Módosították a költségvetést

2015. május 08., címkék: zsinati tanács, költségvetés, reformátusok lapja, mre költségvetés

Elfogadták a Magyarországi Református Egyház (MRE) 2014. évi zárszámadását, valamint módosították az idei költségvetését a Zsinati Tanács május 7-i ülésén. Több pénz jut missziói célokra, s 21 millió forintot kap közegyházi forrásból a Csillagpont.

Közlemény a 2015. évi állami költségvetés elfogadása kapcsán

2014. december 16., címkék: mre költségvetés, egyházfinanszírozás, állam-egyház kapcsolatok

Az MRE közleménye az Országgyűlés által elfogadott 2015-ös költségvetés egyházakat érintő, úgynevezett kiegészítő hitéleti támogatási forrássával kapcsolatban.

Ez válságköltségvetés

2014. december 04., címkék: zsinati tanács, állam-egyház kapcsolatok, egyházfinanszírozás, költségvetés, reformátusok lapja, mre költségvetés

Az egyházfinanszírozás jelenlegi, hosszú távon fenntarthatatlan rendszeréből fakadó gondok miatt drasztikusan csökken 2015-re a Magyarországi Református Egyház által hitéleti célokra fordítható összeg. Az állammal elmaradt megegyezés és az szja-egyszázalékos felajánlások idei jelentős csökkenése több mint 500 millió forintos lyukat ütött a jövő évi költségvetésen, amit a szerdán ülésezett Zsinati Tanács csak nagyon fájdalmas döntésekkel tudott befoltozni. Nem jut közegyházi forrás a Csillagpontra, harmadával kevesebb támogatáshoz jut a Reformátusok Lapja, de az egyházi fenntartású intézményeket is érinti a változás, mert az MRE a jövőben nem fog hitéleti célú forrásokból állami feladatot finanszírozni.

Nehéz döntések előtt

2014. december 02., címkék: zsinati tanács, költségvetés, mre költségvetés, állam-egyház kapcsolatok

A Magyarországi Református Egyház Zsinati Tanácsa 2014. december 3-án tárgyalja a 2015-ös egyházi költségvetést, amely a 2014-es forrásokhoz képest húsz százalékos visszaeséssel kénytelen számolni.

Ülésezett a Zsinati Tanács

2013. május 29., címkék: reformátusok lapja, mre költségvetés, zsinati tanács, bölcskei gusztáv

A 2012-es zárszámadás elfogadásáról, a 2013-as egyházi költségvetés módosításáról is döntött szerdán, idei második ülésén a Zsinati Tanács, a Magyarországi Református Egyház gazdasági ügyekben illetékes legmagasabb szintű testülete.

Költségvetési tervezés nehézségekkel

2013. február 19., címkék: mre költségvetés, zsinati tanács

A Zsinati Tanács 2013. február 20-i ülésének előkészítése volt a Gazdasági Bizottság február 13-i tanácskozásának fő témája.

Elfogadták az MRE 2013-as költségvetését

2012. december 05., címkék: zsinati tanács, hittan, állam-egyház kapcsolatok, pedagógiai intézet (rpi), egyházfinanszírozás, károli egyetem (kre), mre költségvetés

Az egyházaknak jutó állami támogatások mértéke még nem ismert, a Zsinati Tanácsnak a jelenlegi keretekkel kellett számolnia a jövő évi költségvetés elfogadásakor. Idei utolsó, negyedik ülését tartotta az Magyarországi Református Egyház gazdasági ügyekben illetékes legfelsőbb testülete.

Szerdán döntenek a költségvetésről

2012. december 01., címkék: mre költségvetés

A Zsinat Gazdasági Bizottsága november 23-án tárgyalta a Magyarországi Református Egyház (MRE) 2013. évi költségvetésének tervezetét. A végleges javaslatot várhatóan december 5-én fogadja el a Zsinati Tanács.

Pozitív volt a tavalyi mérleg

2012. május 23., címkék: xiii. zsinati ciklus 10. ülés, reformátusok lapja, zsinati tanács, mre költségvetés

Beszámoltak az egyház gazdálkodásáról, módosították a költségvetést, a Zsinat elé viszik a szociális szolgálatok felügyeletének kérdését. A XIII. zsinati ciklus tizedik ülése előtt egy nappal újra tárgyalt a Magyarországi Református Egyház (MRE) Zsinati Tanácsa.

Ülésezett a Zsinati Tanács

2011. május 25., címkék: reformátusok lapja, zsinati ülés, zsinati tanács, mre költségvetés

Gazdasági ügyek tették ki a Zsinati Tanács szerdai ülésének munkáját: a 2010-es zárszámadások elfogadása, a 2011-es költségvetés módosítása szerepelt a napirenden.

Először ülésezett idén a Zsinati Tanács

2011. február 23., címkék: Hírek, wáli istván cigány szakkollégium, reformátusok lapja, zsinati tanács, mre költségvetés

A testület szerdai ülésén elfogadta a közegyházi intézmények 2011-es költségvetését, valamint döntött a Református Cigány Szakkollégium indításáról is.

A Zsinati Tanács elfogadta az MRE 2011-es költségvetését

2010. december 08., címkék: mre költségvetés, Ökumené, zsinati tanács, Hírek, ökumené

A Magyarországi Református Egyház jövő évi költségvetése 1,7 milliárd forinttal lesz nagyobb a 2010-esnél, összesen 12,7 milliárd forintot tesz majd ki. Jelentősen nő a következő évben az államtól átvállalt feladatok fedezete és jóval meghaladja az ez évit a közegyházi költségvetés is. A novemberben hozott határozatoknak megfelelően már 2011-ben megkezdődik a lelkészi nyugellátás harmadik pillérének a megerősítése.

A XIII. zsinati ciklus hatodik ülése eseményeinek összefoglalója

2010. november 23., címkék: mre költségvetés, kitüntetés, sdg konferenciatelep, lelkészi nyugdíjellátás, zsinat, múltfeltárás

 A háromnapos tanácskozás során november 17-én a Zsinati Tanács, november 18-19-én a Zsinat ülésezett Budapesten. Visszatekintő cikkünkben valamennyi zsinati írásunkat megtalálja.

Elfogadták az MRE 2009. évi zárszámadását

2010. június 02., címkék: zsinati tanács, igehirdetés, Hírek, reformátusok lapja, mre költségvetés, steinbach józsef

Az MRE zsinati székházának üléstermében szerdán gyűlt össze a Zsinati Tanács, amely elsősorban a Magyarországi Református Egyház gazdálkodásával kapcsolatos kérdéseket tárgyalta. Az ülés előtt Steinbach József dunántúli püspök hirdetett igét, majd Bölcskei Gusztáv tiszántúli püspök, a Zsinat lelkészi elnöke nyitotta meg a tanácskozást.

Elfogadták a közegyházi intézmények idei költségvetését – véget ért a XIII. Zsinat zsinati tanácsa Budapesten

2010. február 24., címkék: Hírek, reformátusok lapja, zsinati tanács, mre költségvetés

A Zsinati Tanács mai tárgysorozatának legfontosabb eleme a református egyház intézményei 2010. évi költségvetésének az elfogadása volt. Mivel az egyház decemberben dönt a következő évre szóló költségvetésről, azaz ekkor derül ki, hogy fenntartóként milyen keretösszeggel tudja támogatni intézményeit, azoknak ezt figyelembe véve két hónapjuk van a saját költségvetésük megalkotására, amit rendszeresen a tárgyév elején tárgyal meg és fogad el a testület.

Napirenden a költségvetés

2010. február 24., címkék: Hírek, reformátusok lapja, zsinati tanács, mre költségvetés

A Magyarországi Református Egyház közintézményeinek költségvetését is tárgyalja szerdai ülésén a XIII. Zsinat zsinati tanácsa Budapesten.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.