Újraválasztották Halász Béla püspököt

2017. január 09., címkék: tisztújítás, szerbiai reformátusok (szrke), halász béla

Országos tisztújítást tartottak a Szerbiai Református Keresztyén Egyházban (SZRKE) tavaly év végén. A választási eredményről közleményben tájékoztatta szerkesztőségünket az egyház püspöki hivatala.

Egyházi választások lesznek Délvidéken

2016. november 17., címkék: halász béla, tisztújítás, délvidéki reformátusok (szrke)

Egyházi tisztújításra készülnek a délvidéki reformátusok. A választási folyamatról és a jogszabályi háttérről Halász Béla püspököt faggattuk.

Húsvéti üzenetek

2016. március 28., címkék: zán fábián sándor, fekete károly, csűry istván, kató béla, halász béla, húsvét, Fekete Károly

Kárpát-medencei református egyházvezetők ünnepi írásaiból idézünk.

Az isteni kegyelem megtartó ereje

2015. október 08., címkék: fekete károly, halász béla, találkozó, békés-bánáti egyházmegye, Fekete Károly

Több mint ezren vettek részt a Trianon előtti Békés-Bánáti Református Egyházmegye területén élő öt egyházmegye gyülekezeteinek III. találkozóján, amelyet Békésen rendeztek meg október 3-án. Az egész napos rendezvényen minden egyházmegye, név szerint Arad, Bánát, Békés, Csongrád és Temes is képviseltette magát. A békési templomban több mint 1200-an hallgatták az istentiszteleteket és vettek részt az egész napos programokon.

Hanyagság vagy akarat?

2014. december 10., címkék: délvidék, szerbiai reformátusok (szrke), Délvidék, halász béla

Rendkívüli zsinaton tárgyalta a Szerbiai Református Keresztyén Egyház (SZRKE) a közösség vezetőinek mulasztásait. Például azt, hogy ki mit nem tett meg azért, hogy az újvidéki református ingatlanok visszaszálljanak az SZRKE tulajdonába. Tárgyalták azt is, ki akadályozta a püspökválasztás folyamatát, és azt is, ki a felelős azért, hogy Szabó István dunamelléki püspököt nemkívánatos személynek nyilvánították. A maratoni, közel nyolcórás ülésen ítélet is született, e szerint elmarasztalták Csete Szemesi István nyugalmazott püspököt, illetve menesztették Hallgató Imre főgondnokot és Molnár András ügyészt. Az ítélet jogerős.

Püspöki kerekasztal - képgaléria

2014. június 02., címkék: halász béla, kató béla, magyar református egyház, csűry istván, bogárdi szabó istván, csáti szabó lajos, fazekas lászló, steinbach józsef

„Ha nincs egység, nincs jövő" – hangzott el május 24-én a debreceni Református Egység Fesztiválon tartott püspöki kerekasztalon, amelyet az egység elmúlt öt évéről és jövőjéről tartottak. Az eseményről már olvashattak beszámolót, most az ott készült képekből adunk közre egy csokrot.

Az egység jövője

2014. május 24., címkék: halász béla, zán fábián sándor, csűry istván, magyar református egyház, kató béla, református egység napja, magyar református egység napja, csáti szabó lajos, szabó istván, fazekas lászló

Történelmi idő volt 2009. május 22. – hangzott el május 24-én a debreceni Református Egység Fesztivál püspöki kerekasztalán. A Magyar Református Egyház részegyházainak lelkészi vezetői a Debreceni Református Kollégium dísztermében tartott beszélgetésen elmondták: ha nincs egység, akkor jövő sincs.

És mikor a pünkösd napja eljött...

2013. május 20., címkék: halász béla, pünkösd 2013, reformátusok lapja

Pünkösd az egyház születésnapja. A keresztyén egyház akkor született meg, „mikor a pünkösd napja eljött, mindnyájan egyakarattal együtt valának". (ApCsel 2,1) Az igazi keresztyén gyülekezeti közösség nem emberi akaratból, tevékenységből születik, hanem a Szentlélek ajándékaként.

Bizalomépítő

2013. május 01., címkék: halász béla, reformátusok lapja

Az egyházukon belüli bizalom helyreállítását tartja az egyik legfontosabb feladatának a Szerbiai Református Keresztyén Egyház új püspöke. Halász Béla ennek érdekében mindenekelőtt a lelkészekkel folytatott rendszeres párbeszédet és a jogszabályok korszerűsítését szorgalmazza.

Feladat: közösség és egység a Délvidéken

2013. április 13., címkék: halász béla, püspökválasztás, beiktatás, szerbiai reformátusok (szrke)

A közösség fontosságáról, az egység helyreállításáról beszélt székfoglaló prédikációjában Halász Béla, a Szerbiai Református Keresztyén Egyház új püspöke. Az ünnepi istentisztelet keretében megtartott beiktatásnak április 13-án a hertelendyfalvi református templom adott helyet.

Szombaton iktatják be Halász Bélát

2013. április 11., címkék: halász béla, püspöki beiktatások, szerbiai reformátusok (szrke), szerbiai református keresztyén egyház

A Szerbiai Református Keresztyén Egyház (SZRKE) újonnan megválasztott püspökének beiktatása április 13-án 11 órától lesz a hertelendyfalvi református templomban.

Mégis Halász Béla lehet a püspök

2013. február 25., címkék: szerbiai reformátusok (szrke), püspökválasztás, halász béla

Újra összeült február 23-án a Szerbiai Református Keresztyén Egyház (SZRKE) Zsinati Tanácsa, hogy elbírálja a február 4-i döntésére érkezett fellebbezéseket.

Megkerült a dokumentum

2013. február 20., címkék: halász béla, csányi erzsébet, püspökválasztás, szerbiai reformátusok (szrke)

Eljutott szerkesztőségünkhöz a Halász Béla lelkészi oklevelének honosítását igazoló dokumentum.

A békés út reményében

2013. február 06., címkék: halász béla, püspökválasztás, orosz attila, szerbiai reformátusok (szrke)

Döntött a délvidéki püspökválasztás folyamatát érintő fellebbezésekről a Szerbiai Református Keresztyén Egyház Zsinati Tanácsa. A testület február 4-én ült össze, és a beadványokra hivatkozva megsemmisítette a püspökválasztás eredményét – tudtuk meg Csányi Erzsébet zsinati jegyzőtől, aki az egyház püspökhelyetteseként az ülésen átvehette a visszavonuló Csete Szemesi Istvántól annak jogköreit. A püspökhelyettes az eddig történteket értékelve hozzátette: „Ez egy olyan nehéz helyzet, amit nem lesz egyszerű megoldani." Ennek érdekében a Zsinati Tanács a Zsinat mielőbbi összehívását kezdeményezi.

„Nincs titkolnivalónk”

2013. február 01., címkék: szerbiai reformátusok (szrke), interjú, halász béla

„Öntudatos magyar ember vagyok" – feleli Halász Béla hertelendyfalvi lelkész, délvidéki püspökjelölt azokra a vádakra, amelyeknek a vezető helyi magyar párt, a Vajdasági Magyar Szövetség egyik politikusa adott hangot vele szemben több fórumon is az elmúlt hetekben.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.