Stratégiai kérdések a rendkívüli zsinati ülésen

2011. szeptember 23., péntek

Egyházunk legfelsőbb szintű választott testülete, a Zsinat kétnapos rendkívüli ülést tart Balatonszárszón.  A misszió irányairól, az egyházi szolgálat feladatairól, világi tisztségviselőket és lelkészeket érintő témákról, egyházszervezeti és gazdálkodási kérdésekről lesz szó 2011. szeptember 28-án és 29-én. A tanácskozásról a folyamatosan tudósít majd a Reformatus.hu.

Rendkívüli zsinati ülés megtartásáról határozott 2011. május 27-én a Magyarországi Református Egyház Zsinata. A testület több tagja is azon a véleményen volt, hogy a rendes ülésnapokon nem marad idő az egyház szolgálatát meghatározó kérdésekkel részletesen foglalkozni. Az elmúlt hónapokban sok témajavaslat érkezett a szeptemberi megbeszélésre, egyházkerületektől, bizottságoktól, lelkészi és világi oldalról egyaránt, tudtuk meg Tarr Zoltán zsinati tanácsostól. Azt reméli, hogy a szokottnál oldottabb együttlét lehetőséget biztosít a képviselőknek, az ügyintézés kényszere nélkül gondolkodjanak együtt az egyház szolgálatának időszerű céljairól. Ez szolgálja a „fordított frakcióülés” is – az egyházkerületek elnöksége egy másik kerület képviselőivel oszthatja meg véleményét a nap végén.

A beérkezett felvetéseket a Zsinat Elnöksége öt témakörbe csoportosította, ezek mentén folyik majd a tanácskozás. Először az egyház és a magyar társadalom helyzetét mutatják be szociológusok, ezt vitatják meg egyházunk vezetői, értékelve az egyház helyzetét a világban. Ehhez kapcsolódnak a misszió stratégiai kérdései, valamint a világi tisztségviselők helyzete az egyházban és a lelkészi szolgálat témaköre. A tanácskozáson egyházszervezetet érintő kérdések is felmerülnek, szó lesz az egyházkormányzat átalakításának lehetőségeiről is. Végül az egyház-finanszírozás jövője és a gyülekezetek önfenntartó képessége kerül napirendre.

A XIII. Zsinat hetedik ülésszakán Szücs Attila dunántúli világi képviselő javasolta, hogy a testület tartson egy soron kívüli, problémafelvető találkozót. „Számos törvényt hoz a Zsinatunk, ám az alapvető kérdésekről kevés szó esik. Ezért javasoltam, hogy rendkívüli ülésen vitassuk meg egyházunk helyzetét” – nyilatkozta tavasszal az ülést kezdeményező képviselő, aki szerint a Magyarországi Református Egyház válságban van, nem tudja betölteni feladatát. „Azt várom ettől az üléstől, hogy szembenézünk végre önmagunkkal, és megvizsgáljuk, mit és hogyan kellene tennünk.”

„A tanácskozásokon gyakran elhangzanak sommás, de részleteket ritkán kifejtő vélemények, kritikák arra vonatkozóan, hogy valami nem jó, másképp kellene csinálni, esetleg nem szánunk elég időt valamilyen kérdés alapos megbeszélésére” – mondta Bölcskei Gusztáv püspök. A Zsinat lelkészi elnöke szerint azért is helye van a rendkívüli ülésnek, mert a Zsinat megbízatásának feléhez érkezett, s ez egy jó alkalom visszatekinteni az elvégzett munkára, számba venni a megoldatlan kérdéseket.

A két napos megbeszélést a balatonszárszói „Soli Deo Gloria” Konferencia-központban tartják, a helyszínről tudósítjuk a olvasóinkat. A legutóbbi két "rendes" zsinati ülésszakkal ellentétben élőképes közvetítés nem lesz Szárszóról, folyamatosan frissülő szöveges online beszámoló viszont ezúttal is lesz.

Reformatus.hu

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió