Nem évül el a megrontás?

2010. március 16., kedd

 altA Vatikán fontolóra veszi, hogy eltörölje a megrontási bűnügyek tízéves elévülési idejét – jelentette a Kathpress hírügynökség.
Az ügynökség a hittani kongregáció súlyos egyházjogi bűntettek dolgában illetékes ügyészének a szavait idézte.

Charles J. Scicluna az Avvenire című olasz újságnak nyilatkozva kijelentette: a problémák azt mutatják, hogy "ilyen jellegű esetekben nem célravezető a tízéves (elévülési) határidő... Ezért kívánatos volna visszatérni a korábbi rendszerhez, amelyben a súlyos bűntettekre nem létezett elévülési idő" – jelentette ki Scicluna.

 

Szavaival az 1898 előtti egyházjogra utalt, amely nem ismerte az egyházi bűnüldözés területén az elévülés fogalmát. A 2001-ben kiadott, "De delictis gravioribus" (Igen súlyos bűntettekről) kezdetű pápai rendelet tíz évben szabta meg a papság tagjaira vonatkozó szüzességi parancsolat megszegőit büntető fegyelmi eljárás elévülési idejét. Kiskorúak megrontása esetén az elévülési idő a sértett 18. életévének betöltésével kezdődik.
Scicluna utalt arra, hogy II. János Pál pápa már 2002-ben felhatalmazást adott arra, hogy indokolt esetben az egyházjogi hatóság eltekintsen az elévüléstől. Ezzel a kivételes lehetőséggel "általában élnek is" – tette hozzá a hittani kongregáció ügyésze.

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió