Itthon vagy otthon?

2019. június 03., címkék: nemzeti összetartozás napja

„Az ott-hon nekem több annál, mint amit szavakkal, elméletekkel, történelemmel, egyházzal vagy akár hellyel meg tudnék határozni″ – Adorjáni László kolozsvári lelkipásztor gondolatai az egységről és az összetartozásról.

„Magyarnak és reformátusnak lenni jó"

2018. június 04., címkék: körkép, nemzeti összetartozás napja

Épülő óvodák, bővülő kollégiumok, elkötelezett hittanoktatók – a református egyházak mindenütt az ifjúságra fókuszálnak, hogy megállítsák a határon túli magyarság és saját közösségeik fogyását. Az egyházi vezetők erről a Generális Konvent legutóbbi ülésén számoltak be. Határon túli körkép a nemzeti összetartozás napjára.

Gondolatok a nemzeti összetartozás napjára

2018. június 03., címkék: nemzeti összetartozás napja, vélemény

„Bármennyire furcsán hangzik is, nekem ez az ünnep, ez a nap Isten szeretetének a bizonyítéka" – Juhász András csongrádi esperes írása.

Hőstett 1944-ből

2017. június 04., címkék: évforduló, nemzeti összetartozás napja

A trianoni Magyarország területe 1944-ben tovább csonkulhatott volna még 26 faluval és néhány ezer négyzetkilométerrel. Május végén Milotán arra az emberre emlékeztek, aki hősi tettével ezt megakadályozta.

Kincsünk

2017. június 04., címkék: kincsem, ajánló, nemzeti összetartozás napja

Hazafias témaválasztás, okos játék történettel és műfajjal, meglepő mondanivaló – a kiegyezés időszakában játszódó Kincsemet jó szívvel ajánljuk a nemzeti összetartozás napjára is.

Református magyarként Csíksomlyón

2016. június 04., címkék: nemzeti összetartozás napja, pünkösd

Éjjel egy óra. Budapest utcáin már csak néhány taxi cirkál, számolom a sárga „bogarakat", míg várunk. Várjuk a felvidéki csoportot, melyhez csatlakozva nekiindulunk életünk első zarándokútjának. A cél Erdély, Csíksomlyó, a pünkösdi búcsú. Régi álmom vált valóra ebben a néhány napban és egészen különleges, új érzésekkel tértünk haza, hiszen az elmúlt hat nap az ökumené és az egység jegyében telt, több szempontból is. Kezdem az elején.

Miért fontos a nemzeti összetartozás?

2016. június 03., címkék: nemzeti összetartozás napja

„A nemzeti összetartozás alapvetően fontos a megmaradás szempontjából" – Tőkéczki László dunamelléki főgondnok vezércikke a nemzeti összetartozás napjára.

A Nemzeti Összetartozás Napja is a jeles napok között

2012. június 19., címkék: nemzeti összetartozás napja, generális konvent elnöksége, magyar református egyház, generális konvent

Június 4-ét, a Nemzeti Összetartozás Napját is felvette jeles napjai sorába a Magyar Református Egyház.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.