Vallásosság, individualizáció, szekularizáció

2013. október 24., címkék: népszámlálás, konferencia, károli egyetem (kre)

A magyarországi reformátusság 1880 óta tartó változásairól, a legutóbbi népszámlálás vallásosságra vonatkozó adatainak európai összefüggéseiről és a fiatalok vallásosságának alakulásáról hangzottak el előadások a Károli Gáspár Református Egyetem megalapításának 20. évfordulóján tartott Confessionality and University in the Modern World – 20th Anniversary of „Károli" University (Hitvallás és egyetem a modern világban) című nemzetközi konferencia harmadik napján.

Párbeszéd a népszámlálási adatokról

2013. június 13., címkék: népszámlálás, egyházszociológiai kutatás, károli egyetem

„A vallásosság és a felekezetek helyzete Magyarországon a 2011. évi népszámlálási adatok tükrében" címmel szervez tudományos workshopot a Magyarországi Református Egyház Egyház-szociológiai Bizottsága. A minden érdeklődő számára nyitott workshop célja, hogy párbeszéd induljon a népszámlálási adatokkal vallási, felekezeti szempontból foglalkozók között.

Megszámláltattunk

2013. március 29., címkék: egyházszociológiai kutatás, népszámlálás

A vallásosságukról, felekezethez tartozásukról nyilatkozók között a 2001-es 17,8 százalékosról alig két százalékkal, 15,9 százalékra csökkent a reformátusok aránya a 2011-es népszámlálás most közzétett első adatai szerint. Az abszolút számokat tekintve jelentősnek tűnik a csökkenés, a lakosság több mint negyede azonban nem is nyilatkozott felekezeti hovatartozásáról. A jelentésről és annak részleteiről a közeljövőben részletesebb tájékoztatást is tervezünk adni, az első adatokat Duráczky Bálint szociológus segítségével próbáltuk elemezni.

Mi tudható meg a népszámlálási adatokból?

2012. augusztus 16., címkék: népszámlálás

A legnagyobb küzdelem a lelkészek félelmeinek eloszlatása  a szociológiai, demográfiai munkával szemben - írja elemzésében Riskó János, aki a 2011-es népszámlálás hamarosan megjelenő eredményei elé szánta gondolatait.

Reformátusnak érezhetem magam?

2011. október 06., címkék: népszámlálás, 2011, teszt

Hogyan köszönnek a reformátusok, és mit esznek karácsonykor? Mennyi az ön nyakvastagsága? – töltse ki a népszámlálási aloldal tesztjét.

XXL-es reformátusok

2011. október 06., címkék: népszámlálás, 2011, teszt

A népszámlálási oldalon található önismereti tesztet a Parókia portál tesztelte le videójában.

Reformátusok vagyunk!

2011. október 06., címkék: népszámlálás, 2011, honlap

Diák, költő, miniszter, népdalénekes, rádiós, színész, történész és zenész – ők mind megvallják reformátusságukat. Arcok, életutak, vallomások.

Még hozzáférhetőek a népszámlálási plakátok

2011. október 06., címkék: népszámlálás, 2011

A gyülekezetek az esperesi hivatalokból is hozzájuthatnak a közegyházi népszámlálási kampány plakátjaihoz.

Krisztus öröme nem mosolygásban jelenik meg életükben

2011. szeptember 30., címkék: Népszámlálás október 1-31., bereczky örs, Háttér, népszámlálás

Tetszetős népszámlálási plakátokat kaptak a héten a gyülekezetek. Baranyából válasz érkezett, egy képpel.

Lózungok helyett tetteket!

2011. június 28., címkék: generális konvent, kórházmisszió, temesvár, Háttér, királyhágómelléki egyházkerület, népszámlálás

A magyar autonómiatörekvések konkretizálását sürgeti Csűry István, a Generális Konvent múlt heti ülésének helyet adó Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke. A házigazdával a romániai népszámlálásról, a közigazgatási reform tervezetéről és az egyházkerület fenntartásában működtetendő kórházról beszélgettünk.

Hadd kapjon egyházunk is minél több „meghívót” a szolgálatra

2011. május 12., címkék: szlovákiai keresztyén egyház, géresi róbert, népszámlálás

Május 21-én megszámlálják Szlovákia lakosságát. A számokból többek között kiderül nemcsak az, hogy hány magyar él az országban, de az is, hány szlovák és magyar vallja magát reformátusnak. A református egyházban elindított kampányról, illetve a várható számbeli eredményekkel kapcsolatban fogalmazta meg gondolatait a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház honlapjának felkérésére Géresi Róbert püspök-helyettese.

Népszámlálás: Épülő vagy leépülő egyház vagyunk?

2011. május 08., címkék: szlovákiai reformátusok (szrke), fazekas lászló, népszámlálás

Május 21-én népszámlálás kezdődik Szlovákiában. "A népszámlálás is bizonyos szinten hitvallástétel nemzetiségünkről, nyelvünkről, hitünkről" - véli Fazekas László, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház püspöke.

A Kárpát-medencei reformátusság is készül a népszámlálásra

2011. április 15., címkék: népszámlálás, református egység napja, hatodik református világtalálkozó, magyar református egyház, horvátországi reformátusok

A Református Egység Napja ünnepi előkészítése volt a Generális Konvent Elnöksége csütörtökön és pénteken zajló tanácskozásának fő témája. A felvidéki Deregnyőn ülésező testület határozott arról is, hogy levélben fordul Orbán Viktor miniszterelnökhöz a Kárpát-medencei magyar reformátusságot érintő kérdések megvitatását kezdeményezve.

Magyarbőd: már csak nevében magyar a Kassa közeli falu

2011. január 30., címkék: szlovákia, népszámlálás, abaúj-tornai egyházmegye

A legutóbbi, 2001-es népszámlálási adatok szerint 1150 lakosából 1088-an vallották magukat szlovák és 43-an magyar nemzetiségűnek.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.