Aki az életet választotta

2013. április 17., címkék: szabó istván, holokauszt, terror háza

A holokauszt idején embereket mentő Éliás József református lelkészre emlékeztek április 16-án a Holokauszt-emléknapján a Terror Háza Múzeumnál. Az egyik előadó, Szabó István református püspök volt.

A magyar egyházak Sztálin idején

2013. március 08., címkék: szabó istván püspök, terror háza múzeum, terror háza

A Terror Háza Múzeumban a Sztálin-világ, A kommunizmus ára című kétnapos nemzetközi konferencián Szabó István püspök a sztálini Magyarország egyházpolitikájáról beszélt.

Emberek maradtak az embertelenségben

2013. február 21., címkék: reformátusok lapja, terror háza

A huszadik században a nácizmus és a kommunizmus is ellenségének tekintette az egyházat, hiszen mindkét totális diktatúra a maga gyártotta ideológia kizárólagosságát hirdette a keresztyénség Krisztus-központúságával szemben. Ezért a múlt század során nagyon sok, köztük számos református testvérünk fizetett börtönnel, fizikai próbatétellel, nemegyszer életével hitéért. A kommunizmus áldozatainak emléknapjához közeledve a Terror Házában jártunk, hogy Kiss Réka történész vezetésével a kiállítás református vonatkozásait keressük.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.