Tutu: a folyamatos gazdasági válságnak a morális válság az oka

2010. július 21., szerda

altA hidegháború után az emberiségnek újabb veszélyekkel kell szembenéznie. A „meleg háborúnak” a jelei: a klímaválság, a folyamatos recesszió, a vulkánikus hamuszennyezés és a folyamatos gazdasági válság.

A Béke Nobel-díjas Desmond Tutu, dél-afrikai anglikán érsek nagy gondnak minősítette, s a bajok egyik gyökere szerinte az, hogy a népek és a nemzetek között nem tud megvalósulni a tartós és igazi együttműködés. A gazdasági válságon szerinte csak a hitbeli közösségek szerepvállalása tud segíteni, mivel a politikai parancs ma már kevés, ha nincs erkölcsi imperatívusz, ha elmarad a világhelyzet morális és etikai kérdésként történő feldolgozása és kezelése. Ennek hiányában nem lesz megoldás. Tutu nézeteit azon a beszélgetésen fejtegette, amit a múlt héten a dél-afrikai református teológussal, dr. Allan Boesakkal és a német református teológussal, Johann Weismannal folytatott. A német reformátusok és a dél-afrikai egyházak között évek óta intenzív együttműködés alakult ki, ami a fejlődés afrikai problémáinak a közös feldolgozására is irányul, túl a különböző programokon és támogató projekteken. A megbeszéléseken különbséget tettek a globalizáció, illetve a globalizmus között. A globalizáció történelmi, racionális jelenség, a technológiai, civilizációs fejlődés eredménye. Ez a történelmi fejlődés új korszakát jelzi. A globalizmus ezzel szemben ideológiai jelenség, bizonyos hegemonisztikus törekvések érdekében áll, ennek a hajtómotorja a neoliberális kapitalizmus, a gazdagok, hatalmasok globális szolgálata céljából. (eni.ch – 2010-07-21- dr. békefy-röhrig klaudia – www.reformatus.hu)

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.