Fehér köpenyben is Istent szolgálni

2019. október 24., címkék: kórházlelkészség, kórházmisszió

Hatvan önkéntes segíti Perpékné Papp Éva kórházlelkész munkáját, aki már több mint négy éve látogatja a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház fekvőbetegeit. A lelkész tíz év gyülekezeti szolgálat után érezte azt, hogy Isten másik utat jelölt ki számára, és később meg is erősítette őt ebben.

A kórházlelkészi munka egységesítése a cél

2018. október 31., címkék: Misszió, kórházlelkészek, kórházmisszió, misszió

A kórházlelkészi munka finanszirozásáról, a munkakör kereteinek, szakmai feltételeinek egységesítésről tárgyalt Gér András, egyházunk zsinati tanácsosa a Kórházlelkészek Országos Találkozóján résztvevő szakemberekkel. A cél egy egységes rendszer kidolgozása, ennek fényében zajlik a feltételek véglegesítése.

Ökumenikus kórházi kápolnát avattak Miskolcon

2018. február 28., címkék: kórházmisszió

A test gyógyítása mellett a lélek ápolása is fontos része egy beteg ember felépülésének, ezért is lényeges, hogy minél több egészségügyi intézményben legyen elérhető az a lelki szolgáltatás, amelyet az egyházak tudnak biztosítani azoknak, akik ezt igénylik – mondta Rétvári Bence államtitkár február 27-én Miskolcon, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Semmelweis tagkórháza ökumenikus kápolnájának avatásán.

100 Bibliát kapott a szegedi klinika

2017. december 15., címkék: biblia, kórházmisszió

A reformáció 500. évfordulója alkalmából hirdetett pályázat révén félezer Bibliát juttattak el Csongrád megyei kórházakba, százat Szegeden adtak át.

A lélek ápolói

2016. június 10., címkék: kórházlelkészi szolgálat, kórházmisszió

Egyházunk zsinati elnökségének meghívására Debrecenben tartotta idei, tizennegyedik konferenciáját az Európai Kórházlelkész és Lelkigondozói Hálózat (ENHCC). A június 1-5. között zajlott nemzetközi, angol nyelvű tanácskozás résztvevői a lelki egészségvédelem új lehetőségeivel ismerkedtek.

Egyház és egészségügy húsz éve

2012. október 30., címkék: kórházmisszió, reformátusok lapja, bethesda gyermekkórház, gál judit

Mosolyogva állnak össze egy képre a most húszéves kórházlelkészi szolgálat lelkipásztor munkatársai a jubileum tiszteletére szervezett ünnepségen. Nemcsak ilyenkor, hanem a hétköznapokban is szorosan egymás mellett állnak az ország huszonnyolc pontján szolgálva, jelenlétükkel választ adva az élet, a betegség nagy kérdéseire.

A biztonság körforgása

2012. szeptember 19., címkék: kórházmisszió, önkéntes

Nemrég még a betegágyon feküdt és a gyilkos kórt próbálta leküzdeni, ma pedig szeretne visszaadni valamit abból, amit kapott. A rákot még legtöbbször drasztikus módszerekkel, műtéttel, kemoterápiával gyógyítják, de az emberhez közelíteni csak szelíden lehet – mondja Oszlács Endre, önkéntes beteglátogató, négygyermekes családapa.

A lottó ötös hihetőbb, mint a halál

2012. május 03., címkék: interjú, ökumenikus tanács (meöt), kórházmisszió, tőkés zoltán

Egyre inkább kikerülik az emberek a halállal való szembesülést, és azt tartják, csak mások halhatnak meg, ők nem, mondta Tőkés Zoltán református lelkipásztor, akit az „Ideje van az életnek, és ideje van a halálnak" címmel tartott MEÖT minikonferencia névadó témájának kibontására kértek fel. Mi is erről beszélgettünk vele.

Isten nem gyógyítógép

2012. április 04., címkék: rideg gyula, kórházlelkészség, húsvét, ne féljetek, kórházmisszió

„Nincs garancia, hogy hitben nincs félelem” – mondja Rideg Gyula, az MRE Bethesda Gyermekkórházának kórházlelkésze, akit többek között a hívő és nemhívő félelméről, az istenfélelemről kérdeztünk.

Az MRE kórházmisszió húsz éve - pályázat

2012. március 06., címkék: kórházmisszió, pályázat, Pályázat, teológus

A református kórházmisszió elmúlt húsz évének feldolgozására hirdet pályázatot a Református Missziói Alapítvány és a Bethesda Kórház alapítvány. Hittudományi egyetemeken tanuló hallgatók pályázati munkáit várják.

Spiritualitás és egészség

2012. február 01., címkék: kórházmisszió, ünnepi istentisztelet, kecskemét

  Húsz éves az Országos Református és 15 éves a kecskeméti Kóházlelkészi-lelkigondozói szolgálat. Ebből az alkalomból tartanak hálaadó istentiszteletet, valamint előadássorozatot spiritualitás és egészség címmel Kecskeméten.

Megalakult az Egyházi Kórházak Szövetsége

2012. január 27., címkék: kórházmisszió

2012. január 27-én megalakult az Egyházi Kórházak Szövetsége. A Szövetség Alapító Okiratát a Betegápoló Irgalmasrend, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórháza, a MAZSIHISZ Szeretetkórház és a Budapesti Szent Ferenc Kórház képviselői írták alá.

Dizseri Tamás Díj átadó ünnepsége

2012. január 19., címkék: kitüntetés, kórházmisszió, diakónia, dizseri tamás-díj

A Dizseri Tamás Szeretetszolgálati Díj ünnepélyes átadása a Budapesti Németajkú Gyülekezet templomában január 28–án lesz.

Lózungok helyett tetteket!

2011. június 28., címkék: generális konvent, kórházmisszió, temesvár, Háttér, királyhágómelléki egyházkerület, népszámlálás

A magyar autonómiatörekvések konkretizálását sürgeti Csűry István, a Generális Konvent múlt heti ülésének helyet adó Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke. A házigazdával a romániai népszámlálásról, a közigazgatási reform tervezetéről és az egyházkerület fenntartásában működtetendő kórházról beszélgettünk.

Ökumenikus kórházlelkész találkozó

2011. május 24., címkék: kórházmisszió, lelkésztalálkozó, egészségügy, ökumenikus

A veszteség lesz az ökumenikus kórházlelkész találkozó témája amelyet május 26-28 között tartanak Kecskeméten, a Pálma Hotelben.

Református segítség a kórházban

2011. április 07., címkék: gyula, Hírek, önkéntesség, missziói központ (rmk), kórházmisszió

Önkéntes beteglátogatókat keresnek a gyulai Pándy Kálmán Kórházba. Az önkéntes legfontosabb feladata, hogy türelemmel meghallgassa a betegeket és beszélgessen velük.

Napkohó fűti mostantól a Bethesdát

2011. április 01., címkék: kórházmisszió, felújítás, bethesda gyermekkórház

Csütörtökön átadták azt a norvég, illetve izlandi és liechtensteini támogatással megvalósult beruházást, amelynek eredményeképpen az MRE Bethesda Gyermekkórház energiaszükségletének közel a felét tudja a jövőben megújuló erőforrásokból fedezni.

A reménység kitüntetettjei

2011. március 31., címkék: kórházmisszió, reformátusok lapja, kitüntetés, bethesda gyermekkórház

Ebben az esztendőben is két személynek ismerték el magas állami kitüntetéssel munkásságát a Bethesda Gyermekkórházban: Pataki Ferencné Margit, az intenzív osztály főnővére több évtizedes munkájáért a Nemzeti Humán Erőforrás Miniszter Dicsérő Oklevelét, Paraicz Éva, a rehabilitációs osztály vezető főorvosa pedig a Pro Sanitate-díjat vehette át kiemelkedő szakmai tevékenységéért március 15-én.

Londonban tartotta ünnepi konferenciáját az Európai Kórházmissziós Hálózat

2010. szeptember 21., címkék: Nagyvilág, misszió, kórházmisszió

A konferencia résztvevői együtt emlékeztek az elmúlt húsz esztendős kórházi, valamint a tíz esztendős európai közösségben való együttmunkálkodásra. 

Beteglátogató önkéntesek találkozója

2010. március 23., címkék: missziói központ (rmk), diakónia, Hírek, kórházmisszió, találkozó, önkéntesség, budapest

Budapesti gyülekezeti és kórházi beteglátogató önkéntesek napját tartották március 19-én, szombaton az Református Missziói Központ épületében.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.