Díjátadás, törvényalkotás, Reformáció 500 - pénteki összefoglaló

2011. november 18., címkék: reformáció 500, gazdálkodási törvény, missziói központ (rmk), XIII. Zsinat kilencedik ülés

A XIII. Zsinati ciklus kilencedik ülésének pénteki napján a Zsinat kezdeményezte, hogy 2017-ben a két nagy protestáns felekezet együtt ünnepelje meg az évfordulót. A testület döntött a Református Missziói Központ igazgatójának személyéről, valamint átadták a zsinati alapítású díjakat. A Zsinat határozatot hozott a parókiális jogok alkalmazása tárgyában. Összefoglaló a pénteki ülésről.

Zsinati tervek, intézményi valóság

2011. november 18., címkék: balla péter, czibere károly, galsi árpád, XIII. Zsinat kilencedik ülés

Az egység munkálása, az egyház közösségeinek erősítése és a zsinat-presbiteri elv erősítése – ezek a 2009-2014-es zsinati ciklusterv fő hangsúlyai. Hogyan illeszkedik ehhez a közegyházi intézmények munkája? Erről kérdeztük a Károli-egyetem rektorát, a Szeretetszolgálati Iroda vezetőjét, valamint a Kálvin Kiadó igazgatóját.

Ez történt a Zsinat pénteki ülésén

2011. november 18., címkék: reformáció 500, gazdálkodási törvény, XIII. Zsinat kilencedik ülés, kitüntetés

Az élőképes közvetítés mellett szövegben is folyamatosan beszámoltunk a Zsinat pénteki üléséről, amelyen átadták a zsinati alapítású díjakat és megválasztották a Református Missziói Központ igazgatóját. A napirendi pontok között volt többek között a Magyarországi Református Egyház gazdálkodásáról szóló új törvény VI. fejezetének megtárgyalása, a jövő évi munka irányainak kijelölése és a Reformáció 500 éves évfordulója ünneplésének előkészületei is.

A megújulás keresése - csütörtöki összefoglaló

2011. november 17., címkék: dél-afrikai holland egyház, XIII. Zsinat kilencedik ülés, sdg konferenciatelep

Az MRE megkötötte a Dél-Afrikai Holland Református Egyházzal megállapodását, döntött arról, hogy nem veszi vissza egyházi kezelésbe a balatonszárszói  SDG Konferencia központot, Bölcskei Gusztáv, a zsinat lelkészi elnöke a szeptemberi tematikus zsinati ülésről éles hangú értékelést adott. Mindezek voltak a XIII. Zsinat kilencedik,a majd' 10 órásra nyúlt,november 17-i ülésének legfontosabb mozzanatai. Összefoglaló. 

A sematikus válaszok rendre csődöt mondanak

2011. november 17., címkék: bölcskei gusztáv, XIII. Zsinat kilencedik ülés, zsinat

A józan döntések meghozatala érdekében a mítoszok, bálványok ledöntését sürgette megnyitó beszédében Bölcskei Gusztáv püspök, a XIII. Zsinat kilencedik ülésének kezdetén. A Zsinat lelkészi elnöke felidézte Pál apostol római levelének legfőbb gondolatait is: ő a vajúdó világot leginkább egy elvadult kertnek látta, ahol még nem vesztek el, még láthatók a rend kontúrjai. A püspök a helyzetértékelés mellett visszatekintett az egyház életét érintő legfontosabb történésekre is.

Nagyság és elsőség Krisztusban

2011. november 17., címkék: szűcs endre, áhítat, XIII. Zsinat kilencedik ülés

„Krisztus szolgáiként tudunk csak egymás szolgái lenni” – mondta a Zsinat csütörtöki ülését megnyitó áhítatában Szűcs Endre tiszáninneni lelkészi főjegyző. A lendületvétel feltételének nevezte az önvizsgálatot, amely során azt is fel kell tárni, miért lett a református egyház zsugorodó, lemaradó közösség az elmúlt évtizedekben.

Ez történt a Zsinat csütörtöki ülésén

2011. november 17., címkék: dél-afrikai holland egyház, XIII. Zsinat kilencedik ülés

Az élőképes közvetítés mellett szövegben is folyamatosan beszámoltunk a Zsinat üléséről, amelyen Bölcskei Gusztáv, elemezve a szeptemberi tematikus zsinati ülés eredményeit, éles hangú értékelést adott. A testület döntött arról, hogy nem veszi vissza egyházi kezelésbe a balatonszárszói SDG Konferenciatelepet. Az ülés legünnepibb pillanata a Dél-afrikai Holland Református Egyházzal kötött együttműködési megállapodás aláírása volt. A törvényhozási munka során a Zsinat első olvasatban tárgyalta a lelkészek jogállásáról szóló törvény három fejezetét.

Ismét napirenden Szárszó

2011. november 15., címkék: balatonszárszó, XIII. Zsinat kilencedik ülés, sdg konferenciatelep

Ismét a Zsinati Tanács és a Zsinat napirendjére kerül a balatonszárszói SDG Konferenciaközpont üzemeltetésének jövője. A két testület lapzártánk után, november 16-án és 17-én tanácskozik a kérdésről, és várhatóan döntést is hoz az ügyben. Ha a képviselők elé kerülő koncepció elnyeri a tanácskozás résztvevőinek tetszését, a telep működése január 1-jével az elmúlt évekéhez képest merőben új alapra kerül, így pont kerülhet a sok éve húzódó, az egyházunk egészét érzékenyen érintő ügy végére.

Értékelés és előretekintés a Zsinat munkájának középpontjában

2011. november 14., címkék: sdg konferenciatelep, XIII. Zsinat kilencedik ülés, dél-afrikai holland egyház

A Magyarországi Református Egyház Zsinati Tanácsa és Zsinata soron következő ülését november 16-án, illetve november 17-18-án tartja, Budapesten, a zsinati székházban. Az ülés kiemelt témái között helyet kapnak a legfontosabb gazdásági, teológiai, valamint a jövő évet meghatározó kérdések. Visszatérő napirendi pontként szó lesz többek között az SDG Konferenciaközpont jövőbeni üzemeltetéséről, valamint a XIII. Zsinat kilencedik ülésén kerül sor a Dél-Afrikai Holland Református Egyházzal történő megállapodás aláírására. A Zsinat üléséről ezúttal is beszámolunk folyamatosan frissített szöveges online közvetítéssel, és élőképes közvetítés is lesz, amelynek szüneteiben beszélgetéseket láthatnak a legérdekesebb témákról.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.