Nagymama virágoskertje

2015. május 14., csütörtök

A Cédrus Református Egyesített Szociális Intézmény Baja város két pontján várja azoknak az időseknek a jelentkezését, akik szívesen töltik idejüket közösségben, akik örömmel kapcsolódnak be különböző programokba, foglalkozásokba, színesebbé, tartalmassá téve ezáltal mindennapjaikat. Az intézmény dolgozóinak célja, hogy az idősek nappali ellátása is figyelmes, törődő gondozásban és értéket közvetítő–teremtő foglalkozásokban öltsön testet. Beszámoló.

Mindannyian meghatódunk egy-egy idős, remegő, dolgos kéz láttán. Különösen így van ez, ha azt látjuk, hogy e kezek közül milyen kreációk kerülnek ki. Minden kézműves tevékenység egy csoda, hiszen szinte észrevétlenül lesz az alkotótársból barát, s egy-egy darab alapanyagból szemet gyönyörködtető remekmű. Az öltésekkel „kivarrjuk" a bánatot, az örömöt, s mindeközben kiderül, hogy milyen sok a hasonló életút és mégis mindenkinek más a sorsa..., ahogy a nagymama virágoskertjében is minden virág más és más. Öröm megtapasztalni azt, hogy a több évtizednyi munka, a családi problémák, tragédiák ellenére is van lelkesedés, életigenlés és alkotási vágy az idősekben. Büszkék vagyunk arra, hogy a Cédrus Telcs közössége időről-időre maradandót alkot, amely valóban szebbé teszi a környezetet, jó érzést, mosolyt, derűt varázsol az arcokra.

A nagymama virágoskertje (Grandma's Flower Garden az angol elnevezése) az egyik legrégibb, klasszikus patchwork technika, amely sok-sok hatszögből áll és papírsablonnal készül. Eredete szerint angol módszernek is nevezik, mert főleg Angliában volt népszerű ez munka. Tipikus kézzel varrós technika, melyet így bárhol öltögethetünk, ha magunkkal viszünk néhány előkészített hatszöget, tűt és cérnát.

Praktikusságát figyelembe véve, az újdonság erejével hatott a foltvarrás e technikájának elsajátítása az idősek nappali ellátásának kézműves foglalkozásain. Készítése tartalmas időtöltésre adott lehetőséget, építve és megtartva a közösséget, újra felfedezve a rég elfeledett mozdulatokat és öltéseket. A sikerélmény és hasznosság érzése együttesen töltötte meg tartalommal a foglalkozásokat és az azokon kívüli időt is. Az elkészült alkotás sokszínűsége rámutat készítői munkájának és személyiségének sokszínűségére, összetartozására, melyet a közös munka készítésének ideje alatt ezernyi öltéssel erősítettek időseink. 

A technika elsajátításával kezdődő programból a folyamat egy közös alkotássá alakult, mely elkészülve az idősek nappali ellátása alkotóinak adománya lesz a bajai református idősek otthona lakói számára.

Forrás: Szeretetszolgálat

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió