Szárszón ülésezett a Zsinat

2019. november 23., címkék: összefoglaló, xiv. zsinati ciklus 14. ülésszak

Elfogadták az új református énekeskönyvet, folytatódik az oktatási stratégia megvalósítása, tervezik az egyházi bíráskodás átalakítását – minderről egyházunk XIV. zsinati ciklusának 14. ülésszakán döntöttek, ahol átadták a közegyházi alapítású díjakat is.

Egy irányba fejlődni

2018. november 26., címkék: összefoglaló

Meghosszabbították a Bethesda Gyermekkórház és a Református Pedagógiai Intézet vezetőjének megbízását, bemutatták a készülő énekeskönyv eddig összegyűjtött énekanyagát, elfogadták azt a küldetésnyilatkozatot, ami alapján oktatási intézményeink végzik majd a munkájukat, január 1-jén pedig életbe lép az új nyugdíjtörvény – összegyűjtöttük az őszi zsinati ülésszak minden határozatát.

Megerősíteni a lelki vezetést

2018. április 22., címkék: összefoglaló, xiv. zsinati ciklus 11. ülésszak

Módosította a gazdálkodásról szóló törvényt, jóváhagyta a készülő énekeskönyv szerkezetét és határozott az idei év díjazottjairól is egyházunk legfőbb döntéshozó testülete a XIV. zsinati ciklus 11. ülésszakán. Összefoglalónk a Zsinat csütörtöki üléséről.

Kipróbálhatjuk a készülő énekeskönyvet

2017. november 27., címkék: xiv. zsinati ciklus 10. ülésszak, összefoglaló

Jóváhagyták az állammal kötött megállapodást, szabad utat engedtek a nevelőszülői hálózat bővülésének, átadták a tavasszal odaítélt kitüntetéseket, valamint bemutatták a készülő gyülekezeti énekeskönyv eddigi legbővebb próbakiadványát. Összefoglaló a november 22-23-i zsinati ülésszak eseményeiről.

Összefoglaló a Zsinat tavaszi ülésszakáról

2017. május 29., címkék: xiv. zsinati ciklus 7. ülésszak, összefoglaló

Országos lelkipásztori intézetet hoztak létre, valamint odaítélték a pedagógiai, szeretetszolgálati és a lelkészi díjakat a Zsinat május 23-i ülésén. Emellett a ciklus hetedik ülésszakán törvénymódosításokról tárgyaltak és hálát adtak jubiláló társadalmi misszióinkért.

Hitvallás és befogadás

2016. november 19., címkék: összefoglaló, xiv. zsinati ciklus 6. ülésszak

Elfogadta a Második Helvét Hitvallás megújított magyar fordítását, a fogyatékkal élők befogadásáról nyilatkozott, csatlakozott a Reformáció gyermekei kezdeményezéshez, valamint döntött a jövő évi Csillagpont helyszínéről és időpontjáról a Magyarországi Református Egyház Zsinata. Emellett örvénymódosításokat tárgyaltak, díjakat adtak át és beszámolókat hallgattak meg a testület őszi ülésszakán november 16-17-én, Budapesten.

Teljes létszámmal

2016. május 13., címkék: összefoglaló, xiv. zsinati ciklus 4. ülésszak

Választással, törvénymódosítással, beszámolókkal és díjak odaítélésével telt a Zsinat május 11-i, egynaposra sikeredett ülésszaka. Összefoglaló.

Megválasztották a zsinati tanácsost

2015. november 20., címkék: xiv. zsinati ciklus 3. ülésszak, összefoglaló

Budapesti cigány szakkollégium alapításáról döntöttek, pályázati irodát hoznak létre, változik a közegyházi intézmények és sajtóorgánumok vezetőinek választása – többek között erről is döntöttek a XIV. zsinati ciklus 3. ülésszakán. A november 18-19-i tanácskozáson díjakat adtak át, méltatták a börtönlelkészi szolgálatot, s téma volt a hittanoktatás helyzete, valamint a múltfeltárás folyamata is. Összefoglaló.

Díjátadások és törvények

2013. november 16., címkék: péntek, xiii. zsinati ciklus 13. ülés, összefoglaló

Ezzel a két szóval lehet summázni a Zsinat őszi ülésszakának második napját. November 15-én az MRE által alapított díjakat adták át a Zsinat Székházban, valamint 5 évre meghosszabbították tisztségében Velkey Györgyöt, az MRE-Betehesda-kórház igazgatóját. A testület döntött az egyházi bíráskodásról szóló törvény új koncepciójáról és megszavazta a választási törvény módosításait is.

Egy nehéz nap krónikája

2013. november 15., címkék: ejb, összefoglaló, xiii. zsinati ciklus 13. ülés

Majd tizenkét órásra nyúlt a Magyarországi Református Egyház Zsinata XIII. zsinati ciklusának első ülésnapja november 14-én. A testület egyebek mellett elfogadta az új gazdálkodási törvényt, változtatott a választási törvényen és új zsinati tagot is választott. A megnyitóbeszédben szerepelt a Budapest-Szabadság téri gyülekezet Hazatérés Templomában zajlott szoboravatás.

Árvízi segítségnyújtás - ez történt

2013. június 06., címkék: összefoglaló, árvíz, szeretetszolgálat (mrsz)

Bár a védekezés neheze lezajlott, még nincs vége a rekordméretű árvíznek. A Szeretetszolgálat felméri, hogy az árhullám levonulásával hol van még szükség segítségre. A védekezés folyamata alatt folyamatosan frissítettük cikkünket, most elolvashatja minden árvízi hírünket egy helyen.

Díjak és beszámolók napja

2012. november 16., címkék: múltfeltárás, zsinat, xiii. zsinati ciklus 11. ülés, ökogyülekezeti tanács, református cigánymissziós tanács, énekeskönyvi bizottság (zsinat), összefoglaló

Átadták a zsinati alapítású díjakat és számos beszámolót hallgattak meg a bizottságokban folyó munkáról a XIII. zsinati ciklus 11. ülésének utolsó, pénteki napján.

Történelmi pillanat

2012. november 16., címkék: összefoglaló, csütörtök, ejb, zsinat

Része lett egyházunknak a koreai gyülekezet, készül a Jövőkép-bizottság cselekvési terve. Az MRE Zsinata november 15-én elfogadta a Heidelbergi Káté új fordítású szövegét, hozzájárult a Kárpát-medencei közös Zsinat összehívásához valamint foglalkozott a lelkészek válásával is az ülésszak második napján.

Átgondolt törvényalkotás kell

2012. november 15., címkék: szerda, összefoglaló, zsinat

A Zsinat elé került témák sokasága miatt ezúttal három naposra hirdették meg a tanácskozást. Szerda délután a különböző egyházi törvénymódosítások voltak napirenden, de az első napon tett esküt Kádár Ferenc, a Zsinati Bíróság új tagja is.

Káté-fordítás, június 4., elmélyülő egység

2012. június 20., címkék: magyar református egyház, generális konvent, összefoglaló

Az idén négyszázéves dunántúli egyházkerület adott otthont a Generális Konvent plenáris ülésének június 19-20-án. A szombathelyi tanácskozáson a Kárpát-medencei egy egység működtetésének teendői mellett nagyobb horderejű témák is szerepeltek. Körmenden pedig istentisztelettel ünnepelték a dunántúli évfordulót. Összefoglaló.

Zárójel nélkül

2012. május 24., címkék: összefoglaló, xiii. zsinati ciklus 10. ülés

Napirend előtti felszólalások, termékeny vita a lelkészek jogállásáról és döntés a Heidebergi Káté szövegéről. Zárójel nélkül marad a nyolcvanadik kérdés-felelet vitatott mondata. Így lehet röviden összefoglalni azt, mi történt a XIII. zsinat 10. ülésének csütörtöki napján.

Húrok és hangerő

2012. május 21., címkék: 2012, református zenei fesztivál, összefoglaló

„Jó volt magyarnak lenni, jó volt reformátusnak lenni" – mondta Böszörményi Gergely a IX. Református Zenei Fesztiválról. Varga János Projekt, Kelemen Kvartett, After Crying. Összefoglalónk az utolsó nap zenei programjairól.

A zene egységet teremt

2012. május 19., címkék: református zenei fesztivál, 2012, összefoglaló

Szeretethíd, fülbe mászó katonazene, hömpölygő fáklyásmenet – a kilencedik Református Zenei Fesztivál első napjának összefoglalója.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.