Hitvallásos felelősség

2016. július 13., címkék: magyar református presbiteri szövetség, tiszáninneni egyházkerület, presbiterek

A presbiterek egyházközségben és Kárpát-medencében vállalt felelősségéről, a reformáció történelmi gyökereiről, valamint a protestáns történelmi modellekről is szó volt a Magyar Református Presbiteri Szövetség (MRPSZ) 20. nemzetközi konferenciáján.

Presbiteri eskü Foktőn

2012. január 01., címkék: Gyülekezeti hírek, presbiterválasztás, presbiterek

2012. január 1-én a délelőtti istentisztelet keretében tette le hivatali esküjét a foktői református gyülekezet presbitériuma.

Fiatal vének

2011. október 31., címkék: presbiterek, reformátusok lapja, ifjúság

Az elmúlt hetekben a Reformátusok Lapja presbiterek portréit felsoroltató rovatában több olyan fiatalt is bemutattunk, akik tizen-huszonévesen lettek gyülekezeteik világi elöljárói. Most az ifioldalon egy olyan kezdeményezésnek jártunk utána, ahol a fiatalokra ugyancsak sokat bíztak, de egyelőre nem a felnőttek testületébe választották meg őket, hanem ifjúsági presbitériumot hozott létre nekik a gyülekezet.

A presbitériumi tisztújítás folyamatáról

2011. augusztus 31., címkék: Háttér, presbiterválasztás, presbiterek

„Ez év végén lejár a legutóbb megválasztott presbiterek hatéves ciklusa, automatikusan megszűnik eddigi presbiteri megbízatásuk” – írta a Reformátusok Lapjának július 31-i számában Huszár Pál főgondnok, a Zsinat világi elnöke a Magyarországi Református Egyház gyülekezeteiben idén ismét esedékes presbitériumi tisztújításról szóló vezércikkében. Protestáns egyházunk nagy vívmánya és egyben büszke hagyománya, hogy belső közéletünket nemcsak a teológiát végzett lelkészek, esperesek és püspökök irányítják, hanem világi tisztségviselők: presbiterek, gondnokok és főgondnokok is. Összegyűjtöttük az idei presbiterválasztás bibliai, történeti és jogi hátterét, illetve bemutatjuk az idei választással kapcsolatos legfontosabb gyakorlati tudnivalókat is.

Megkezdődött a presbiterválasztás előkészítése

2011. január 20., címkék: elnökségi tanács, Hírek, presbiterválasztás, presbiterek

Az Elnökségi Tanács idei első ülésén a választási folyamat elindítása mellett az új lelkészigazolványokról, a nyugat-európai református diaszpóra helyzetéről, valamint az SDG-telep üzemeltetéséről is tanácskoztak.

Elhunyt dr. Veress László

2011. január 19., címkék: In memoriam, in memoriam, szeged-kálvin tér, presbiterek

Dr. Veress László orvos, címzetes egyetemi tanár, a Szeged-Kálvin téri Református Egyházközség gondnoka és orgonista kántora életének 79. évében elhunyt.

Hogyan tovább, református gyülekezet?

2011. január 11., címkék: presbiterek, Határon túl, kárpátaljai reformátusok (kre), beregi egyházmegye

Presbiterhéttel kezdték meg évet a Bereg megyei gyülekezetek. Idén a személyes önvizsgálat mellett a gyülekezetépítés hogyantovábbjára irányult a figyelem.

„Őrálló legyen” - Az összetartozás és a hűség napja a lévai református egyházközségben

2010. október 19., címkék: léva, presbiterek, találkozó

  A presbitérium még  júliusban határozta el, hogy tiszteletbeli gyülekezeti tagságot adományoz a gyülekezetben szolgált megválasztott lelkészei hozzátartozóinak.

Presbiterek továbbképzése az imádságról Borkumban

2010. szeptember 20., címkék: német protestáns egyház (ekd), Nagyvilág, presbiterek

Október végén négynapos továbbképzést tart presbiterek részére az Északi-tengeri német szigeten.

Presbiterképzés a Sárospataki Református Teológiai Akadémián

2010. szeptember 07., címkék: Hírek, sárospataki teológia (srta), presbiterek

2010 októberében új évfolyammal újraindul a Sárospataki Presbiteri Népfőiskola. Az Akadémia szeretettel várja presbiterek és érdeklődő gyülekezeti tagok jelentkezését.

Presbiterek találkozója Váradon

2010. augusztus 31., címkék: presbiterek, királyhágómelléki egyházkerület, Határon túl, tiszántúli egyházkerület, nagyvárad-rogériusz

A Királyhágómelléki Egyházkerület Presbiter Szövetsége tiszántúli presbiterek részvételével Nagyváradon tartotta kétnapos nyári konferenciáját.

Presbiteri találkozó Cegléd–Felszegen

2010. augusztus 07., címkék: presbiterek, cegléd, Gyülekezeti hírek, budapest

A Budapest-Csillaghegyi és a Cegléd-Felszegi református gyülekezetek presbitereinek, szolgálóinak küldöttsége találkozott  június 19-én a Cegléd-Felszegen. A találkozó célja, a testvéri együttléten túl, egymás szolgálatának megismerése és a tapasztalatcsere volt.

„Ha fogadalmat teszel Istennek, ne halogasd teljesítését... Teljesítsd, amit megfogadtál!” – Egyházmegyei presbiteri találkozó Alistálon

2010. március 02., címkék: presbiterek, pozsonyi egyházmegye, Határon túl, szlovákiai reformátusok (szrke)

A Pozsonyi Református Egyházmegye presbitereit – a tavaly októberi Jókán megszervezett találkozó után – ismét közös együttlétre invitálja március 20-ra az alistáli gyülekezeti imaházba a két szervező: Horváth Béla egyházmegyei főjegyző és id. Vámos Béla az egyházmegyei közgyűlés tagja.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.