Rimaszécsen tartották meg a leendő roma laikus pásztorok első találkozóját

2010. február 01., hétfő

altA Szlovákiai Református Keresztyén Egyház vezetőségének és missziói bizottságának támogatásával tartották meg a hétvégén Rimaszécsen a leendő roma laikus pásztorok első találkozóját. A harmincöt résztvevővel zajó eseményt Rigó János, a „Közös úton a roma kultúrával“ Polgári Társulás elnöke, a  romamisszió kezdeményezője szervezte.

 

A  havazás ellenére több olyan csoport vezetője és roma polgármester is részt tudott venni a  találkozón, akiknél aktív missziói munka folyik a gyermekek és a felnőttek között. A református egyház részéről Géresi Róbert püspökhelyettes, Kása Gergely és Molnár Árpád missziói bizottsági tagok, Orémus Ilona rimaszécsi lelkipásztor, Rákos Lóránt zsinati tanácsos és Batta István missziós lelkipásztor volt jelen, valamint Thomas Herwing németországi lelkipásztor, aki a magyarul beszélő szlovákiai romák között végez missziói szolgálatot immár több mint három éve.

A találkozónak helyet adó rimaszécsi kultúrházban először Batta István  köszöntötte a megjelenteket, majd felvázolta a romamisszió jövőbeli terveit. Elmondta, hogy a pillanatnyi elképzelések szerint a református egyház keretén belül készítenék fel a laikus roma igehirdetőket a missziói szolgálatra. A zsinat jóváhagyása után indítanák el az igei képzést három magyar és egy szlovák térségi központban. Az oktatással kapcsolatos kiadásokra azonban még elő kell teremteni a szükséges forrásokat – tette hozzá a missziós lelkipásztor.

Rigó János, a találkozó ötletgazdája megnyitó beszédében beszámolt arról, miként ismerkedett meg a néhai Uwe Martin Schmidt missziós lelkipásztorral és hogyan kapott indíttatást arra, hogy roma missziós csoportokat hozzon létre. Mint elmondta, az elmúlt években negyvennégy csoportot alapított, de nem csak Szlovákiában, hanem Magyarországon, Erdélyben és Kárpátalján is. A találkozóra harminchárom csoport képviselője jött el, akik röviden bemutatták eddigi tevékenységüket.

A találkozón Géresi Róbert püspökhelyettes szolgált igehirdetéssel és örömét fejezte ki, hogy a misszió évében a romák között is elindulhat egy szervezett missziós szolgálat. Molnár Árpád rozsnyói lelkipásztor, a missziói bizottság elnöke két éneket tanított meg a megjelenteknek. A találkozó Rigó János zsoltárfelolvasásával és Orémus Ilona lelkipásztor áldásával ért véget.

 Reformata.sk

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió