Várják a fiatalokat a református felsőoktatásban

2013. február 21., címkék: reformátusok lapja, református felsőoktatás

Körkép. Lelkészeket, református közösségszervezőket, médiamunkásokat és megannyi szakembert képeznek református felsőoktatási intézményeink az ország több városában, és kihelyezett tagozataikkal még Kárpátalján is. A teljesség igénye nélkül bemutatjuk, milyen képzések indulnak szeptemberben Budapesten, Debrecenben, Sárospatakon és Pápán, a református oktatóműhelyekben. A rektorok kalauzolnak bennünket a felvételi jelentkezés határidejének lejárta előtti napokban.

Egyeztettek a felsőoktatási intézmények vezetői

2013. január 29., címkék: református felsőoktatás

Január 24-én, idén először találkoztak a református felsőoktatási intézmények rektorai, rektor-helyettesei, dékánjai és más vezető munkatársai.

Az egyházi felsőoktatás jövőjéről tanácskoztak

2012. július 28., címkék: református oktatás, sárospatak, református felsőoktatás, fórum

A Coetus Theologorum a Kárpát-medencei teológiák közötti párbeszéd kötetlen fóruma, melyet idén július 25-28. között Sárospatakon tartottak meg.

Nagyon nehéz helyzetben a református felsőoktatás

2012. július 09., címkék: pápai teológia (prta), református felsőoktatás, károli egyetem (kre), sárospataki teológia (srta), református oktatás, egyházi felsőoktatás, debreceni teológia (drhe), tarr zoltán, interjú

Az egyházi felsőoktatási intézmények május közepén levelet kaptak Hoffman Rózsa oktatási államtitkártól, amelyben arról tájékoztatta az intézményeket, hogy a már lezárt 2011-es gazdálkodású évre a kormány módosította a normatíva összegét. Ebből adódóan az intézményeknek különböző mértékű visszafizetési kötelezettségük keletkezett. Ez a kötelezettség a Károli Gáspár Református Egyetem esetében 141 millió forintot jelent. A kialakult helyzetről Tarr Zoltánnal az MRE zsinati tanácsosával beszélgettünk.

Tisztességes versenyben

2011. május 16., címkék: református felsőoktatás, károli egyetem (kre), reformátusok lapja

„Nem kell mindenkinek egyházi képzésben részt vennie, de ha nem lenne ilyen képzés, akkor a felsőoktatás nem biztosítaná azt a gazdag kínálatot a társadalom jelentős rétege számára, amit jelenleg nyújtani képes” – hangsúlyozza Miskolczi Bodnár Péter jogász, egyetemi tanár. A Károli Gáspár Református Egyetem rektorhelyettese bízik abban, hogy az egyetemen a jövő az építkezés ideje lesz, nyugodt környezetben.

Keresztyén szakkollégiumokkal a cigányság felemeléséért

2011. március 17., címkék: református felsőoktatás, Hírek, evangélikus egyház, református oktatás, balog zoltán, bölcskei gusztáv, keresztény roma szakkollégiumi hálózat, görög katolikus egyház, katolikus egyház

A magyarországi történelmi keresztyén egyházak a kormány támogatásával Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózatot alapítottak a cigány közösséghez tartozók felsőoktatási képzésének segítésére.

„3 az 1-ben” - Kárpát-medencei Református Egyetemi Gyülekezetek Tavaszi Találkozója

2011. február 28., címkék: ifjúság, Hírek, református felsőoktatás

A március 4-től 6-ig, péntektől vasárnapig tartó eseményre közel száz egyetemistát várnak Veszprémbe az ország több egyetemi városából és a határon túlról is.

Együttműködési megállapodást írt alá a debreceni és a szöuli teológia

2011. február 01., címkék: koreai reformátusok, református felsőoktatás, együttműködés

A megállapodás értelmében az egyetemek között lehetőség nyílik egyetemi oktatók, diákok és tantárgyak kölcsönös cseréjére, konferenciák közös szervezésére.

Felvételi a debreceni teológián

2011. január 06., címkék: debreceni teológia (drhe), református oktatás, Hírek, református felsőoktatás

A Debreceni Református Hittudományi Egyetem felvételt hirdet alap-, mester- és egységes, osztatlan képzéseire azok számára, akik felsőfokú teológiai és alkalmazott teológiai tanulmányokat szeretnének folytatni.

Jó kezekben

2010. december 21., címkék: károli egyetem (kre), sepsi enikő, Háttér, református felsőoktatás, református oktatás

A Károli Bölcsészettudományi Kara jövőre is várja a továbbtanulni vágyó református fiatalokat. Az egyetem nyújtotta lehetőségekről Sepsi Enikő dékánt kérdeztük.

Kell-e osztályozni a hitoktatást?

2010. november 29., címkék: református felsőoktatás, sárospataki teológia (srta), Hírek

„Oktatás és kapcsolatok" címmel rendeztek lelkésztovábbképző alkalmat a Sárospataki Református Teológiai Akadémián. A programon teológiai tanár, pszichológus és jogász-gyermekvédő is felszólalt.

A Károli a legjobb tíz egyetem között

2010. november 22., címkék: károli egyetem, református felsőoktatás, Hírek

Az oktatók és a hallgatók kiválósága alapján a tíz legjobb hazai felsőoktatási intézmények között szerepel a Károli Gáspár Református Egyetem 2011-ben.

Megkezdődött a tanév a tiszántúli református felsőoktatási intézményekben

2010. szeptember 06., címkék: református felsőoktatás, református oktatás, kölcsey tanítóképző, debreceni teológia (drhe)

Megnyitották a tanévet a debreceni teológián és a református tanítóképzőn. Vasárnap délután mindkét felsőoktatási intézményben megkezdődött az új szemeszter.

Lelkész leszek – 63 elsős a debreceni teológián

2010. augusztus 02., címkék: debreceni teológia (drhe), Háttér, református felsőoktatás

Több mint hatvan elsős hallgató kezdi meg a következő tanévet a Debreceni Református Hittudományi Egyetemen. Legtöbben a teológia-lelkész szakra jelentkeztek, ahová a felvételhez 340 pont volt szükséges, valamint meg kellett felelni az alkalmassági vizsgán is.

Felvételi ponthatárok

2010. július 23., címkék: református felsőoktatás, református oktatás, Hírek, debreceni teológia

Meghúzták az idei ponthatárokat, csaknem 140 ezer felvételiző várta július 22-én este vajon felvételt nyert-e a jelentkezési lapján megjelölt intézmények valamelyikébe. Az összes felsőoktatásba jelentkező több mint kétharmada, azaz 97 706-an felvételt nyertek valamilyen szeptemberben induló képzésre - olvasható a felvi.hu honlapon.

Egyedülálló, új szak indul a Sárospataki Teológián

2010. július 12., címkék: sárospataki teológia (srta), református oktatás, Hírek, református felsőoktatás

A Magyar Akkreditációs Bizottság jóváhagyó határozata értelmében a Sárospataki Református Teológiai Akadémia egy új szakot indíthat 2010 szeptemberétől. Ez a szak a Kárpát-medencei protestáns felsőoktatásban egyedülálló.

Pótfelvételi a pataki teológián

2010. július 02., címkék: Hírek, református felsőoktatás, sárospataki teológia (srta)

  A Sárospataki Református Teológiai Akadémia pótfelvételt hirdet teológia szakra, teológus és lelkész szakirányon, valamint katekéta-lelkipásztori munkatárs szakra (BA) és református közösségszervező szakra (BA) levelező képzésben.

Egyedül a világ ellen – Református Egyetemi Gyülekezetek Találkozója

2010. március 04., címkék: ifjúsági szervezetek, református oktatás, Hírek, református felsőoktatás

Egyedül lenni keresztyénként, fiatalként, sérültként, egyedül lenni egy világnézettel vagy egy nemzeti kisebbség tagjaként. Ez az egyik legnagyobb félelme a fiataloknak, és ez a témája az idei Református Egyetemi Gyülekezetek Találkozójának.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.