Nem szűnnek meg hálát adni az igéért Vizsolyban

2020. március 01., címkék: bibliavasárnap, Vizsoly, vizsolyi biblia, vizsoly

Hálaadó istentisztelet keretében mutatták be a Vizsolyi (Károli) Biblia történelmi hasonmás kiadását (VB Rep. 2020) február 18-án, a vizsolyi református gyülekezetben. Bibliaünnepükről Kovács Zsolt Levente lelkipásztor számolt be a reformatus.hu-nak.

Böjti zarándokút a 119. zsoltárral

2020. március 01., címkék: bibliavasárnap

József Attilával vallom: „mindenkor idejük van a zsoltároknak"... Különösen is böjt idején, amit a Bibliavasárnap intonál. A 119. zsoltár páratlan szépségű és hosszúságú (176 vers!) költői és teológiai remekmű. Luther arany ábécének nevezte, mivel a héber ábécé betűinek sorrendjét követve 22 szakaszra osztható. Ilyen módon bőséges lelki útravalót kínál arra, hogy személyesen megtapasztaljuk az Istennel folytatható párbeszéd ajándékát. Így a test böjtje a lélek lakodalma lehet.

A Biblia: áldás és kaland

2019. március 02., címkék: pecsuk ottó, bibliavasárnap

Ökumenikus bibliafordítás előkészítésén dolgozik egy katolikus és protestáns szakemberekből álló bizottság – mondja Pecsuk Ottó lelkész, a Magyar Bibliatársulat főtitkára. Bibliavasárnap kapcsán beszéltünk a venezuelai keresztyéneknek juttatott spanyol nyelvű Bibliákról is, amelyeket – a humanitárius segélyszállítmányokkal ellentétben – beengednek a káoszba fulladó országba.

Ment-e a Biblia által a világ előbbre?

2019. március 02., címkék: bibliavasárnap, pecsuk ottó

Használ-e nekünk bármit is, hogy naponkénti bibliaolvasók vagyunk, ha a környezetünk folyamatosan és joggal emlékeztet minket arra, hogy nem tudunk eléggé az evangélium szerint élni? Krisztust, aki már az anyaméh óta élni segít, nem másból, mint a Bibliából ismerhetem meg. Pecsuk Ottó írása bibliavasárnapra.

Bibliaolvasó élet

2018. március 04., címkék: bibliavasárnap, bibliaolvasó kalauz

Ötvenhárom évig volt rendszeres szerzője és szerkesztője a református Bibliaolvasó Kalauznak Nagy Tibor lelkipásztor, akivel életéről, szolgálatáról és a Biblia olvasásáról beszélgettünk.

Mondanivaló

2018. március 03., címkék: bibliavasárnap

„Ha jól olvassuk a Bibliát a magunk számára, akkor lesz olyan mondanivalónk egymásnak és a kívülállóknak is, amire érdemes odafigyelni" – Galsi Árpád bibliavasárnapi írása.

Hervadhatatlan koszorúért küzdöttek

2017. március 13., címkék: ifi, bibliavasárnap, soli deo gloria diákmozgalom

Pál apostolnak a Korintusiakhoz írt két levele volt a Soli Deo Gloria református diákmozgalom március 3-4. között megrendezett huszonharmadik bibliaismereti versenyének témája. A Bibliavasárnaphoz kapcsolódó Kárpát-medencei rendezvényre 28 iskolából 39 (háromfős) csapat érkezett a miskolci Lévay József Református Gimnázium és Diákotthonba.

Bibliavasárnap

2017. március 03., címkék: bibliavasárnap

Március első vasárnapja a református egyházban hagyományosan a Biblia vasárnapja. A tematikus nap célja a szentírásolvasás népszerűsítése és a bibliafordítói munka ismertetése a gyülekezetekben. A bibliavasárnapi perselyadományok a protestáns bibliafordítások gondozását támogatják.

Március első vasárnapja Bibliavasárnap

2016. március 04., címkék: bibliavasárnap, bibliatársulat, reformátusok lapja

A Bibliavasárnap bevezetése a Szentírás terjesztéséért hazánkban is sokat tett Brit és Külföldi Bibliatársulat 1804. március 7-i alapításának századik évfordulójához kapcsolódik. A Magyar Bibliatársulat (MBTA) összeállításában a tematikus vasárnap története mellett a bibliatársulati munkát is bemutatjuk.

Megújítva és megőrizve

2015. február 26., címkék: interjú, pecsuk ottó, bibliatársulat, reformátusok lapja, bibliavasárnap

A Vizsolyi Bibliának kiemelt helye van egyházi életünkben. Nemcsak annyiban, hogy az első magyar teljes bibliafordításról van szó, hanem évszázadok óta meghatározza a református egyház gondolkodásmódját, teológiai látását – hangsúlyozza Pecsuk Ottó. A Magyar Bibliatársulat Alapítvány főtitkárával a Vizsolyi Biblia kiadásának 425. évfordulójához közeledve, bibliavasárnap alkalmából beszélgettünk.

Bibliavasárnapi körlevél

2014. február 28., címkék: magyar bibliatársulat, körlevél, bibliavasárnap

A Magyar Bibliatársulat levélben fordult a gyülekezetekhez Bibliavasárnap előtt, amikor a perselypénz a bibliagondozás feladatainak támogatására gyűlik majd a templomokban.

A Biblia mindenkié

2014. február 27., címkék: biblia, magyar bibliatársulat, reformátusok lapja, kókai nagy viktor, bibliavasárnap

Nem véletlen, hogy  Magyar Bibliatársulat éppen ezt a mondatot tette a revideált újfordítású Biblia népszerűsítésének jelmondatává, ezzel akarván kifejezni a bibliafordítás jelentőségét és az abban rejlő lehetőségeket: minél többekhez eljuttatni az olvasás és megértés élményét.

Biblia okostelefonra

2014. február 27., címkék: digitális biblia, reformátusok lapja, biblia, bibliavasárnap

Az új bibliakiadás már márciustól olvasható a YouVersion nevű okos­telefon-alkalmazás csaknem ötszáz nyelven elérhető, hétszáznál is több fordítása között.

Bibliavasárnapra

2013. február 28., címkék: reformátusok lapja, bibliavasárnap

Református egyházunkban március első vasárnapja hagyományosan a Biblia vasárnapja. Az ünneptörténettel foglalkozó szakirodalom nem tartalmaz adatokat e témavasárnap bevezetésével kapcsolatban. Az 1965. évi Bibliaolvasó Kalauzban az abban az esztendőben szeptember 12-re eső vasárnapon találjuk meg e napot, az evangélikus egyház pedig október utolsó vasárnapján, reformáció ünnepe közelében állítja a Szentírást e módon a figyelem középpontjába.

Tanítvány vagy szimpatizáns?

2013. február 25., címkék: pecsuk ottó, nikodémus, bibliavasárnap

Bibliavasárnapra készülve kerestünk egy kevésbé központi szentírási alakot, hogy közelebbről megismerjük őt. Nikodémusra esett a választásunk, aki mindössze háromszor jelenik meg a Bibliában. Mindannyiszor János evangéliumában találkozhatunk vele, először akkor, amikor Jézussal beszélget, másodszor, amikor védelmébe veszi Jézust a nagytanács előtt, végül akkor, amikor segít eltemetni Jézus testét. Mindezek ellenére mégis azon kevés újszövetségi szereplők közé tartozik, akikről nem lehet tudni, keresztyénné lettek-e.

Bibliaszombat

2012. március 06., címkék: konferencia, soli deo gloria, bibliavasárnap

Idén a Bibliavasárnap előtti szombaton rendezték az SDG bibliaversenyét Kiskunhalason. Tizenkét magyarországi refis csapat és egy délvidéki különítmény mérte össze tudását és kreativitását március 2-án.

Ez a vasárnap Bibliavasárnap

2012. március 02., címkék: bibliatársulat, bibliavasárnap

Március 4-én a Biblia fordítása, kiadása, terjesztése és a Bibliával kapcsolatos ismeretterjesztés kerül több magyarországi egyház figyelmének középpontjába. A tizenkét egyház bibliamunkáját koordináló Magyar Bibliatársulatot a Magyarországi Református Egyház hívta életre, hogy legyen egy olyan testület, amely szolgálatának középpontjába a Biblia fordítását, kiadását, terjesztését és a Bibliával kapcsolatos ismeretterjesztést állítja.

Ez az érték, amelyhez minden mérhető

2011. március 03., címkék: bibliavasárnap, bibliatársulat, pecsuk ottó

Körülbelül negyven éve Bibliavasárnap március első vasárnapja – mondta el Pecsuk Ottó, a Magyar Bibliatársulat (MBT) főtitkára abból az alkalomból, hogy ismét az év ezen szakaszához értünk. A református gyülekezetek e napi perselypénzét a Bibliatársulathoz juttatják el.

Az én Bibliám

2011. március 02., címkék: vélemény, reformátusok lapja, biblia, bibliavasárnap

Az én Bibliám csupa rejtély. Van, hogy rajongunk, van, hogy csak méregetjük egymást, és van úgy is, hogy csak egyikünk nyitott. Mint bármelyik kapcsolatban. Pete Violetta írása.

A Szentírás üzenete

2011. március 02., címkék: bibliatársulat, reformátusok lapja, bibliavasárnap, steinbach józsef

Az élő Isten legcsodálatosabb tette, hogy kijelentette magát az embernek, azaz kilépett elérhetetlen világosságából, bemutatkozott nekünk, életmegújító módon megszólított bennünket, és hatalmasan cselekedett érettünk a Krisztusban. Steinbach József, dunántúli püspök, a Magyar Bibliatársulat ügyvezető elnöke írása a Bibliavasárnap alkalmából.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.