Biztos kiinduló alapokat a jövő tervezéséhez

2014. március 20., címkék: egyházi jövőkép bizottság (ejb), ejb, egyházszociológiai kutatás, egyház-szociológiai bizottság

Elindult az egyház-szociológiai felmérés az MRE gyülekezetei körében, a következő hetekben négyszáz egyházközséget keresnek meg a kérdezőbiztosok. A telefonos kérdőíves felmérés után nyáron kutatótáborok is segítenek majd felmérni a református egyház és a gyülekezetek társadalmi viszonyait. A cél az, hogy tiszta képet kapjunk a jelen helyzetről.

Nézzünk szembe magunkkal közösen!

2014. február 28., címkék: ejb, egyházszociológiai kutatás, egyházi jövőkép bizottság (ejb)

Az Egyházi Jövőkép Bizottság a belső egyházi szociológiai kutatás napokban induló telefonos adatfelvételének támogatását kéri a gyülekezetektől.

Párbeszéd a népszámlálási adatokról

2013. június 13., címkék: népszámlálás, egyházszociológiai kutatás, károli egyetem

„A vallásosság és a felekezetek helyzete Magyarországon a 2011. évi népszámlálási adatok tükrében" címmel szervez tudományos workshopot a Magyarországi Református Egyház Egyház-szociológiai Bizottsága. A minden érdeklődő számára nyitott workshop célja, hogy párbeszéd induljon a népszámlálási adatokkal vallási, felekezeti szempontból foglalkozók között.

Megszámláltattunk

2013. március 29., címkék: egyházszociológiai kutatás, népszámlálás

A vallásosságukról, felekezethez tartozásukról nyilatkozók között a 2001-es 17,8 százalékosról alig két százalékkal, 15,9 százalékra csökkent a reformátusok aránya a 2011-es népszámlálás most közzétett első adatai szerint. Az abszolút számokat tekintve jelentősnek tűnik a csökkenés, a lakosság több mint negyede azonban nem is nyilatkozott felekezeti hovatartozásáról. A jelentésről és annak részleteiről a közeljövőben részletesebb tájékoztatást is tervezünk adni, az első adatokat Duráczky Bálint szociológus segítségével próbáltuk elemezni.

Megismerés és értő feldolgozás

2013. március 20., címkék: egyházszociológiai kutatás

A Zsinat által elhatározott feladat megvalósításának projekttervét vitatta meg idei második ülésén a református egyházszociológiai kutatásokat összefogó bizottság.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.