Tíz éves a PRÚSZ

2014. június 03., kedd

Az egyházban dolgozó újságírók ne parancsot hajtsanak végre, merjenek kritikusak lenni – mondta Fabiny Tamás evangélikus püspök, a Duna Televízió egykori szerkesztője a Protestáns Újságírók Szövetségének (PRÚSZ) születésnapi gálaestjén Budapesten, a Benczúr Házban. A PRÚSZ tíz éve, 2004-ben alakult, magába tömöríti a református, az evangélikus, a baptista és a metodista újságírókat, médiamunkásokat, gyülekezeti lapszerkesztőket és kommunikáció szakos hallgatókat is.

Május 28-án este közgyűlés előzte meg az ünneplést, amikor elfogadták a megváltozott civil törvényhez igazított új alapszabályt is.

Áhítatában Hafenscher Károly, a Magyarországi Evangélikus Egyház Zsinatának lelkészi elnöke Pál apostol többször ismételt mondatáról beszélt: „Én, Pál, saját kezemmel írom..." – Az isteni értéket sokféle formában továbbadhatjuk. A keresztyén ember akkor is az Istenhez való viszonyában értelmezi magát, ha látszólag nem vallásos témával foglalkozik. Amit írunk, ahogy írjuk, amilyen célt kitűzve alkotunk, az mind-mind az Istenhez tartozásunkban vagy a tőle tartott távolságunkban értelmezhető – mondta a lelkipásztor. Hozzátette: a protestáns újságírók kezét Isten irányítja, „néha keményen tartva, néha észrevétlenül."

Fabiny Tamás evangélikus püspök is köszöntőt mondott. Róla Novotny Zoltán PRÚSZ-elnök felidézte, hogy tíz évvel ezelőtt még a Duna Televízió vallási műsorát szerkesztette. Fabiny Tamás beszédében hangsúlyozta, hogy őt nem az egyház küldte a tévébe, hanem a csatorna hívta meg. Mint mondta, „ez nagy különbség, több szabadságot adott így". Hozzátette: ezt az újságírói szabadságot püspöki szolgálatában is igyekszik szem előtt tartani. Kiemelte: fontos lenne, hogy az egyházi újságírók ne lakájújságírók legyenek, ne parancsot hajtsanak végre, hanem éljenek szabadságukkal és merjenek kritikusak lenni.

Az egybegyűlteket Steinbach József dunántúli református püspök, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának elnöke is köszöntötte. Ő azt hangsúlyozta, hogy a PRÚSZ tagjai értéket közvetítenek, összefogják a protestáns újságírókat, az evangéliumot kommunikálják munkájukkal, ezáltal pedig Isten országát építik.

Nagy Sándor korábbi református főgondnok azt mondta: „Aki a tíz évet megéri, annak esélye van arra, hogy megélje a férfikort is" – ezt kívánta a protestáns újságírók szervezetének is. Jó tanácsként hozzátette: az újságírók is merjenek munkájuk során olykor kimosakodni – mint orvosok műtét után – a tiszta forrás, az Ige segítségével, különben megmérgeződhet a magánéletük.

Szikora József, a Magyar Katolikus Újságírók Szövetségének elnöke azt javasolta, létre kell hozni egy médiakamarát, amely mintaként szolgál, és a kormányzat, valamint a törvényhozás is elfogadja azt.

Félig üres, félig tele pohár

 

– Feltétlenül fontos lenne fiatalokat bevonni – mondta lapunknak Novotny Zoltán, a PRÚSZ elnöke. A szövetség korfáját megnézve ötven év körül terebélyesedik a tagok életkora, ezen a következő tíz évben változtatni kell. Az elnök szerint az elmúlt egy évtizedet nézve „a pohár félig üres, félig pedig tele van", hiszen a szövetségnek számos eredménye is van: szakmai kapcsolatok alakultak ki, elismerté vált szakmai körökben is a PRÚSZ, kikérik a véleményét bizonyos kérdésekben, és persze számos konferenciát és összejövetelt is tartottak az elmúlt években.

Hegedűs Márk, fotó: Kalocsai Richárd

A cikk megjelent a Reformátusok Lapjában.

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió