Rendelkezhetünk adónk kétszer egy százalékáról

2015. április 22., szerda

Szűk egy hónap van még hátra a személyijövedelemadó-bevallások leadási határidejéig, s ez azt is jelenti, hogy május 20-ig rendelkezhetünk adónk egy-egy százalékáról.

Erről Soltész Miklós beszélt április 21-én a Lágymányosi Ökumenikus Központban. Az egyházak és a civil szervezetek egyre inkább számítanak a személyi jövedelemadó egy plusz egy százalékának felajánlására – mondta az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár a témában tartott sajtótájékoztatón.

2014-ben több mint egymillió adózó felajánlása összesen 3,8 milliárd forinttal támogatta az egyházakat, a civil szerveztek számára 2,1 millió ember ajánlotta fel adója egy százalékát, és ezzel 7 milliárd forinttal támogattak összesen 26 000 civil szervezetet. A felajánlás nem növeli az adózók anyagi terheit, ellenben beleszólást enged abba, hová kerüljön adójuk egy része. Az egyszázalékos felajánlások és azok állami kiegészítése az egyházak szabadon felhasználható anyagi forrásainak jelentős részét képezik. A nullás adózók egyszázalékos felajánlása is fontos, mert a felajánlott egy százalék állami kiegészítésének összege függ a felajánlók számától is.

A sajtótájékoztatón Spányi Antal székesfehérvári püspök, Szabó István dunamelléki református püspök, a Katolikus Karitász elnöke és Mórucz Lajosné, a Gólyahír Egyesület elnöke arra kértek mindenkit, rendelkezésükkel segítsék az egyházak és a civil szervezetek által végzett közösségi tevékenységet.

Szabó István, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke megköszönte a korábbi évek felajánlásait, s az adójuk egy százalékáról rendelkező személyek pontosságát. Hangsúlyozta, hogy az egyházak nemcsak hitéleti tevékenységet folytatnak, hanem – oktatási és szociális intézményeiken keresztül – jelen vannak az egész magyar társadalomban, intézményeik fenntartását, működtetését pedig nagyon gyakran csak az egyszázalékos felajánlásokból tudják finanszírozni. Az egyházak nyilvánosan működnek – tette hozzá a püspök –, a református egyház honlapján például mindenki tájékozódhat az egyház sokféle, sok embert érintő tevékenységről, amelynek a végzéséhez, ellátásához az egy százalék felajánlása igen fontos.

Az elmúlt évben – 2013-hoz képest – kilencvenezerrel kevesebb magyar adófizető támogatta az egyházakat személyi jövedelemadója egy százalékával. A Magyarországi Református Egyháznak a felajánlók számának 9,2 százalékos csökkenésével kellett szembenéznie. A tavalyi negatív eredmény azt is jelenti, hogy a történelmi egyházak vonatkozásában megtört a 2007 óta tartó dinamikus felajánlószám-növekedési tendencia.

A Magyarországi Református Egyház technikai száma változatlanul: 0066 Ugyancsak várják a támogatást a másik százalék formájában a református kötődésű gyülekezeti, intézményi vagy éppen egy-egy célra létrejött alapítványok. Ezek adószámáról a támogatni kívánt szervezetnél tájékozódhatnak.

reformatus.hu

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.