Iránymutató lépések

2016. május 12., csütörtök

A XIV. zsinati ciklus 4. ülésszakán fiatalokat érintő kérdésekkel is foglalkozott a református egyház legfőbb döntéshozó testülete. Szontágh Szabolcs, a Zsinati Ifjúsági Iroda vezetője beszámolt az idei Zsinati Ifjúsági Fórum résztvevőinek nyilatkozatáról és a 2017-es Csillagpont szervezéséről is.

A XIV. zsinati ciklus 4. ülésszakán fiatalokat érintő kérdésekkel is foglalkozott a református egyház legfőbb döntéshozó testülete. Szontágh Szabolcs, a Zsinati Ifjúsági Iroda vezetője beszámolt az idei Zsinati Ifjúsági Fórum résztvevőinek nyilatkozatáról és a 2017-es Csillagpont szervezéséről is.

Csillagpontra készülődve

A reformáció emlékévét a 16-35 éves korosztály számára a nyolcadik Csillagpont Református Ifjúsági Találkozó is emlékezetessé teszi majd jövő nyáron. Szontágh Szabolcs beszámolójából kiderült, hogy a találkozó meghívást kapott a Tiszántúli Református Egyházkerülettől. „Bölcsnek kell lennünk a Csillagpont megtervezésében, hiszen az a tapasztalat, hogy a helyszíntől függetlenül, a Dunamelléki Egyházkerületből érkezik a résztvevők 43-46 százaléka" – mutatott rá az ifjúsági iroda vezetője, de hozzátette: „fontos szempont az is, hogy a határon túlról érkezőknek mennyivel könnyebb az ország keleti felébe eljutni."

A szervezés még az elején tart, az iroda képviselői felvették a kapcsolatot a Debreceni Egyetem Agrártudományi Központjával, ami a városon belül otthont adhatna a találkozónak. A közeljövőben felmérik, hogy technikailag alkalmas-e a terület egy ilyen nagyságú rendezvény megvalósítására.

Biztonságos terek, kommunikálható válaszok

Az előző Zsinat döntést hozott arról, hogy a ZSIF tagjait is hívja: tekintsenek bele a zsinati tanácskozásokba, így ez alkalommal már ketten – Marton Réka a Keresztyén Ifjúsági Egyesülettől és Bajnok Attila a Pápai Református Gimnáziumból – képviselték a fiatalabb korosztályt az ülésen.

„Ebben a helységben szoktuk megtartani a Zsinati Ifjúsági Fórumot, a résztvevőknek mindig elmondjuk, hogy egyházunk legfőbb döntéshozó testülete is itt hozza döntéseit. Ilyenkor kicsit megszeppennek, de büszkévé is vállnak, látszik rajtuk, hogy szeretnének ide tartozni" – kezdte beszámolóját az április 22-23-án tartott alkalomról Szontágh Szabolcs. A ZSIF idei témája – szintén a reformációra készülve – a megújulás volt, a résztvevők pedig arra keresték a választ, hogy gondolkodásukban és jövőlátásukban mik azok a pontok, melyekben útmutatást várnak.

A fórum végén megfogalmazott nyilatkozatukban konkrét kérdésekkel fordulnak a Zsinat tagjaihoz:
• Hogy tud élni egy fiatal az egyházban?
• Hogyan tudják társaiknak vonzóbbá tenni a közösséget, ahova tartoznak?
• Hogyan tudnának felkészülten a társadalom felé fordulni?
• Hol vannak a református identitás határai?
• Mit tud mondani a református egyház a napi élet megélt valóságára?

A résztvevők három területet is kiemeltek, ahol úgy érzik, változásra lenne szükség: az egyházi kommunikáció, az egyház tudatos missziója és az egyház társadalmi változásokra – mint például a migráció – mondott iránymutatása.

„Konkrét vezetésre vágynak a fiatalok, azokra az élethelyzetekre lefordítva, amik próbára teszi őket – hangsúlyozta az ifjúsági iroda vezetője – Jelenjen meg az egyház véleménye, ne csak akkor halljanak és lássanak bennünket, ha célirányosan felmennek honlapjainkra, hanem legyünk ott azokon a fórumokon, ahol ők maguk is jelen vannak." Fontos számukra az is, hogy a lelkipásztorok se egymásnak ellentmondó véleményeket fogalmazzanak meg, hanem egységesen álljanak ki a válaszok mögött.

Kérdéseik mellett javaslatokat is megfogalmaztak önmaguk és mások számára is. Azt tisztán látják, hogy elsősorban ők azok, akik kortársaik számára vonzóbbá tehetik közösségeiket és gyülekezeteiket azzal, hogy maguk is vonzó módon élik meg hitüket. Emellett befogadó terekre is szükségük van, melyek kialakításában azonban ők is részt szeretnének venni.

A lelkész tapasztalatai szerint a fiatalok keresik gyülekezeti közösségeinkben a hit megélésének lehetőségét. A református fiatalok az örömhír tudatában szeretnének otthon lenni egyházunkban, nem az igét háttérbe szorítva. Közösségekre van szükség, melyek kialakításában kiemelkedő szerepe van a fiatalokkal foglalkozó munkatársaknak és lelkipásztoroknak. „Olyan lelkészekre van szükség, akik képesek megszólítani a fiatalokat. A fórum legfontosabb tanulsága is az volt, hogy lelkipásztorok nélkül nem megy" – zárta beszámolóját Szontágh Szabolcs.

Összeállította: Farkas Zsuzsanna, fotó: Vargosz

Ez történik továbbiak →