Ülésezik a zsidó-katolikus párbeszéd bizottsága

2010. január 20., szerda

altJanuár 18-a és 20-a között tartja a bizottság kilencedik találkozóját. A megbeszéléseket vasárnap a pápa zsinagógában tett látogatása előzte meg.

A vegyes bizottságot 2002-ben hozták létre Jeruzsálemben. Tagjai között vannak a zsidósággal való vallási kapcsolatok szentszéki bizottságának képviselői, valamint az izraeli főrabbinátus tagjai. A vegyes bizottság az elmúlt évek során több ízben összeült, hogy olyan témákat vitasson meg, mint a béke és együttélés előmozdítása, az emberi élet szent mivolta, a család, mint a társadalom alapjának értéke. Szóba került a vallásszabadság témája is. A bizottság többek között leszögezte, hogy biztosítani kell a vallás szabad megválasztásának tiszteletben tartását, valamint a hitközösségek integritását. Jogos tehát, hogy egy társadalom megőrizze túlnyomó többségének vallási identitását, azzal a feltétellel, hogy ez nem korlátozza a kisebbségeket vallási kötelességeik teljesítésében, állampolgári jogaik teljes körű gyakorlásában. Mindenki kötelessége továbbá a különféle vallási közösségek szent helyeinek, istentiszteleti és temetkezési helyeinek védelmezése és megóvása.

altAz elmúlt két évben nem ült össze a bizottság, viszont 2008-ban Budapesten került sor a katolikus-zsidó nemzetközi összekötő bizottság 20. konferenciájára (ILC). Ebből az alkalomból Walter Kasper bíboros és David Rosen rabbi, a bizottság társelnökei így nyilatkoztak: „Ismételten leszögezzük elkötelezettségünket, hogy olyan kapcsolatot teremtünk egymással, amely a kölcsönös tiszteleten és a különféle érzékenységek figyelembe vételén alapul. Azokat a nézeteltéréseket, amelyek elkerülhetetlenül felmerülnek közöttünk az idők folyamán, mindig ennek a szellemében kell kifejezésre juttatnunk, nem pedig olyan nyelvezettel, amely pusztán végsőkig fokozza a feszültséget.” (RV.de – hu – 2010-01-19 – dr. békefy – www.reformatus.hu)

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió