Lelkesítették a családokat Abaújban

2018. július 10., címkék: abaújvár, családi nap, tiszáninneni egyházkerület

„Ma, amikor a családok sok problémával küzdenek, kell, hogy lelkesítsen bennünket valaki" – mondja Tóth Viktória az abaújvári keresztény családi nap szervező-lelkipásztora. A július 7-i rendezvényen minden korosztály kedvére válogathatott a programok közül.

A szeretet viszi őket előre

2014. december 18., címkék: tóth viktória, vidékfejlesztés, reformátusok lapja, abaújvár

Idén egy százfős református gyülekezet kapta az Év Vidékfejlesztő Közössége Díjat. Az abaújvári lelkészházaspár december 9-én vette át a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) elismerését. Tóth Viktóriával beszélgettünk.

A kenyér illata

2014. augusztus 19., címkék: abaújvár, augusztus 20.

Június 14-én, ünnepi istentisztelet után avatták fel az abaújváriak gyülekezetük legújabb „büszkeségét", a gyülekezeti otthon udvarán megépített sütőházat. „Visszahozza a gyerekkori emlékeket" – mondják a ropogós, kemencében sült házi tészta illatáról az idősebb gyülekezeti tagok. Az új kenyér ünnepe előtt ismét a határszéli falucskában jártunk, ahol szó szerint kovászként jelenik meg az Isten országa.

Törés után valami új

2014. április 30., címkék: abaújvár, egyszázalék, interjú, egyszazalek, Egyszázalék

Ágnes szakmunkásképzőt végzett, tizenhét évig dolgozott egy gyárban, majd miután elbocsátották, senki se akarta alkalmazni érettségi nélkül. Tervei nem váltak valóra, de talpra tudott állni. Egy református gyülekezetben találta meg a helyét, s vett új irányt az élete. Emberekkel dolgozik, a közösség egyik legaktívabb tagja. A Magyarországi Református Egyház idei egyszázalékos kampányának szereplőjével beszélgettünk.

Freskókat fogadtak örökbe Abaújváron

2013. augusztus 29., címkék: adománygyűjtés, abaújvár

„Fogadj örökbe egy négyzetméter freskót" címmel adománygyűjtő évet hirdettek az abaújvári reformátusok a műemlék templomukban található, Közép-Európa legértékesebb és legépebb freskóinak teljes feltárásáért. Az augusztus 3-i ünnepségen hat gyülekezet is ott volt, hogy összefogással támogassák a kezdeményezést.

Vár-nap Abaújvárért

2010. július 20., címkék: abaújvár, természeti katasztrófák, tiszáninneni egyházkerület, abaúji egyházmegye, Hírek

Jótékonysági napot tartanak július 24-én, Vár-nap Abaújvárért címmel, aminek teljes bevételét a természeti katasztrófa sújtotta falu megmentésére fordítják.

Abaújvár tragédiája

2010. július 19., címkék: tiszáninneni egyházkerület, természeti katasztrófák, Háttér, reformátusok lapja, abaúji egyházmegye, abaújvár

Kéthetes eső volt – kezd bele Fekete Lászlóné Sárika néni hihetetlen elbeszélésébe. – Ötvenhárom éve lakom itt, de ilyet még sosem láttam – folytatja, miközben udvaráról a szomorú látványt mutatja. Néhány hete még kétszer ekkora volt a kertjük, de betemette a dombról lecsúszó föld. A vándorló hegyoldal magával visz fát, kerítést és folyómedret is. Így esett meg, hogy a patak most tíz méterre megszokott medrétől, Sárika néni kertjének közepén csörgedezik. És ez még csak a dráma kezdete.

Bál műemlékeink megmentéséért

2010. január 27., címkék: felújítás, jótékonysági bál, abaújvár, Hírek

Veszélyben az abaújvári református templom és annak több száz éves freskója. A különlegesen értékes műalkotás egy részét már feltárták, de állagának megőrzésére nincs elegendő pénz. Az ilyen felújításra szoruló műemlékeink megmentése érdekében szervezik meg a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal munkatársai azt a jótékonysági bált melynek teljes bevételét egy vagy több pusztuló épített értékünk helyreállítására fordítanak.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.