Zsinati tanács - a református egyháznak is nehéz dolga van a súlyos gazdasági helyzetben

2009. november 18., szerda

A súlyos gazdasági helyzetben a református egyháznak is nehezebb dolga van a költségvetést tárgyalva - mondta Bölcskei Gusztáv Balatonszárszón a XIII. Zsinat zsinati tanácsának ülésén. A Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke megnyitó beszédében azt hangsúlyozta, hogy az egyházban is megszorításokra lesz szükség. A püspök az elmúlt hónapok eseményiről azt a pozitívumot emelte ki, hogy a történelmi egyházak annak ellenére is egyet értettek és összefogtak, hogy voltak törekvések, amelyek ezt meg akarták akadályozni.

Bölcskei Gusztáv elnöki megnyitójában szólt az egyház és állam kapcsolatról, valamint a zárszámadási törvény körül kialakult huzavonáról. Kiemelte, hogy a kiegészítő normatíva tekintetében az egyházak számítási mindig egyezőek voltak, amely szerint az állam 4,6 milliárd forinttal tartozik az egyházaknak. A püspök emlékeztetett, hogy az egyházi támogatások csökkenek, csaknem 15 százalékkal kapnak majd kevesebb pénzt. Bölcskei Gusztáv elmondta azt is, hogy feltűnően sok érvénytelen felajánlás érkezett az adó egyszázalékok kapcsán. Ezekre az elkövetkezendőkben kiemelt figyelmet kell fordítani. Bölcskei Gusztáv megemlítette, hogy a katolikus egyház korábban felülvizsgálatot is kért, s kiderült, hogy az érvénytelennek minősített felajánlások többsége szabályszerű volt.

A zsinat lelkészi elnöke beszédében szólt a sajtó felelősségéről is, példaként említette azt a keddi írást, amely a Békés Megyei Hírlapban jelent meg. Az újság azt írja, hogy "eladják a medgyesegyházi református templomot." (A Békés Megyei Hírlap írása itt olvasható) A püspök ennek kapcsán azt mondta, hogy egy néhány négyzetméteres imateremről van szó. A településen a népszámlálási adatok szerint még kétszáz református sem él. Hozzátette, hogy foglalkozni kell az elnéptelenedő, funkciótalanná vált egyházi épületnek sorsával.

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió