Közösségfejlesztés és feltöltődés

2017. november 15., szerda

Egymásért imádkozva, egymást bátorítva tudunk távozni egy-egy ilyen eseményről – mondja Balázsfalvi-Ábrám Anna. A Zsinati Ifjúsági Iroda vezetőjét a legutóbbi Kárpát-medencei Református Ifjúsági Egyeztető Fórum tapasztalatairól kérdeztünk.

Tizenhatodik alkalommal gyűltek össze a református ifjúsági vezetők a Kárpát-medencei Református Ifjúsági Egyeztető Fórumra (Gekib) a kárpátaljai Balazséron november 6. és 8. között, hogy tapasztalatot cseréljenek, közösen gondolkodjanak és megtervezzék az elkövetkező évi ifjúsági programokat. A Gekibet évente két alkalommal rendezi meg a Zsinati Ifjúsági Iroda: tavasszal az anyaországban, az őszi fórum pedig vándorol a Kárpát-medencében, mindig más határon túli ifjúsági szervezet munkájába tekintenek bele. Idén a találkozó résztvevői más programok mellett a Kárpátaljai Református Ifjúsági Szervezetet (KRISZ) beregszászi központjába is ellátogattak, hogy közvetlen közelről is megismerhessék az ott végzett szolgálatot.

Fórum fontos célokkal

„Két fontos célja van a Gekibnek. Az egyik, hogy az ifjúsági szervezeti vezetők, kerületi és megyei referensek, a teológiák hallgatói önkormányzatának vezetői és az egyetemi gyülekezetek vezetői között erős hálózatot építsen ki, és lehetőséget adjon arra, hogy beszélgessenek, egyeztessenek, megismerjék egymás munkáját, tájékozódjanak a kölcsönös segítés lehetőségeiről. A másik, hogy minden alkalommal legyenek olyan képzések, tréningek is, amelyekben a résztvevők megtalálhatják azt, amit a munkájukban fel tudnak használni″ – mondja Balázsfalvi-Ábrám Anna, a Zsinati Ifjúsági Iroda vezetője.

Több református ifjúsági szervezet van a Kárpát-medencén belül, akikkel közösen dolgoznak, például a Soli Deo Gloria Református Diákmozgalom, a Magyar Evangéliumi Keresztyén Diákszövetség, a Református Fiatalok Szövetsége, a felvidéki Fiatal Reformátusok Szövetsége, az Erdélyi Ifjúsági Keresztyén Egyesület. Minden régióban más az ifjúsági munka, a vezetők sokféle szolgálati területről érkeznek, amelyeknek megvan a maguk nehézsége, de szépsége is.

„Figyelünk arra is, hogy a résztvevők, akik életük nagy részében másoknak szolgálnak, adnak, ilyenkor feltöltődhessenek, legyen idejük elcsendesedni. Igei tartalommal, áhítatokkal, úrvacsorai közösséggel és kötetlenebb programokkal is készültünk. A csapatépítés során együtt gondolkodtunk, visszamentünk a gyökerekhez, újra átnéztük a Gekib céljait, elmondtuk, hogy ki mit vár egy ilyen találkozótól, és melyek azok a pontok, amelyekre oda kell figyelnünk” – mondja az irodavezető.

Tréninggel a minőségért

A találkozó fő programja a közösségi minőség fejlesztéséről szóló tréning volt, amelyet az Inspi-Ráció Egyesület munkatársai, Szép Éva és Vágvölgyi Gusztáv tartottak. Azért választották ezt a témát, mert egyre nagyobb probléma a fiatalok elmagányosodása, az online kommunikációval lazulnak a kapcsolataik, egyre kevésbé kötődnek emberekhez, csökken az igényük, hogy élő közösség tagjai lehessenek. A tréningen a minőségi közösség kialakításának módjait keresték, és azt vizsgálták, hogy melyek azok az általános törvényszerűségek, amelyektől jól működhet, és hol lehetnek hibák, akadályok, amelyek miatt nem működik jól egy közösség.

Az idei Csillagpontot is kiértékelték a fórumon, hiszen azok a szervezetek, amelyek rendszeres résztvevői a Gekibnek, szinte mind ott voltak a fesztiválon, és együtt munkálkodva hozták létre a programokat. Balázsfalvi-Ábrám Anna szerint ennek a közös szolgálatnak válhat a gyümölcsévé az, hogy olyan kapcsolatok alakultak ki, amelyekre lehet építeni, ha valamit szeretnének megszervezni, tartalommal megtölteni.

A jövőre tekintve

„Az együttműködésnek és annak, hogy rálátásunk van a Kárpát-medencei ifjúsági munkára, nagy ereje és hatása lehet. Éppúgy, mint annak, hogy együtt vagyunk egy évben kétszer a Gekiben, és három napon keresztül van lehetőségünk beszélgetni, együtt gondolkodni. Van ilyenkor időnk egy lépést visszalépni, és egészében látni az ifjúsági munkát, kicsit madártávlatból, hogy hol mi zajlik, így össze tudjuk kötni a szervezeteket, ők pedig tudják egymás munkáját segíteni. Nagy előny, hogy most időt szánva erre, személyesen beszélgethettünk a tervekről. A másik pozitívuma a Gekibnek egymás bátorítása. Ezek a vezetők nagy szolgálatot végeznek, mindegyikük nagyon leterhelt, de mindig megerősödve térnek haza, mert tudják, nincsenek egyedül, mások is ugyanazokkal a nehézségekkel küzdenek. Egymásért imádkozva, egymást bátorítva tudunk távozni egy-egy ilyen eseményről” – mondja Balázsfalvi-Ábrám Anna.

Sok tartalmas programra készülnek a következő évben is, többek között négy hétvégés képzést terveznek kiscsoportvezetőknek és ifivezetőknek, ezzel is szeretnék segíteni, erősíteni a gyülekezeti munkát. Szervezik a jövő évi két Gekibet, és készülnek a Zsinati Ifjúsági Fórumra, amelyre református középiskolás és egyetemista fiatalokat szoktak meghívni. A jövő nyár nagyobb programja a Konfi+ szakmai konferencia lesz, amelyet kétévente rendeznek meg, és amelyre olyan vezetőket, valamint érdeklődőket várnak, akik az egyházon belül ifjúsági munkával foglalkoznak. Már gondolnak a jövő évi Kárpát-medencei ifjúsági imaéjjelre, és már az őszi Gekib helyszínét is keresik – ami bizonyos, hogy Királyhágómelléken találkoznak majd az ifjúsági vezetők.

Jezsoviczky Noémi

A cikk megjelent a Reformátusok Lapja 2017. november 19-i számában.

Ez történik továbbiak →