Ősi komplexumot találtak Ábrahám szülőhelyének közelében

2013. április 06., szombat

Az óriási komplexum, amit a sokak által a bibliai Ábrahám szülőhelyének hitt Ur mellett találtak, rendkívüli módon felvillanyozta a régészeket, mivel évek óta nem kutathattak a régióban a helyi lázongások és felkelések miatt.

Az Associated Press állítása szerint a helyszínt egy brit archeológus csoport fedezte fel, akik Tell Khaiberben dolgoztak Dél-Irakban, az ősi Ur városa mellett. „A helyszín azért különös, mert olyan hatalmas, majdnem egy foci pálya nagyságú. A helyszín, bár mára kiszáradt és elhagyatott, 5000 évvel ezelőtt olyan nagy városok és civilizációk bölcsője volt, mint a sumér és a babilóniai" —nyilatkozta Stuart Campbell, a Manchester Egyetem Közel-Keleti Archeológia professzora és az Archeológia Tanszék vezetője.

A kutatási területet először műholddal fedezték fel, amit a földrajzi kutatás követett. Campbell a felfedezett helyszínt Kr.e. 2000 körülire datálja.

A feltárást a modern technológia vívmányait felhasználva folytatják, hogy minél jobban megérthessék azt az időszakot, amelyből származik. Az archeológus professzor szerint a felfedezés jelentősége az, hogy segíthet mélyebb betekintést nyerni az első város-államok világába.

Ur városát Kr.e. 5000 körül alapították és az 1920-30-as években találták meg. Több bibliakutató a várost Ábrahám szülőhelyeként tartja számon. Ábrahámot, Noé leszármazottját, gyakran a zsidók, a keresztények és a muzulmánok spirituális atyjának tekintik. Az Ótestamentum több utalást tartalmaz Ábrahám családjára és egy Ur nevű helyre, a kaldeusok lakhelyére vonatkozóan. Néhány tudós pedig úgy véli, ez elég bizonyíték arra, hogy Ur volt Ábrahám otthona.

Az a tény, hogy Campbell és csapata egyáltalán kutatásokat végezhetett a régióban már önmagában nagy szó, és a lehetőség, hogy ez tovább folytatódhat nagy jelentőséggel bír. Így végre ismét lehetőség nyílik arra, hogy olyan kulturális gazdagsággal rendelkező helyszíneken végezzenek ásatásokat, amikhez eddig éveken át nem férhettek hozzá.

Fordította: Simigh Fruzsina

Forrás:www.huffingtonpost.com

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió