A sokszínű reformáció

2012. október 30., címkék: luther, john knox, trubar, reformáció napja

A hagyomány szerint Luther Márton 1517-ben október utolsó napján szögelte ki 95 pontját Wittenbergben. A vallási szempontból sorsfordító eseményről nem csak hazánkban emlékeznek meg. Sokfelé, sokféleképpen idézik fel a reformációt, van, hogy - jócskán túllépve az egyházakon - ez világi színezetet nyer.

Nemzetközi összefogás Luther templomáért

2012. április 18., címkék: németország, wittenberg, luther, adománygyűjtés

Kisebbségben élő protestáns egyházak és szórványközösségek a világ minden pontjáról támogatják a wittenbergi vártemplom felújítási munkálatait. Eddig tízezer eurót gyűjtöttek.

A 95 tétel

2011. október 30., címkék: luther, reformáció, Reformáció hónapja, reformáció hónapja

Írta és közzétette Luther Márton (1483-1546) német reformátor 1517. október 31-én Wittenbergben.

Luther válogatás 12 kötetben - könyvbemutató

2011. október 17., címkék: reformációi emlékbizottság, reformáció 500, könyvbemutató, luther

  A reformáció kezdetének 500. évfordulójára készülve a Magyarországi Evangélikus Egyház Reformációi Emlékbizottsága és a Luther Kiadó magyar nyelven az eddigi legteljesebb Luther-válogatást jelenteti meg 12 kötetben.

Az elfeledett reformátor - Zwingli emlékezete Magyarországon

2011. október 04., címkék: reformáció hónapja, zwingli, milisits máté, luther, Reformáció hónapja

Kálvin János genfi reformátorra emlékezünk a születése ötszázadik és a halála négyszázötvenedik évfordulója közötti években (2009–2014). A másik nagy svájci reformátorról, a zürichi Zwingli Ulrichról azonban alig esik szó. Bár nem olyan szép, kerek évfordulója lesz idén, mint genfi társának a jelzett években, de annak apropóján, hogy négyszáznyolcvan évvel ezelőtt, 1531. október 11-én halt meg a svájci katolikus kantonok ellen vívott kappeli csatában, Millisits Máté művelődéstörténészt a reformátor emlékezetkultúrájáról kérdeztük.

Kálvin és Luther véleménykülönbsége a Jakab levélről

2010. november 03., címkék: kálvin jános, Ökumené, luther, Hírek, ökumené

A rövid levélről a reformátorok különbözőképpen vélekedtek. Luther „szalmalevélnek” nevezte, Kálvin „sokfajta tanítás pezsdítő forrásvizének” tekintette.

Reformációi megemlékezés, istentisztelet és orgonakoncert Budapest belvárosában

2010. november 01., címkék: reformáció hónapja, ökumenikus tanács (meöt), luther, bogárdi szabó istván, wittenberg, igehirdetés, Hírek, melanchthon, ittzés jános

„Isten az ünneplésben minket is arra indítson, hogy ne csak Wittenbergig jussunk, hanem az Igéig, Jézus Krisztusig, az Isten jóságáig” – hangzott el a felhívás dr. Szabó István, református püspök prédikációjában az Országos Reformációi Istentiszteleten. A MEÖT október 31-én Reformációi Megemlékezést tartott a Reformációi Emlékparkban, majd Országos Reformációi Istentiszteletet a Deák téri evangélikus templomban.

A reformáció még mindig forradalmi erejű – Halloween ellenére

2010. október 31., címkék: luther, németország, halloween, Gyülekezeti hírek, Nagyvilág, reformáció hónapja

Németországban, a reformáció szülőföldjén október 31-én mindenütt hálaadó istentiszteletet tartanak a protestánsok – az amerikanizált Halloween közben.

A reformáció hagyatéka

2010. október 30., címkék: Gyülekezeti hírek, Háttér, marjovszky tibor, luther, reformáció hónapja, reformáció

"A reformáció hagyatéka, hogy szabad gondolkodnunk és következetesek lehetünk döntéseinkben" – véli Marjovszky Tibor, a debreceni teológia professzora.

Schneider Rómában szólt a reformáció világméretű befolyásáról

2010. október 16., címkék: reformáció 500, nikolaus schneider, luther, Nikolaus Schneider

A Német Protestáns Egyház elnöke pódiumbeszélgetésen vett részt, amit „Luther Rómában – 1510–2010” címmel tartottak az Olasz Evangélikus Egyház és a Valdens Egyház közös rendezésében.

A reformáció emlékezete

2010. szeptember 28., címkék: Háttér, melanchthon, kálvin jános, luther, reformáció hónapja, reformáció

Kultusz-e vagy kultúra a reformátorok emlékezete? Erre a kérdésre is választ kapunk Millisits Máté muzeológus-művészettörténésztől.

Régi bibliai töredékek segítségével frissítik a Luther Bibliát

2010. augusztus 03., címkék: Nagyvilág, biblia revízió, luther

    Huszonhat év után ismét összeültek teológusok, történészek és nyelvtudományi szakemberek, hogy a Luther Bibliát elővigyázatos frissítésnek vessék alá.

Luther Mártonról készít rajzfilmsorozatot az evangélikus egyház

2010. április 01., címkék: reformáció 500, mese, evangélikus egyház, Ökumené, fabiny tamás, ökumené, luther, Fabiny Tamás

  A reformáció elindítójáról, Luther Mártonról készít rajzfilmsorozatot a Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) az 1517-ben kezdődött vallási megújulási mozgalom 500 éves évfordulójára.

Ötszáz Luther a wittenbergi piactéren

2010. február 07., címkék: Nagyvilág, wittenberg, luther, új szobor

 Ebben az évben restaurálják azt a Luther-szobrot, ami eddig Wittenberg piacterén állt. Mivel a város szeretné, hogy a turisták a városban találkozhassanak Luther szobrával, az az ötlete támadt az egyik lelkésznek, hogy 500 szobormásolatot állítsanak fel a téren.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.