Magyarország támogatja a szíriai reformátusokat

2018. október 09., kedd

Orbán Viktor miniszterelnök kedden az Országházban fogadta és Magyarország támogatásáról biztosította a legnagyobb lélekszámú szíriai protestáns közösségek vezetőit: Joseph Kassabot, a Szíria és Libanon Nemzeti Református Zsinat főtitkárát és Haroutune Selimiant, a Szíriai Örmény Református Gyülekezetek Szövetségének elnökét.

A megbeszélésen, melyen részt vett Azbej Tristan üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkár és Bogárdi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház lelkészi elnöke is, a vendégek tájékoztatást adtak a szíriai protestáns egyházak helyzetéről, és arról, milyen eszközökkel lehetséges támogatni az ott élő keresztény közösségek megmaradását. Elmondták: a háború sújtotta területeken az újjáépítés hozzájárul, hogy a fenyegetéssel, diszkriminációval sújtott családok a migráció, kivándorlás helyett a visszatérést, illetve a helyben maradást válasszák.

Orbán Viktor megismételte: Magyarország álláspontja szerint a segítséget kell odavinni, ahol a baj van, nem pedig a bajt idehozni; ezért felajánlotta, hogy a magyar kormány anyagi támogatással is segít az üldözött keresztényeknek, hogy a háborúban sokat szenvedett, menekülésre kényszerült családok hazatérhessenek otthonaikba – közölte a Miniszterelnökség szóvivője az MTI-vel. A magyar kormány idén 2 millió euróval segíti a szíriai arab és örmény református egyházak szolgálatát.

Közel-keleti partneregyházaink képviselői a tegnapi nap folyamán ellátogattak a józsefvárosi Te+Én cigánymissziós közösségbe, ma délelőtt pedig egyházunk missziói tevékenységével és oktatási rendszerével ismerkedtek meg közelebbről. Ötnapos programjuk során különböző egyházi és világi vezetőkkel tárgyalnak az együttműködés lehetőségéről, kedden este a Skót Misszió templomában tartanak fórumbeszélgetést, csütörtökön délután pedig a Károli Gáspár Református Egyetemen adnak elő a szíriai keresztyének helyzetéről.

reformatus.hu

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió