Európai választások – út megbékéléshez

2019. május 23., címkék: európai protestáns egyházak közössége (geke/cpce), geke, európai parlament (EP), választás

Az Európai Protestáns Egyházak Közösségének Tanácsa (GEKE) nyilatkozatot adott ki, amelyben az európai parlamenti választásokon való részvételre buzdítja a kontinens állampolgárait.

Európa protestáns egyházai részvételre buzdítanak az európai parlamenti választásokon

2019. február 18., címkék: geke, európai protestáns egyházak közössége (geke/cpce)

Az Európai Uniót (EU) érintő problémák és kihívások tükrében az Európai Protestáns Egyházak Közössége (GEKE) arra kérte a kontinens polgárait, hogy májusban vegyenek részt az EU-választáson. A február 10-én kiadott állásfoglalásban a GEKE Tanácsa arra bátorít, hogy vegyünk részt Európa jövőjének és irányának alakításában.

A jövő kihívásairól tanácskoztak az európai protestáns egyházak

2016. május 05., címkék: geke, európai protestáns egyházak közössége (geke/cpce)

Az Európai Protestáns Egyházak Közössége (GEKE/CPCE) műhelykonferenciát szervezett tagegyházainak meghívásával április 28-30 között Frankfurtban.

Protestáns etikai segédanyag készül a reprodukciós medicina tárgyában

2016. március 31., címkék: geke, európai protestáns egyházak közössége (geke/cpce)

Az Európai Protestáns Egyházak (EPEK - GEKE/CPCE) Etikai Szakbizottsága újabb erkölcsi tájékozódást segítő dokumentumot készít az élet kezdetén felmerülő etikai kérdések tárgyában. A dokumentum szakmai vitájára március 16-18 között került sor egy nemzetközi bioetikai konferencia keretében, a németországi Loccumban.

Lelkésztovábbképzés az európai protestáns egyházakban

2015. november 17., címkék: geke, európai protestáns egyházak közössége (geke/cpce)

A lelkésztovábbképzés ügye Európa valamennyi protestáns egyházában kiemelt figyelmet érdemel, amely nélkül a lelkipásztori szolgálat tartalmas, minőségi és örömteli gyakorlása elképzelhetetlen. Ezért az Európai Protestáns Egyházak (GEKE/CPCE) küldöttei egy Strasbourgban, november 12-15 között megtartott három napos konzultáció keretében keresték a lelkésztovábbképzés közös tartalmi szempontjait, a lelkipásztori szolgálatból adódó tapasztalatok reflektálásának lehetőségeit, valamint a nemzetközi együttműködés formáit.

Gottfired Locher lett a GEKE ügyvezető elnöke

2015. október 18., címkék: geke, sek

Az Európai Protestáns Egyházak Szövetségének (GEKE) tanácsa brüsszeli ülésén választotta meg a svájci egyházvezetőt, aki a menekültügyben a korábbinál is fontosabbnak tartja az egységes protestáns hangot.

Folytatódik az énekpályázat

2015. július 29., címkék: geke, egyházzene, európai protestáns egyházak közössége (geke/cpce)

Az Európai Protestáns Egyházak Közösségének (GEKE) a reformáció évfordulójához kapcsolódó kiírása a második körbe érkezett.

A háború visszatért Európába

2015. május 08., címkék: ima, európai protestáns egyházak közössége (geke/cpce), második világháború, geke

Az Európai Protestáns Egyházak Közössége felhívást intézett tagegyházaihoz a második világháború végének 70. évfordulóján. A GEKE elnöksége a május 8-án esedékes jubileum kapcsán levélben fordult tagegyházaihoz, amelyben „útmutatást" fogalmaz meg istentiszteleti kihirdetésre.

Szolidaritási üzenetek Kárpátaljára

2015. február 09., címkék: geke

Az Európai Protestáns Egyházak Közösségének budapesti találkozóján kitüntetett figyelem kísérte a kárpátaljai helyzetet. A résztvevők rövid imádságokat, szolidaritási üzeneteket írtak a Kárpátalján élőknek, adakozásuk mellett így is kifejezve együttérzésüket.

Európai zsinati tagok találkoztak Budapesten

2015. február 03., címkék: geke

Hogyan formálja a protestantizmus Európát most és a jövőben? - erről tanácskozott 49 zsinat képviselője január 30. és február 1. között a magyar fővárosban. A résztvevők a szolidaritás jegyében a nyitó istentisztelet adományát a kárpátaljai reformátusoknak ajánlották fel. Az MRE zsinatát Ábrám Tibor és Imre Sándor főgondnok képviselték.

Hogyan formálja a protestantizmus Európát ma és honlap?

2015. február 03., címkék: geke

Michael Bünker, a GEKE főtitkárának megnyitó beszéde a protestáns zsinati tagok második találkozóján, amelyre Budapesten kerül sor január 30. és február 2. között.

Protestáns egyházak zsinatainak találkozója Budapesten

2015. január 26., címkék: geke, protestáns egyházak találkozója

Budapesten kerül sor az Európai Protestáns Egyházak Közössége, azaz a GEKE tagegyházainak második zsinati találkozójára 2015. január 30. és február 1. között. Az egyházi „parlamentek" közötti kapcsolat elmélyítését szolgáló kezdeményezés fő témája a protestantizmus hatása Európára.

Budapesten ülésezik az Európai Protestáns Egyházak Közösségének Tanácsa

2015. január 17., címkék: geke

A magyarországi protestáns egyházak meghívására idén Budapesten ülésezik 2015. január 15. és 18. között az Európai Portestáns Egyházak Közösségének (GEKE) Tanácsa.

Az Európai Protestáns Egyházak Közösségének istentisztelete

2014. augusztus 01., címkék: geke, első világháború

Megemlékezés az első világháború kezdetéről.

Fókuszban a képzés

2014. május 15., címkék: geke, európai protestáns egyházak közössége (geke/cpce)

Ismét Gallneukirchenben tartották éves rendes tanácskozásukat Dél-, Közép- és Kelet-Európa protestáns egyházainak képviselői. Az Európai Protestáns Egyházak Közösségének (GEKE) legnagyobb múltra visszatekintő regionális szervezete Svájctól Olaszországon és a Kárpát-medencén át Oroszországig mintegy 30 egyházat tömörít.

Találkoztak a németországi magyar gyülekezetek képviselői

2013. december 03., címkék: geke, német protestáns egyház (ekd)

Harmadik közgyűlését tartotta az alig két éve létrejött Németországi Magyar-ajkú Protestáns Gyülekezetek Szövetsége (NMPGYSZ). A szervezet bejegyzett egyesületként immár kilenc gyülekezet szolgálatát fogja össze és biztosítja a kapcsolatot a magyar nyelvű lelkigondozást támogató német egyházzal. Az „anyaegyházakat" Ódor Balázs külügyi irodavezető képviselte.

Debrecen a reformáció európai fővárosai között

2013. november 27., címkék: geke

Az Európai Protestáns Egyházak Közössége (GEKE) a közelgő jubileum alkalmából a reformációban meghatározó szerepet betöltő európai városokat helyezi reflektorfénybe. Köztük Debrecent, Kolozsvárt és Brassót.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.