Kárpát-medencei imanap

2019. december 01., vasárnap, Kárpát-medence szerte

Tizennegyedik alkalommal szervezik meg december első vasárnapján a Kárpát-medencei imanapot. A liturgiát és a felhasználható anyagokat idén a Tiszántúli Református Nőszövetség állította össze.

„Kívánom, hogy a 2019. évi Imanap erősítse mindannyiukban Isten szabadító kegyelmét és megújító erejét! A májusban Debrecenben megrendezett jubileumi Egységnap után most az imanapi konferencia és a decemberi imaalkalmak segítsenek bennünket abban, hogy eggyé legyünk az Isten kezében. Legyen áldás az imádkozó életeken!" – fogalmaz a Kárpát-medencei imanap idei füzetéhez és liturgia-javaslatához írt bevezetőjében Fekete Károly tiszántúli püspök.

A Kárpát-medencei imanap gondolata a 2004. december 5-i kettős állampolgárságról szóló népszavazás kudarca kapcsán, az anyaország határain túli magyarság sorsával való együttérzés jeléül született. Az imaprogram során minden évben más-más országrész és egyházkerület mutatkozik be, tárja fel örömeit és gondjait, hív hálaadásra és könyörgésre. A program elsődleges célja az ismeretátadás, a közösségek megerősítése és a gyülekezeti nőszövetségek kapcsolatfelvételének elősegítése.

„Csupán emlékeztetni szeretnénk mindenkit, hogy a 2004. december 5-i kétségbeejtő népszavazáshoz képest ma már egészen reményteljes a helyzetünk. Pontosan tíz évvel ezelőtt létrejött a Kárpát-medencei magyar reformátusság egyesülése Magyar Református Egyház néven, 2010-ben pedig a magyar Országgyűlés külön törvényben tette lehetővé a határokon átívelő, nemzetegyesítő testvéri kapcsolatokat" – írja köszöntésében Gaál Botondné Czeglédy Mária. A kerületi nőszövetségi elnök hozzáeszi: bár látjuk a sok pozitív eseményt és lehetőséget, mégis nem szűnünk meg imádkozni azért, hogy Isten újabb „nagy és ígéretes kapukat nyisson fel" előttünk. (1Kor 16,9)

Az alkalomra szerkesztett füzetben – a köszöntések és a liturgia-javaslat mellett – betekintést nyerhetünk a Tiszántúli Református Nőszövetség életébe, valamint református egyházművészeti témájú írásokat és a „Középkori Templomok Útja" tematikus útvonalról is olvashatunk.

reformatus.hu, fotó: archívum

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.