tanulhatnak egymástól az egyházak? Frank Hegedűs írása arról, hogy az anglikánok az imádságos lelkülettel szeretnék gazdagítani az ökumenét.

Úton a szolidaritásban

2013. január 19., címkék: frank hegedüs, ökumenikus imahét, Ökumenikus imahét, anglikán egyház, áhitat, áhítat

Frank Hegedűs anglikán lelkipásztor gondolatai a „jó" samaritánus története alapján az ökumenikus imahét hetedik napján.

Canterbury százötödik érseke

2012. november 23., címkék: anglikán egyház, püspökválasztás

Canterbury új érseke Justin Welby lesz, akinek jelölését a brit királynő, II. Erzsébet hagyta jóvá.Rowan Williams tíz évi szolgálat után idén év végén vonul nyugdíjba.  Az őt követő ötvenhat éves Justin Welby jelenleg Durham püspöke, érseki beiktatása 2013. március 21-én lesz  a  Canterbury Katedrálisában.

Lemondott az anglikán egyház vezetője

2012. március 23., címkék: anglikán egyház, christian aid segélyszervezet, olav fyske tveit, canterbury

Rowan Williams lemondott a Canterbury érseki címről. Az Egyházak Világtanácsa és a Keresztény Segély nevű szervezet elismerését és háláját fejezte ki az érsek áldozatos szolgálatáért és az ökumenikus mozgalomban vállalt tevékenységéért.

Anglikán egyházi reform-csoport a nők püspökké szentelése ellen

2010. október 25., címkék: anglikán egyház, női papság, Ökumené, ökumené

A konzervatív anglikánok szervezetet hoztak létre, amely új szabályzati reformjavaslatot kínál egyházuk számára.

„Háború” az Anglikán Egyházban a nők püspökké szentelése miatt?

2010. július 20., címkék: Nagyvilág, anglikán egyház, női papság

Néhány egyházi szakértő és megfigyelő szerint elkerülhetetlen az Anglikán Egyházban a belháború a nők püspökké szentelése miatt. Erről is szólt az anglikán főzsinat, amit nemrég tartottak az angliai Yorkban.

Desmond Tutu gyermekbibliája holland református kiadónál jelenik meg

2010. július 19., címkék: Ökumené, gyermekbiblia, desmond tutu, anglikán egyház, ökumené

A dél-afrikai anglikán érsek, Desmond Tutu Gyermekek Isten előtt címmel gyermekbibliát írt, amit a Jongbloed református kiadó jelentet meg. A könyv szeptemberben kerülhet a gyerekek kezébe.

"Ne a csokifogyasztást, hanem a szén-dioxid-kibocsátást csökkentsük a nagyböjtben" – Az anglikán püspökök kezdeményezése

2010. február 18., címkék: nagy-britannia, Ökumené, anglikán egyház, ökumené

Nagy-Britannia energia- és klímaügyi minisztere, Ed Miliband is csatlakozott az anglikán püspökök felhívásához, hogy a mostani nagyböjt egyben szén-dioxid-böjt is legyen. A miniszter is arra buzdítja a brit közvéleményt, hogy csökkentsék ökológiai lábnyomukat a negyvennapos böjt alatt, akár csak egy villanykörte kicsavarásával otthonukban.

Itt az öko-böjt, s ahogyan Angliában csinálják

2010. február 18., címkék: Nagyvilág, hamvazószerda, anglikán egyház, húsvét

A hamvazószerda és húsvét közötti időszakra az anglikán egyház püspökei egész Anglia területére kiterjedő ökológiai böjtöt hirdettek. Kezdeményezésük példaértékű.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.