A Zsinati Tanács megválasztotta a Jövőkép Bizottság tagjait

2012. február 22., címkék: erdélyi gyülekezet, 2012, ejb, sdg konferenciatelep, zsinati tanács, jövőkép bizottság

A balatonszárszói rendkívüli zsinati ülés eredményeinek feldolgozására és továbbvitelére létrehozott testületbe hat zsinati bizottság elnökei mellett kilenc tagot választottak be. A Zsinati Tanács idei első, szerdai ülése döntött a balatonszárszói SDG-telep üzemeltetőjéről és az Erdélyi Gyülekezettel kötött együttműködési megállapodás felmondásáról.

Két jelentkező a szárszói SDG-telep üzemeltetésére

2012. január 23., címkék: sdg konferenciatelep, pályázat, Pályázat

Hétfőn bontották fel a konferenciatelep üzemeltetésére kiírt pályázatra érkezett ajánlatokat.

Csütörtökön még megvásárolható az ajánlati csomag Szárszóra

2011. december 12., címkék: Pályázat, Háttér, pályázat, sdg konferenciatelep, zsinat

A Zsinat döntésének értelmében külső üzemeltetőt keresnek a balatonszárszói SDG-telep jövőbeni működtetésére.

Elfogadták az MRE 2012-es költségvetését

2011. december 07., címkék: hittan, zsinati tanács, zsinat, költségvetés, sdg konferenciatelep, jövőkép

A Zsinati Tanács idei utolsó, szerdai ülésén Bölcskei Gusztáv, a Zsinat lelkészi elnöke részletesen beszélt az egyházakat érintő állami törvényalkotási folyamat nehézségeiről, az egyeztetések hiányáról. A Zsinati Tanács a költségvetés tárgyalása mellett döntött a balatonszárszói SDG-telep üzemeltetésére kiírandó pályázatról, az Egyházi Jövőkép Bizottság tagjainak jelöléséről, valamint a hittanoktatás finanszírozásának eljárási kérdéseiről szóló szabályrendeletről.

A 2012-es költségvetésről dönt a Zsinati Tanács

2011. december 05., címkék: jövőkép, 2012, költségvetés, zsinati tanács, sdg konferenciatelep

A Zsinati Tanács idei negyedik ülésének (2011. december 7., szerda, Budapest, Zsinati székház) legfontosabb témája a Magyarországi Református Egyház 2012-es költségvetésének elfogadása lesz.

Pályázaton keresnek üzemeltetőt Szárszónak

2011. november 24., címkék: Pályázat, XIII. Zsinat, kilencedik ülés, pályázat, sdg konferenciatelep

múlt heti, háromnapos zsinati tanácskozás egyik legnagyobb súlyú témája a balatonszárszói SDG Konferenciaközpont üzemeltetésének kérdése volt. A Zsinati Tanács és a Zsinat egyaránt tárgyalt az ingatlan jövőjéről, a végső szót november 17-én az utóbbi testület mondta ki.

Összefoglaló a XIII. zsinati ciklus kilencedik üléséről

2011. november 22., címkék: XIII. Zsinat, kilencedik ülés, dél-afrikai holland egyház, sdg konferenciatelep

Testvéregyházi megállapodást között a Magyarországi Református Egyház (MRE) és a Dél-Afrikai Holland Református Egyház, pályázatot írnak ki az SDG Konferenciaközpont üzemeltetésére, folytatódik a szárszói tematikus zsinat tanulságainak feldolgozása – ezek voltak a XIII. zsinati ciklus kilencedik ülésének legfontosabb eredményei. Emellett a testület folytatta a törvényhozó munkát, határozott a parókiális jogok kérdésében és átadták a zsinati alapítású kitüntetéseit, valamint a Doktorok Kollégiumának díjait is. Összefoglalónkban minden kapcsolódó írást megtalál.

A megújulás keresése - csütörtöki összefoglaló

2011. november 17., címkék: dél-afrikai holland egyház, XIII. Zsinat kilencedik ülés, sdg konferenciatelep

Az MRE megkötötte a Dél-Afrikai Holland Református Egyházzal megállapodását, döntött arról, hogy nem veszi vissza egyházi kezelésbe a balatonszárszói  SDG Konferencia központot, Bölcskei Gusztáv, a zsinat lelkészi elnöke a szeptemberi tematikus zsinati ülésről éles hangú értékelést adott. Mindezek voltak a XIII. Zsinat kilencedik,a majd' 10 órásra nyúlt,november 17-i ülésének legfontosabb mozzanatai. Összefoglaló. 

Zsinati Tanács: formálódik az SDG-telep jövője

2011. november 17., címkék: zsinati tanács, sdg konferenciatelep

A háromnapos zsinati tanácskozás egyik legnagyobb súllyal bíró témája a balatonszárszói SDG Konferenciatelep üzemeltetésének kérdése. A Zsinati Tanács nem döntött arról, hogyan működjön tovább az ingatlan, a végső szót a Zsinat csütörtök-pénteki ülése mondja ki. Szerdán napirenden voltak még a közegyházi intézmények beszámolói, valamint lefolytatták a MRE gazdálkodásáról szóló új törvény általános vitáját is.

Ismét napirenden Szárszó

2011. november 15., címkék: balatonszárszó, XIII. Zsinat kilencedik ülés, sdg konferenciatelep

Ismét a Zsinati Tanács és a Zsinat napirendjére kerül a balatonszárszói SDG Konferenciaközpont üzemeltetésének jövője. A két testület lapzártánk után, november 16-án és 17-én tanácskozik a kérdésről, és várhatóan döntést is hoz az ügyben. Ha a képviselők elé kerülő koncepció elnyeri a tanácskozás résztvevőinek tetszését, a telep működése január 1-jével az elmúlt évekéhez képest merőben új alapra kerül, így pont kerülhet a sok éve húzódó, az egyházunk egészét érzékenyen érintő ügy végére.

Értékelés és előretekintés a Zsinat munkájának középpontjában

2011. november 14., címkék: sdg konferenciatelep, XIII. Zsinat kilencedik ülés, dél-afrikai holland egyház

A Magyarországi Református Egyház Zsinati Tanácsa és Zsinata soron következő ülését november 16-án, illetve november 17-18-án tartja, Budapesten, a zsinati székházban. Az ülés kiemelt témái között helyet kapnak a legfontosabb gazdásági, teológiai, valamint a jövő évet meghatározó kérdések. Visszatérő napirendi pontként szó lesz többek között az SDG Konferenciaközpont jövőbeni üzemeltetéséről, valamint a XIII. Zsinat kilencedik ülésén kerül sor a Dél-Afrikai Holland Református Egyházzal történő megállapodás aláírására. A Zsinat üléséről ezúttal is beszámolunk folyamatosan frissített szöveges online közvetítéssel, és élőképes közvetítés is lesz, amelynek szüneteiben beszélgetéseket láthatnak a legérdekesebb témákról.

A XIII. zsinati ciklus hatodik ülése eseményeinek összefoglalója

2010. november 23., címkék: mre költségvetés, kitüntetés, sdg konferenciatelep, lelkészi nyugdíjellátás, zsinat, múltfeltárás

 A háromnapos tanácskozás során november 17-én a Zsinati Tanács, november 18-19-én a Zsinat ülésezett Budapesten. Visszatekintő cikkünkben valamennyi zsinati írásunkat megtalálja.

A kiengesztelődés hét éve kezdődik

2010. november 18., címkék: zán fábián sándor, Hírek, fazekas sándor, zsinati ülés, ábrám tibor, sdg konferenciatelep, lelkészi nyugdíjellátás, kocsis márta, bellai zoltán, bölcskei gusztáv, zsinat, református világközösség (rev), márkus mihály, futó zoltán

A jövőben a felettes egyházak is jogosítványt kapnak új egyházközség létrehozására – döntött a csütörtökön kezdődő Zsinat. A testület határozott a lelkészi különbözeti és honosító vizsgáról, az egységes lelkészképesítő vizsga rendjéről, elfogadta a Tanulmányi és Teológiai Bizottság javaslatát az egyházi és társadalmi megbékélés folyamatáról, valamint a Zsinat támogatja, egy egységes tanügyi szervezet jöjjön létre. Átalakítás vár a Református Egyház című havilapra, ezentúl egyházi közlöny lesz.

Visszakerül egyházi üzemeltetésbe a balatonszárszói SDG-telep

2010. november 17., címkék: lőrincz szabolcs, Hírek, károli egyetem (kre), lelkészi nyugdíjellátás, egyszazalek, sdg konferenciatelep, zsinati tanács, egyszázalék, vakmisszió

A Zsinati Tanács szerdai ülésén döntött a konferenciatelep jövőjéről, elhatározta a nyugdíjrendszer hosszú távú átalakítását és elfogadta a Károli Egyetem 2009-es zárszámadását. A tanácsi tagok beszámolót hallottak az MRE idei költségvetésének folyamatairól, a jövő évi állami büdzsé egyházi kilátásairól és az egyszázalékos felajánlások 2010-es alakulásáról is.

Hogyan tovább, Szárszó?

2010. november 15., címkék: lőrincz szabolcs, sdg konferenciatelep, nagy sándor

Az SDG Konferenciaközpont üzemeltetésére a külső vállalkozóval kötött megállapodás az év végén lejár, ezért a Zsinatnak döntenie kell a telep jövőbeni sorsáról.

Zsinat: törvénymódosítások, múltfeltárás, Csillagpont, kitüntetések

2010. november 13., címkék: zsinati ülés, református cigánymissziós tanács, gazdálkodási törvény, parokiális könyvtár, andreas hess, lelkészi nyugdíjellátás, egyszazalek, kálvin emlékév, emlékhely bizottság, lelkészek jogállása, önkéntesség, sdg konferenciatelep, zsinati tanács, eu-elnökség 2011, zsinat, reformáció 500, református világközösség (rev), egyházközség, károli egyetem (kre), múltfeltárás, egyszázalék, vakmisszió

Csütörtökön és pénteken ülésezik a Zsinat, amely módosíthatja hazdákodásról szóló törvényt, az MRE Alkotmányát az egyházközségek státusza tárgyában és folytatja az új énekeskönyv előkészítését és a múltfeltárás folyamatát. 

Az Elnökségi Tanács megkezdte a Zsinat előkészítését

2010. október 23., címkék: Határon túl, Hírek, berekfürdő, szerbiai reformátusok (szrke), elnökségi tanács, sdg konferenciatelep, múltfeltárás

A testület Berekfürdőn tanácskozott és elsősorban a novemberi zsinati ülés tervezett témáit tárgyalta, közte a szárszói SDG konferenciatelep üzemeltetésének ügyét.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.