Érzelmek az egyházban

2018. április 23., címkék: srta, sárospataki teológia (srta), nagy károly zsolt

A Református kegyesség-konferenciasorozat harmadik alkalmát rendezték meg április 13–14-én a Sárospataki Református Teológiai Akadémián (SRTA). Idén az érzelmek és a kegyesség kapcsolata köré fűzték az előadásokat és a műhelybeszélgetést. A konferenciáról a főszervezőt, Nagy Károly Zsoltot, az SRTA tanárát kérdeztük.

Létezhet-e valódi református egység az individualizáció korában?

2016. május 29., címkék: egység napja, interjú, nagy károly zsolt

A történelmi okok folytán szétesett egységet állították helyre a Kárpát-medencei református egyháztestek 2009. május 22-én, majd a következő évtől az egység tudatosítása és megerősítése érdekében évente megünnepelték a Református Egység Napját, idén éppen Kolozsváron. A református egység mibenlétéről, lehetőségeiről beszélgettünk Nagy Károly Zsolt református teológus és kulturális antropológussal, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Néprajztudományi Intézetének munkatársával, a Sárospataki Református Teológia oktatójával.

Mindennapi hitéletünk

2016. április 14., címkék: fekete ágnes, református identitás, tóth sára, dienes dénes, Tóth Sára, sárospataki teológia (srta), nagy károly zsolt

A reformáció ötszázadik évfordulójának küszöbén egyre fontosabbá válik a reformátusok számára, hogy tudatosan viszonyuljanak saját identitásukhoz, és azokhoz a társadalmi hatásokhoz, melyek az elmúlt századokban a hit személyes megélését befolyásolták, s amelyekre válaszolva református eleink hitüket a mindennapi életre „lefordítva" a kegyesség különböző formáit kialakították. A Sárospataki Református Teológiai Akadémia (SRTA) Református kegyesség – lelkiségek, keretek, intézmények, gyakorlatok címmel megrendezett konferenciája lehetőséget nyújtott arra, hogy a kutatási eredmények és a történelmi háttér együttes ismeretében próbáljuk megérteni és tudjunk érvényes válaszokat adni a jelen kor helyzetére.

Az én május huszonkettedikém

2010. május 24., címkék: kárpát-medence, május 22., Hírek, nagy károly zsolt

Elindult "Az én május huszonkettedikém" nevet viselő, közösségi tudástermelésre alapozott etnográfiai projekt. Célja, hogy összegyűjtse a Magyar Református Egyház 2009. május 22-én Debrecenben megtartott alkotmányozó zsinatával kapcsolatos személyes élményeket és benyomásokat.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.