Megjelent a Confessio idei második száma

2017. július 22., szombat

A folyóirat középpontjában ezúttal – ahogy az előző számban is – a reformáció napjainkra gyakorolt sokrétű hatása áll.

Mit is jelent a reformáció? Mi a tanulsága számunkra? Mit jelent ma Magyarországon? Hogyan jutottunk el idáig? Csanádi Márton ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keresi a választ írásában, melyben rámutat a reformáció szellemének jól megragadható hatásaira is. Hézser Gábor a pasztorálpszichológia és a reformáció kapcsolatát kutatja, fókuszba helyezve a reformáció hatására megjelent paradigmákat és paradigmaváltásokat a pasztorálpszichológia érdekszférájába tartozó területeken. A körkérdés rovatban ezúttal is egyházunk és keresztyénségünk megújulásának lehetőségeiről vallanak egyházi vezetők, református értelmiségiek, gyülekezeti tagok.

A Magyar Nemzeti Múzeumban november 5-ig látogatható „Ige-idők. A reformáció 500 éve" elnevezésű kiállításba is bepillantást nyerhetnek olvasóink, felölelve történelmünk 500 évét, egyháztörténetünk jelentős emlékeit. Megemlékezünk ebben számunkban a száz éve született Tóth Kálmán bibliatudósról.

Imre László, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja Arany János és a Kálvinizmus című előadásával tisztelgünk a nagy költő előtt születésének 200. évfordulóján, melyet a Károli Gáspár Református Egyetem és a Magyarországi Református Egyház közösen szervezett programsorozatának első állomásán 2017. április 8-án mondott el.

Szépmívesség rovatunkban Sebestyén-Jáger Orsolya Úrvacsora című verse és Albert Zsuzsa Évtizedek múltán címmel megjelent emlékiratának részlete kapott helyet. Figyelő rovatunkban a reformáció modern bankrendszer kialakulására gyakorolt hatásainak járunk utána.

Könyvszemlénkkel az egyházjog és a történelmi Magyarország területein egyaránt kalandozhatunk, újra felfedezhetjük a Heidelbergi Kátét is a Kálvin Kiadó ajánlásában.

Bogárdi Szabó István a Biblia Múzeum időszakos kiállításának megnyitóján elhangzott köszöntőjét is ajánljuk, melyben a reformáció bibliafordításokban és azok terjesztésében betöltött kulcsszerepére hívja fel a folyóiratot olvasók figyelmét.

reformatus.hu

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.