Ünnepelje a református egység napját 1%-ával!

2018. május 14., hétfő

Május 22-én nemcsak a határokon átívelő magyar református közösségért adunk hálát, mert idén erre a napra esik az adóbevallás benyújtásának végső határideje is. Alig több, mint egy hetünk van tehát, hogy személyi jövedelemadónk (szja) 1+1 %-ával egyházunk szolgálatát támogassuk. Mutatjuk a részleteket!

Az elmúlt 10 évben másfélszeresére nőtt azok száma, akik adójuk 1 %-ával a Magyarországi Református Egyházat segítették. Örvendetes, hogy míg tíz évvel ezelőtt 150 ezren ajánlották fel nekünk egyházi 1 %-ukat, 2017-ben 223 ezren döntöttek társadalmi szolgálatunk támogatása mellett. Ugyanakkor még bőven van hová fejlődnie az adakozói kultúrának hazánkban, tavaly megközelítőleg csak minden ötödik adózó ajánlotta 1%-át valamelyik egyháznak. Emlékeztetőül: a támogatással nem nőnek az adóterheink, a fel nem ajánlott 1%-ok az állami költségvetésbe vándorolnak.

Némileg másképp alakultak az egyházunknak felajánlott összegek az elmúlt évtizedben: a kétezres évek második felében tapasztalt növekedés 2010-ben tetőzött: öt év alatt 600 millióról egymilliárd forintra nőtt az 1%-okból befolyó támogatás egyházunkban. Azóta hullámzó a támogatások végösszege, tavaly 944 millió forinton állt. Az elmúlt évek csökkenése mögött valószínűleg az adózási szabályok változásai, a személyi jövedelemadó fokozatos csökkentése és az adókedvezmények körének növekedése állhatnak.

Mire figyeljünk oda?

Az idei adóbevallás újdonsága, hogy a munkahelyen már nem készítik el azt helyettünk, viszont a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ebben az évben 5 millió magánszemélynek csinálta meg a bevallás tervezetét. A NAV e-szja internetes felületén május 8-ig több mint 2,5 millióan tekintették meg adóbevallásukat, csaknem 770 ezren már jóvá is hagyták azt – több mint háromnegyedük módosítás nélkül. A NAV által készített tervezet május 22-én, pünkösd utáni kedden automatikusan érvényes bevallássá válik, ám mindenképp érdemes átnézni és szükség esetén kiegészíteni, hogy ne maradjon ki semmi a bevallásból.

Az adóhatóság a munkáltatóktól, kifizetőktől kapott adatok alapján állította össze az szja-bevallási tervezeteket, amelyek pontosan rögzítik az adózók kifizetőtől származó tavaly megszerzett jövedelmeit és év közben érvényesített kedvezményeit. Előfordulhat azonban olyan adat, év közbeni változás, amelyről a NAV-nak nincs információja. Ilyen lehet többek között az őstermelői vagy a lakáskiadásból származó jövedelem – és az 1+1 %-os felajánlás is!

Hogyan rendelkezzünk?

Az szja 1+1 %-áról rendelkezni legegyszerűbben ügyfélkapus hozzáféréssel, a NAV webes kitöltő programjával lehet, ami segíti az adózókat a kedvezményezettek kiválasztásában. A Magyarországi Református Egyház technikai száma 0066. Ügyfélkaput a bevallási határidőig is lehet még nyitni. Emellett továbbra is van lehetőség a bevallás önálló elkészítésére és papíralapú beküldésére. Aki a bevallással együtt szeretné felajánlani az 1+1 %-ot, az az adóbevallás megfelelő oldalának kitöltésével megteheti. Aki azonban külön szeretné nyilatkozatát eljuttatni a NAV-hoz, az is megteheti ezt személyesen vagy postai úton május 22-ig.

Fontos változás, hogy az egyházi 1 %-ról szóló idei nyilatkozatokat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a következő években is figyelembe veszi, egész addig, míg a felajánló a rendelkezését vissza nem vonja, vagy nem jelöl meg másik egyházi kedvezményezettet. Tehát idén még igen, de ezentúl nem kell minden évben nyilatkoznunk. Ne feledjük azonban: a civil kedvezményezett – például református alapítványok – számára továbbra is évente kell megtenni a felajánlást!

Köszönjük az idei – vagy épp az elmúlt évek – támogatását, áldott pünkösdöt és egység napját kívánunk!

reformatus.hu

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.