Református kitüntetettek

2019. március 15., címkék: március 15, március 15., kitüntetés

Több ismert református személyiség és református intézmények munkatársai is állami elismerésben részesültek nemzeti ünnepünk alkalmából.

Református kitüntetettek

2018. március 13., címkék: március 15, kitüntetések

A március 15-i nemzeti ünnep alkalmából idén is állami kitüntetéseket adnak át. Összeállításunkban a református díjazottakról számolunk be.

Református kitüntetettek

2016. március 16., címkék: kitüntetés, március 15

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából állami kitüntetéssel díjazottak között elismerésben részesültek református személyiségek, valamint református intézményeink több munkatársa is.

Fogyatkozik Kossuth regimentje

2016. március 13., címkék: március 15, kolozsvár

Az 1848-as forradalom és szabadságharc egyedülálló esemény a magyar történelemben: napok alatt elterjedt az egész országban, így Erdélyben is, hatása pedig több mint százhatvan év után sem szűnt meg. Kolozsváron sem.

Református kitüntetettek

2015. március 17., címkék: március 15, kitüntetés, reformátusok lapja

Több ismert református személyiség és református intézmény munkatársa is állami kitüntetést kapott március 15. alkalmából.

A dalárdák forradalma

2015. március 17., címkék: 2015. március 15., március 15

Dalárdatalálkozót tartottak Debrecenben a nemzeti ünnepen. A nagyváradi Váradi Dalnokok, a fővárosi Pest-Budai Dalárda és a délvidéki Csóka II. Rákóczi Ferenc Férfikórusa Berkesi Sándor karnagy és a Debreceni Református Kollégium Kántusa hívására járt március 14–15-én a cívisvárosban.

Kossuth kántortanító századosa

2015. március 12., címkék: március 15, 2015. március 15., kossuth

A politikus és a kisember is példaként tekinthet Alsónémedi és Ócsa szabadságharcos hősére, a református kán­tortanítóra, Halászy Károlyra. Hogy ki volt ő és miként emlékeznek rá a maiak, egykori szolgálati helyén és a kivégzése helyszínén jártunk utána a nemzeti ünnep előtti napokban.

Református kitüntetettek

2014. március 15., címkék: március 15, Református kitüntetettek

Több ismert református személyiség és református intézmény munkatársa is szerepel a március 15-e alkalmából kitüntetettek között.

Nagysalló mai honvédei

2014. március 12., címkék: reformátusok lapja, március 15, felvidéki reformátusok

Híven őrzi a forradalom és szabadságharc egyik legvéresebb csatájának emlékét Nagysalló maroknyi magyarsága. A dicsőséges tavaszi hadjárat egyik felvidéki helyszínén egykori honvédeink mai utódaira bukkantunk.

Reformátusokat tüntettek ki

2013. március 15., címkék: március 15, kitüntetés, reformátusok lapja

Nemzeti ünnepünk alkalmából ismét állami elismeréseket adtak át. A kitüntetettek között van több ismert református személyiség és református intézményeink munkatársai is.

Gábor Áron, az 1848-as nagyágyú

2013. március 13., címkék: március 15, 1848-49-es forradalom és szabadságharc, gábor áron, eresztevény

Idén is zarándokok keresik fel a székelyföldi református temetőt, ahol Gábor Áron, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc legendás ágyúöntője nyugszik. Ha a forradalom nem tört volna ki, a népdallal is megtisztelt Gábor Áron minden bizonnyal kortársai által különcnek tartott, bogaras öregúrként halt volna meg.

A debreceni kollégium a szabadságharcban

2013. március 12., címkék: március 15, debreceni református kollégium, reformátusok lapja

1848. március 15. nem csak a fővárosban hozott radikális változásokat. A márciusi ifjak kezdeményezése a vidéki városok ifjúságát is tettekre sarkallta. Közülük is kiemelkedik Debrecen, ahol az immár négyszázhetvenötödik jubileumát ünneplő református Kollégium diákjai, tanárai is bekapcsolódtak a forradalmi eseményekbe. Volt, aki fegyvert fogott, mások műveltségüket használták fegyverként, s egyaránt komoly veszélyt jelentettek mindazokra, akik a nemzet szabadságát kívánták sárba tiporni.

„Ahol az Úr Lelke, ott a szabadság"

2013. március 12., címkék: áhitat, áhítat, március 15, reformátusok lapja, ahitat

Az emberiség egyik legkedvesebb szava a szabadság. Olyan tartalmat hordoz magában, amire minden ember vágyódik. Népünk elmúlt évezredes történelmében legtöbbször csupán hőn óhajtott vágy volt a szabadság. Kossuth Lajos így vallott: „... szabadság után sóvárgok, nem hatalom után... a szabadság embere vagyok. A szabadságé mindenütt és mindenben... A magyar nemzet szabadságra vágyik inkább, mint a hódítók dicsőségére." A szabadság az emberi méltóság velejárója, mert az ember erre rendeltetett. Az általános értelemben használt szabadság politikai, társadalmi, gazdasági, etikai és vallási értelemben fogalmazható meg. A március 15-i nemzeti ünnepnap közelében, az 1848–49-es forradalom és szabadságharcra emlékezve az igei tanítás fényében gondolkozzunk a keresztyén szabadságról!

Állami kitüntetések református személyiségeknek

2012. március 16., címkék: március 15, kitüntetés

Nemzeti ünnepünk alkalmából kitüntetést vehetett át többek között Pap Géza erdélyi püspök, Hamar István és Török Zoltán lelkipásztor, valamint református gyermekkórházunk több munkatársa is.

Amerikában is ünnepelték a magyar "Szabadság Napját"

2010. március 18., címkék: Nagyvilág, amerikai egyesült államok, ökumenikus, március 15, megemlékezés

"Hagyományosan március 15-én, bármelyik napra essen is,  Perth Amboy város (New Jersey állam) magyar református, római és görög katolikus egyházai közösen ünnepelnek.

„Bocsásd el népemet, hogy ünnepet szentelhessen nekem a pusztában.”

2010. március 16., címkék: telkibánya, március 15, Gyülekezeti hírek, megemlékezés

"Ma is csodavárásban él a nemzet. Ha jó irányú változások következnek be a magyarság életében, akkor sem lesz egységes az éljenzés"– mondta Szalay László Pál lelkipásztor Telkibányán, március 14-én az 1848-as megemlékezésen.

Töretlen hittel ember és magyar

2010. március 15., címkék: március 15, wass albert, megemlékezés, Hírek, takaró mihály

Nemzeti ünnepünkön a tizenkét éve elhunyt refomátus irodalmár, Wass Albert eddig még kiadatlan gondolatait közöljük máricus tizenötödikéről. "Wass Albert megítélésnek a megváltoztatása egy hatalmas áttörési lehetőség, amelyben végre sikerrel lehetne fellépni az ellen a nézetdiktatúra és ízlésterror ellen, amely ezt az országot a rendszerváltozás óta egyre jobban nyomasztólag uralja" – mondja Takaró Mihály irodalomtörénész, aki sok érdekességet mesél Wass Albertről, többek között azt, hogy az író egyházi tisztséget töltött be és élete végéig laikus prédikátorként szolgált.

„Hol sírjaink domborulnak, unokáink leborulnak” – és a szépunokák?

2010. március 14., címkék: március 15, Háttér, körkép, károli egyetem (kre)

  Petőfi Sándor, Nemzeti dal, 12 pont, kokárda, márciusi ifjak, szabadság, egyenlőség, testvériség – ezek egy mindannyiunk által ismert forradalom kulcsszavai. 1848-ban a márciusi ifjak bátran álltak ki hazájuk mellett. Most, 162 év távlatából a mai egyetemi ifjakat kérdeztük arról, mit jelent számukra március 15. öröksége. Körkérdésünkre négy egyetemista válaszol, akik a Károli Gáspár Református Egyetemen (KRE) tanulnak.

Kossuth Lajos azt üzeni

2010. március 14., címkék: március 15, Délvidék, marton károly, reformátusok lapja, délvidék

Ledöntött, de újra felállított, és a maiakhoz is szóló Kossuth-szobor. Fogyatkozó, de élni akaró, az anyaországot is figyelmeztető szórványmagyarság. Marton Károly esperessel a dél-bánáti magyarok helyzetéről és a ‘48-49-es szabadságharc vezetője magyarittabéi mellszobrának kalandos történetéről beszélgettünk.

Az Üzenet március 15-i számából

2010. március 12., címkék: agnus rádió, Határon túl, üzenet, március 15, erdélyi egyházkerület

1848. március 15. – ezt a címet viseli az Üzenet címoldalán levő megemlékező írás. Illusztrációképpen Than Mór festőművész festménye látható, A tápióbicskei ütközet. Kapcsok címmel Benkő Levente közöl jegyzetet március 15-ről az Erdélyi Református Egyházkerület gyülekezeti lapjának legfrissebb számában.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.