Új tanév, új helyszínek a Károlin

2019. szeptember 10., kedd

Korszerűen felújított iskolaépületben kezdték a 2019/2020-as tanévet a Károli Gáspár Református Egyetem Tanítóképző Főiskolai Karának budapesti hallgatói. A újpesti képzési helyszínt szeptember 9-én, hétfőn az egyetemi tanévnyitó istentisztelet után vették birtokukba a tanárok és a diákok. A Hittudományi Kar hallgatói pedig a Ráday utcai épület felújítása alatt ideiglenes helyszínen folytatják tanulmányaikat.

„Újpest és a Károli kapcsolata már több évtizedre nyúlik vissza, akárcsak ennek a lakótelepi iskolának a története” – fogalmazott Zsengellér József rektor a református egyetem új, Árpád út 161-163. szám alatti képzési helyszínének avatásán. Az egykori Árpád úti iskolát még az előző évtizedben bezárták, a panelházak közötti épületben egy alapítványi iskola működött két évvel ezelőttig. Jelenleg az önkormányzati ingatlanon a Tanítóképző Főiskolai Kar budapesti képzései egy Waldorf iskolával osztoznak. Az épület tetőfelújítását, hőszigetelését, nyílászáróinak cseréjét a város végeztette el, a belső felújítást és a berendezést pedig a Károli-egyetem fizette pályázati forrásból.

A református egyház és a IV. kerületi önkormányzat ciklusokon és kormányokon átívelő együttműködését méltatta az ünnepségen Molnár Szabolcs, Újpest alpolgármestere. Mint mondta, a helyi vezetőknek mindig is fontos volt a hosszú távú tervezés, ennek részeként az is, hogy legyen felsőoktatási intézménye a kerületnek. Ezért bocsátották a Károli Gáspár Református Egyetem rendelkezésére a ’90-es években a Viola utcai, majd most az Árpád úti ingatlant. A tanítóképző diákjai az önkormányzati intézményekben végezhetik szakmai gyakorlatukat, az ott dolgozóknak pedig szakmai előadásokat tartanak az egyetem oktatói.

180 éve képeznek tanítókat Dunamelléken

1839-ben indított tanítóképzést a Dunamelléki Református Egyházkerület Nagykőrösön, a kommunizmusban államosított, majd megszüntetett felsőoktatási intézmény 1990-ben indult újra, azután pedig a megalakult Károli Gáspár Református Egyetembe integrálódott. A Tanítóképző Főiskolai Kar 2012-től hirdet képzéseket Budapesten; jelenleg a tanító, az óvodapedagógus, valamint a csecsemő- és kisgyermeknevelő alapképzési szakokat lehet a fővárosban tanulni. Szenczi Árpád leköszönő dékán az ünnepségen köszönetet mondott az egyetem Állam- és Jogtudományi Karának, amiért az elmúlt években befogadták Viola utcai épületükbe a tanítóképzést.

Papp Ferenc megbízott dékán a Vizsolyi Biblia fakszimile kiadását adományozta az új képzési helyszínnek. Mint mondta: „hitünk, kultúránk építőeleme Károlyi Gáspár bibliafordítása”, ami nélkül nemzetünk nem lenne olyan, amilyennek ismerjük. „Munkája során az vezérelte, hogy nem érheti be kevesebbel a legjobb eredménynél. Mi is a legjobbat szeretnénk nyújtani szakmailag. Erre is emlékeztessen ez a Biblia” – mondta az ajándékról.

Változásokkal kezdődött a tanév

Ugyancsak hétfőn tartották az egyetem tanévnyitó istentiszteletét a fasori református templomban: Bogárdi Szabó István püspök prédikációja után beiktatták rektori tisztségébe Zsengellér Józsefet. Balla Péter korábbi rektor Pro Universitate Díjat vehetett át a délelőtti ünnepségen, ahol az elsőéveseket egyetemi polgárokká avatták. Ezt a tanévet egyébként további bővüléssel indítja a Károli, elindult ugyanis a református egyetem ötödik kara: a Szociális és Egészségtudományi Karra jelentkezők egyelőre a diakónia, a szociális munka és a szociálpedagógia alapképzési szakok közül választhattak.

Több kar vezetésében is változás történt 2019-ben: az Állam- és Jogtudományi Kar dékánja február 1-től Miskolczi-Bodnár Péter, a Kereskedelmi Jogi és Pénzügyi Jogi Tanszék vezetője, míg a Tanítóképző Főiskolai Kar megbízott dékánja július 1-től Pap Ferenc, a Hittanoktató és Kántorképző Intézet vezetője. A most induló Szociális és Egészségtudományi Kar megbízott dékánja Mogyorósi András orvos-jogász, egészségügyi szakmenedzser, a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar új dékánja pedig október 1-től Horváth Géza, a Német és Holland Nyelvű Kultúrák Intézetének vezetője lesz.

Ideiglenes helyre költözött a teológia

A Hittudományi Kar a januári tűzben megsérült Ráday utcai épület felújítása miatt ideiglenesen a Csopaki utcába költözött. „A tűzkár utáni vizsgálatok megállapították, hogy az épületet sajnos nem lehet megmenteni. A tervek elkészültek, engedélyt kaptunk rájuk, közbeszereztetés után még az ősszel hozzálátunk a bontásához és egy új, korszerű kollégium építéséhez" – nyilatkozta Bogárdi Szabó István püspök az Inforádiónak.

A Baár-Madas Gimnázium közelében álló, egyházi kezelésben lévő villaépületben helyet kapott a tantermek és az irodák mellett a Török Pál Kari Könyvtár egy része, valamint több közösségi tér is. A költözésben a teológushallgatók is segítettek, akiket évfolyamonként egy-egy külső helyszínen szállásoltak el. Ez az átmeneti állapot a tervek szerint a Ráday 28. szám alatti épületegyüttes teljes felújításának és átépítésének végéig tart majd – írta meg a Parókia Portál.

A lebontásra ítélt épületrész helyén korszerű, tágasabb diákszobákat és tantermeket alakítanak ki, de az épen maradt szárnyat is felújítják, ott oktatói termek, könyvtár és közösségi terek kapnak helyet. A több milliárdos beruházást a magyar kormány támogatja, az építkezés leghamarabb jövő év elején kezdődhet el és várhatóan másfél évig tart majd. 

Feke György, fotó: Kalocsai Richárd, kre.hu

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió